Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V červnu 1942 se po pádu Tobruku chystá seržant Gunn se svým tankem a hrstkou mužů podle rozkazu ustoupit, přestože je téměř obklíčen německými jednotkami a před sebou má pouze rozpálenou saharskou poušť. Cestou narazí na kapitána Holidaye a zbytky jeho zdecimované jednotky. Když se chystají doplnit zásoby vody v opuštěné oáze, zjistí Gunn, že německé jednotky chtějí udělat totéž, a rozhodne se jim v tom zabránit. I když ví, že to je rozhodnutí sebevražedné, se svými devíti muži je odhodlán připravit obranu a pak zdržet nepřítele natolik, aby se odražené jednotky Spojenců dokázaly mezitím vzpamatovat a přeskupit. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Přes do videopůjčoven ideální plakát (ty vhsky si ještě pamatuji...) až po jednoduchý příběh je Sahara válečným snímkem s minimem hrdinů, ale jasným cílem a to potěšit diváka. James Belushi se konečně vybodl na kriminálky se psem a zkusil prodat svůj americký drsný obličej. Celkově jsou herci moc fajn a naštěstí není divák zahlcen zbytečnou hromadou postav, ale "pouze" devíti statečnými... Krom toho Brian Trenchard-Smith se asi upsal ďáblu, protože mezi ostatními jeho filmy je Sahara jasně nejlepší a o pět parníků a saharu kvalitativně lepší než vše ostatní, na co Brian sáhl. Krom toho poušť není zbytečně převizualizovaná a film má tak nekompromisní náboj, který ve válečném filmu určitě potěší stejně jako příjemné tempo. Celkově slabší 4*, ale příjemné překvapení filmu nikdo neodpáře. ()

hudryhudry 

všechny recenze uživatele

Obyčejný a průměrný vojenský film z dob 2. sv. války, konkrétně ze žhnoucích písků Saharské pouště v Africe. Typický scénář amerických vojenských filmů se snoubí s poměrně dobře zpracovanými akčními scénami a vytváří docela dobře působící válečné drama.. Škoda jen ohrané scénářové kostry a celkového průměrného televizního zpracování. Slabší 3*. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Když jsem ten film viděl poprvé, ani mě nenapadlo všimnout si, že se nejedná zrovna o nejnákladnější velkofilm. S hrdiny neztratíte ani na chvíli kontakt a prožíváte s nimi boj o pár kapiček vody na vyprahlé poušti. Tempo, napětí, atmosféra, charizmatický hlavní hrdina a neotřelý (i když hodně nepravděpodobný) nápad. Ale proč ne. Akční filmy mají být pohádkou a tahle vás opakovaně neomrzí. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Válečný film z prostředí rozpálené Afriky. Roku 1942 Němci dobyli Tobruk. Spojenecké jednotky se stahují. A toto je příběh jedné z nich, složené se směsice národností. Bez vody jedou svým tankem M3 Lee na pospas žízni. Poté se rozhostí bitva o vyschlou studnu. Celkem klasický scénář v sobě ale skrývá zábavnou a napínavou podívanou. Bitva o pevnůstku je natočena svižně a krásně se na to dívá. Film uběhne, žádné dlouhé obkecávání. Z neznámých tváří zaujme především James Belushi. Závěrem musím uznat, že jako válečný film se Sahara řadí mezi ty nejlepší, které byly v 90. letech natočeny. 90%. ()

Manas50 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím hodně historických mezer a celkovou nereálnost příběhu, tak se překvapivě jedná o celkem kvalitní válečné drama. Válečné scény jsou natočeny zajímavě a efektivně, vzhledem k tomu že je to jen TV film. James Belushi ukázal, že umí zahrát nejen komediální role. Ostatní herci jsou pro mě neznámí, ale byl jsem s nimi spokojen. Škoda těch již zmíněných velkých historických nedostatků, bez nich by byl můj dojem z filmu ještě lepší, ale i tak to není špatný výsledek. 70% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Téměř všichni komparzisté byli příslušníky australských armádních složek. Těm kvůli zvýšení autenticity režisér nařídil oholit si vousy, které v německé armádě během druhé světové války nebyly tolerovány. (oje)
  • Tambul (Robert Wisdom) si pred bojom pri modlitbe nevyzul topánky, čo je v Islame prikázané. (Lukoh)
  • Tank seržanta Gunna (James Belushi) je M3 Lee. (G3niu5)

Reklama

Reklama