Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (877)

H34D 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické sci-fi, které podobně jako The Divide nebo i seriál The Walking Dead ukazuje, že při katastrofě se člověk stane sám sobě největším nepřítelem. Je to trošku paradox, trošku stupidita, ale film se s tím nakonec zvládne velmi slušně vypořádat. Populace je rozdělena na kasty, ale na rozdíl od The Divide zde není tolik znatelný psychologický rozměr, film se soustředí z velké části čistě na odboj. Sci-fi prvků zde není mnoho, ale i to málo dokáže dobře vtáhnout dovnitř fikčního světa, v němž akce a slušné tempo udrží pozornost po celé 2 hodiny. 7/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný sci-fi thriller. Má výborný príbeh odohrávajúci sa v blízkej budúcnosti, kedy ľudstvo v snahe zabrániť globálnemu otepľovaniu spôsobilo radikálne ochladenie, čo zničilo celý život našej planéty a poslední preživší už niekoľko rokov žijú v špeciálnom vlaku, ktorý vďaka večnému motoru neustále jazdí okolo sveta a získava všetko potrebné. Ale ľudia sú tu rozdelení do niekoľkých tried, pričom v poslednom vagóne je tá najhoršia, s čím sa ale nechcú zmieriť a tak urobia všetko preto, aby to konečne zmenili, ale k prednému vagónu ich čaká dlhá a veľmi ťažká cesta. Spracovanie je celkom slušné, síce ma určite dosť mrzí, že je to až príliš prispôsobené západnému divákovi, očakával som podstatne originálnejšie, osobitejšie a inteligentnejšie prevedenie, toto je dokonca v niektorých ohľadoch úplne hlúpe, obzvlášť nekomplexnosť vlaku, ktorý by takto určite nemohol fungovať, ale zase ani takto si nemôžem až tak moc sťažovať. Až na trochu pomalší úvod, ktorý ale aspoň ideálne zoznámi s nepriaznivou situáciou v zadnej časti vlaku to má až prekvapivo svižné tempo, k tým pár výraznejším postavám sa dá vytvoriť ideálny vzťah a určite chválim, že sa tu je stále na čo tešiť, keďže žiadna postava nevie nič o tom, čo ju čaká za ďalšími dverami a tak ten prvok prekvapenia je tu prakticky neustály. Navyše počas cesty sa postavy dozvedajú zaujímavé skutočnosti, je tu dostatok výborných momentov a našťastie nesklame ani úplný záver, takže aj v tomto prevedení to dokáže slušne zaujať. Celkom spokojný som aj po stránke akcie, síce nepôsobí ani zďaleka tak surovo, ako som očakával, ale aj tak sú jednotlivé akčné sekvencie dostatočne zábavné a dobre natočené, či už veľkolepé súboje alebo aj nejaké tie menšie prestrelky. Herecké obsadenie je veľmi dobré, Chris Evans mi tu sadol až prekvapivo dobre, skvelý Song Kang-Ho, pri ktorom ma ale mrzí, že nie je hlavný hrdina, keďže je tu s prehľadom najlepšia postava a viacero zaujímavých vedľajších postáv ako Ko Ah-Sung, Tilda Swinton alebo John Hurt. Ale chcelo by to podstatne viac plnohodnotných záporákov, kľudne aj epizódnych. A čo sa týka réžie a technickej stránky, v rámci komerčnej tvorby tu nemám moc čo kritizovať, vizuálna stránka je bez väčších problémov a má to aj celkom slušnú atmosféru, ale Bong Joon-Ho má predsa len najviac, no vidno, že sa musel radikálne prispôsobovať. Takže Snowpiercer určite nie je tak dobrý film, ako som pôvodne očakával, to prispôsobenie západnému divákovi mu dosť ublížilo, ale zase stále je to zábavný film, ktorý svojmu žánru určite hanbu nerobí a kľudne si ho ešte časom pozriem. 75% ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Snowpiercer teda dokáže prekvapovať počas celej stopáže a s blížiacim sa finále o to viac. S prvým prekvapením vyrukuje už počas úvodných titulkov kde v kórejskom filme s americkými hercami sa cez celú obrazovku zjaví meno českého tvorcu. A pri výbornej saunovej (či záchodovej) scéne je opäť odkaz na našich susedov, ktorá tak pôsobí ešte exkluzívnejšie a v rámci napínavosti poriadne vtipne. Ostatne tých scenáristických a režijných nápadov je tu veľa a sú jednoducho skvelé, neopozerané a niektoré vyslovene originálne (oslava nového roku uprostred dlhej, veľkej masovej bitky sekerami), či už skôr videné, akoby vložka z úplne iného filmu ala. scénka s pedofilmi z Running Scared, tu návšteva školy (resp. škôlky) a premietanie videa. Ostatne film je podarenou akčnou záležitosťou kde sa prechádza vlakovými vozmi ako levelmi v počítačovej hre, s výborne obsadenými hercami (Tilda Swinton tentokrát na nespoznanie a jej top kreácia) a parádnym zabijakom (vždy som tvrdil, že takéto niečo, vyhypeovanie postavy za tak krátky čas, dokážu len aziati). S postavami ostatne tvorcovia zachádzajú nekompromisne ale rozumne, nie ako pani Bigelow v The Hurt Locker, takže až do konca nie je jasné kto to vlastne prežije a ako to skončí. Exotický apokalyptický akčňák s myšlienkou, ktorý zostane v hlave. Zatiaľ najväčšie prekvapenie roka. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Moje počáteční nedůvěra se postupem času zcela vytratila. Příběh je určitě zajímavý a béčkové zpracování nevadí. Režisér prokazuje nezkaženost mainstreamem a film je díky tomu osobitý za všech okolností. Scéna s vajíčky má perfektní vygradování. Herci ze sebe dávají to nejlepší a kdo si počká tak na závěr příjde i Ed Harris. 75% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hodně povedená sci-fi záležitost, jež navíc nabízí několik hodně zajímavých myšlenek a po několika dnech ve mně stále zraje jako víno. Atmosféra je sympaticky drsná a nekompromisní. Akce je pak vizuálně nápaditá, ostatně skoro jako samotné vagóny nekonečného vlaku. Trochu mě proto mrzí malinko odfláknutý závěr s pár wtf momenty. I přesto hodně povedená záležitost a příjemné potvrzení toho, že Chris Evans již v pohodě utáhne film i bez amerického štítu v rukách. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (35)

  • Ve 44. minutě filmu se v originální verzi ozve věta v plynulé češtině, a to „Zavřete dveře!“ (KlonyIlony)
  • Okuliare, ktoré mala Mason na sebe, boli pôvodne od Tildy Swinton. Keď ju navštívil scenárista a režisér Bong Joon Ho, keď sa hrali s detským hracím boxom, tak ich našli. (maramashi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama