Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V červnu 1942 se po pádu Tobruku chystá seržant Gunn se svým tankem a hrstkou mužů podle rozkazu ustoupit, přestože je téměř obklíčen německými jednotkami a před sebou má pouze rozpálenou saharskou poušť. Cestou narazí na kapitána Holidaye a zbytky jeho zdecimované jednotky. Když se chystají doplnit zásoby vody v opuštěné oáze, zjistí Gunn, že německé jednotky chtějí udělat totéž, a rozhodne se jim v tom zabránit. I když ví, že to je rozhodnutí sebevražedné, se svými devíti muži je odhodlán připravit obranu a pak zdržet nepřítele natolik, aby se odražené jednotky Spojenců dokázaly mezitím vzpamatovat a přeskupit. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o druhé světové válce a tenhle mi málem unikl (myslel jsem si, že Nova znovu dává tuhle Saharu) ale když jsem uviděl jméno James Belushi, tak mi došlo, že to asi bude něco jiného. Pak jsem si přečetl obsah a bylo vymalováno… :-) A musím říct, že mě tento film příjemně překvapil. Protože tohle není o bitvách, explozích a podobně (přeci jen, je to TV film a místy je to poznat). Tohle je o těch lidech, kteří ve válce bojovali. Je o těch lidech, kteří ve válce umírali. Jde to poznat SPOILER! při rozhovoru v jeskyni, před prvním útokem Němců. Ten rozhovor mi na chvíli připomněl film Zachraňte vojína Ryana (povídají si, odkud jsou a smějí se, i když ví, co je za chvíli čeká). Prostě a jednoduše, pokud chcete nahlédnout do vojákovy duše, tak si pusťte Saharu. Protože jak říkám, na TV film to je hodně dobré. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Když jsem ten film viděl poprvé, ani mě nenapadlo všimnout si, že se nejedná zrovna o nejnákladnější velkofilm. S hrdiny neztratíte ani na chvíli kontakt a prožíváte s nimi boj o pár kapiček vody na vyprahlé poušti. Tempo, napětí, atmosféra, charizmatický hlavní hrdina a neotřelý (i když hodně nepravděpodobný) nápad. Ale proč ne. Akční filmy mají být pohádkou a tahle vás opakovaně neomrzí. ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

Australský válečný televizní film, který je remakem slavné předlohy z roku 1943, která sloužila jako propaganda. Tento film je jedním z mých nejoblíbenějších válečných filmů. Přiznejme si, že válečných filmů je jak mravenců v lese, nicméně kolik z nich se věnuje střetnutí Spojenců s Afrika Korps v pusté a vyschlé Africe? Moc jich není, proto si tohoto filmu o to více cením. Již od začátku se dostáváme pod likvidační palbu německého protiútoku a parádní tempo si film drží takřka po celý průběh. Děj nás zavede za ustupující skupinou vojáků, kteří po cestě posbírají několik mnohonárodnostních vojáků a pod záštitou hrdinské akce se rozhodnou bránit studnu, aby ulehčili svým přeskupujícím jednotkám. Tento příběh nám pomůže nahlídnout na jednotlivé národnosti za války, dokonce se nám poměrně reálně a přesně snaží vystihnout charakteristiku jednotlivých národností a toho si na tomto filmu cením nejvíce. Seznamování s postavami sice není dlouhé, i tak ale poznáme jakou charakteristiku za války jednotlivé národy měli. Samozřejmě, že je zde trochu přehnané vykreslení hrdinských Američanů, ale to je detail, který se dá snadno překousnout. Válečné scény jsou i přes mizerný rozpočet parádní a působí poměrně realisticky. Kdyby takto měl vypadat každý televizní film, tak si snad pořídím televizi. Moje hodnocení 85% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

19. 8. 2020 zemřel Viktor Wellemin. Byl jedním z posledních československých účastníků bojů z druhé světové války u severoafrického Tobruku. A tak jsem si tak trochu jeho počest zopakoval Saharu. Zjistil jsem, že jde o remake stejnojmenného filmu z roku 1943 s Humphrey Bogartem. Ten je zase inspirován sovětským filmem Třináct (Hlídka v poušti) z roku 1937. Sahara je podle mne dobrým válečným filmem s tématem nás je málo jich hodně, ale na množství nehleďte. Smě spojeneckých vojáků se drží složení filmu z roku 1943. Tank M3 Lee s jménem Lulu Belle je rozhodně výhodou v boji proti přesile (jeden z tankistů je Mark Lee z filmu Gallipoli). Jedna ze závěrečných hlášek je: "To není fér." Ta to je pravda, ve válkách není spoustu fér. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

M3 a moji přátelé s žíznivým čumákem.. Pominu, že německý letec útočí v Hurricanu a nebo že M3 Lee nepotřebuje naftu a nejspíš jezdí na Lucky Striky (těch měli dost). Pominu i to, že Belushiho serža v porovnání s Bogiem připomíná zaměstnance technických služeb, co si spletl tank s traktorovou sekačkou. Nepominu ale fakt, že tenhle remake nepřináší vzhledem k originálu s Bogartem téměř nic a je de facto stejně zbytečný jako snaha navštívit Adolfa v bunkru v dubnu 1945 s nabídkou na penzijní spoření. Vlastně jedna věc tady jiná je a to slepě vedené davové útoky Němců na hájenou studnu v sovětském stylu nás mnogo (tak, aby je Spojenci mohli efektně kosit po tuctech). Trošku mi to připomnělo vtip, jak na školní besídce vykládá stranický funkcionář dětem, jak se za války v jejich vesnici hrdinný partyzán se slovy „Za stranu! Za lidi!“ rozběhl po zasněžené silnici proti německému tanku a s odjištěným granátem se sklouzl pod jeho pásy. Vzadu se přihlásí starý dědula pamětník a říká: „Já u toho byl a takhle to nebylo. On nevolal za stranu za lidi, ale zasrané náledí..“ ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Tank seržanta Gunna (James Belushi) je M3 Lee. (G3niu5)
  • Tambul (Robert Wisdom) si pred bojom pri modlitbe nevyzul topánky, čo je v Islame prikázané. (Lukoh)
  • Téměř všichni komparzisté byli příslušníky australských armádních složek. Těm kvůli zvýšení autenticity režisér nařídil oholit si vousy, které v německé armádě během druhé světové války nebyly tolerovány. (oje)

Reklama

Reklama