Reklama

Reklama

Walt Disney dlouhodobě usiluje o filmová práva k psanému románu Mary Poppins. Opakovaně žádá jeho svéráznou autorku P. L. Traversovou o setkání, ale ta hollywoodského velikána po celá léta úspěšně odmítá, stejně jako udělit mu souhlas k právům na její milovanou postavu a knihu. Protože si ale uvědomuje, že prodejnost jejích knih klesá a budoucnost je nejistá, v roce 1961 se setkáním souhlasí. Vzniká tak dvoutýdenní dobrodružství, které nakonec vyústí v zahájení prací na zbožňovaném a mnohokrát oceněném filmovém fenoménu Mary Poppins. Během těchto dvou krátkých týdnů se Walt Disney v maximální možné míře snaží vyjít Traversové vstříc. Vyzbrojený nápaditými storyboardy a veselými písničkami od talentovaných bratrů Shermanových na ni podniká doslova frontální útok, ale spisovatelka se jen tak nevzdává. Zanedlouho Disney zklamaně sleduje, jak její odhodlání mu práva neposkytnout jen sílí a ta se mu tak i přes jeho snahy stále více vzdalují. Teprve ve chvíli, kdy se v duchu sám přenese do svého dětství, je schopen začít chápat démony, kteří spisovatelku pronásledují, a společně vypustí Mary Poppinsovou na svobodu, aby společně vytvořili jeden z nejpůsobivějších filmů filmových dějin. (Falcon)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (331)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Emma Thompson a Tom Hanks jsou natolik talentovaní a zkušení herci, že i kdyby ve vzájemných scénách jen mlčeli a dívali se na sebe, byla by radost je sledovat. Avšak ještě větší zážitek (nebo chcete-li zábava) je nasávat jejich přirozené, přesto strhující představení. Nevím, nakolik se film drží skutečných reálií a na kolik je prostě jen "disneyovský", v tomto ojedinělém případě je mi to však úplně jedno, protože jak se rozjedou titulky za zvuků hudby "Chim Chim Cheree", byl jsem tou úžasnou poetikou lapen a probral se, až když končila americká premiéra Mary Poppins, tedy i závěr filmu Saving Mr.Banks. Kromě hereckých stálic zaujala i Annie Rose Buckley v roli malé Pamely Traversové. Staromilský snímek v tom nejlepším slova smyslu. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Sice nevím, jak moc film odpovídá skutečnosti, v každém případě se na to koukalo celkem pěkně, filmařsky to bylo dobré a Emma Thompson i Tom Hanks hráli skvěle. Na druhou stranu se ve filmu nestane nic, co stojí za zvýšenou pozornost a žádnou scénu si člověk za pár dní už nevybaví. Zkrátka, sice jsem se nenudil, ale ani nějak extra nebavil... ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Všechno to začíná velmi rozvlekle a Emma Thompson je protivná, až se na to koukat nechce, ale s postupujícími minutami se všechno zvolna vstřebává a usazuje na svá místa, až se všechno v závěru mění ve skutečně dojemný film; v tom dobrém slova smyslu. Člověk má po skončení chuť pustit si znovu Mary Popins, ale neměl by to dělat, ten muzikál má svá léta a v soutěži s "Panem Banksem" už neobstojí. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, zprvu se mi do toho ani jít nechtělo, není to zrovna téma, které bych nějak preferovala, dvouhodinová stopáž na takový typ filmu mi přišla poněkud dlouhá a ačkoliv to není pro mě až tak směrodatné, tak vcelku průměrná hodnocení tomu taky moc nepřidala. Nakonec však rozhodlo herecké obsazení, takže jsem dala snímku šanci a jsem za to ráda, protože se mi po kratším, krapet vlažnějším začátku, dostalo moc příjemné podívané, odehrávající se ve dvou příběhových liniích, emotivnější v minulosti, vtipnější v přítomnosti (tedy v šedesátých letech), aby se to posléze slilo do jednotného celku, kdy jsem pochopila všechna ta hnutí, která vedla k vytvoření jedné z nejznámějších dětských knih, i když vlastně ani nevím, zda jde o skutečnost či fikci, ale to je mi v tomto případě jedno. Důležité je, že jsem se nenudila ani chvilku a jelikož jsem na rozdíl od některých zdejších hodnotitelů neočekávala od filmu co se odehrává kolem Disneyho, artové drama evropského typu, mohla jsem se v pohodě bavit a když už už hrozilo, že to sklouzne do příliš velkého patosu, vždy tu byla nablízku přísná, zahořklá paní P.L. Traversová, aby to nějakou uštěpačnou, sarkastickou poznámkou uvedla do správných kolejí. Tom Hanks je tu, jak jinak než výborný, ale ani on nemá na Emmu Thompson, protože je to právě ona kdo je nejsvětlejším hereckým bodem celého filmu a jak to jen říci...pááni, je vážně parádní a více než její interakce s Tomem mě dostal vztah její spisovatelky s řidičem limuzíny v podání Paulla Giamattiho, to bylo moc hezké. Stejně, jako moje překvapení ze snímku, od kterého jsem nic moc nečekala. Jen škoda, že Emmě utekla ta nominace na Oscara, byla by si ho moc a moc zasloužila. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Poutavé, milé, osvěžující. Takto působí příběh o zapeklité přetahování filmových práv mezi Waltem Disneym a postarší autorkou knihy P. L. Travers, ze kterého vznikl v Americe veleznámý film Mary Poppins. V našich končinách to ale příliš známé není, já osobně jsem sice věděl o co jde, ale tento starý film jsem neviděl. Je tedy pro mě docela překvapením, že se Saving Mr Banks nakonec nejspíš dostane i k nám do kin, ovšem jsem za to rád. V čem je ale tento snímek výjimečný a je chyba, že nebyl nominován na oscara? Nečekal jsem to, ale působivější se mi ze začátku zdála linka s Colinem Farellem (mimochodem nejlepší výkon po hodně dlouhé době), která vlastně reflektuje autorčino dětství a její inspiraci pro knihu. Jakmile se to v poslední čtvrtině skloubí dohromady a Tom Hanks vás už nebude otravovat přílišnými sentimenty, budete svědky pohodového a dojemného závěru, při kterém si budete zpětně promýšlet, jestli ta vata mezi tím koncem a flashbackem je také tak dobrá, nebo ne....80% ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Po úvodních titulcích je možné vidět/slyšet autentický záznam "podmínek", které kladla P. L. Travers u vytváření filmové adaptace "Mary Poppins". (Will_X)
  • Emma Thompson (P. L. Travers) napísala scenáre a objavila sa vo filmoch o Nanny McPhee, ktoré boli taktiež o zázračnej opatrovateľke. (odmocnina)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

13.04.2013

Alespoň se nám to pokusí tvrdit dobové akční drama Highwaymen. Pokud Neeson kývne na nabídku, zahraje si slavného texaského rangera Franka Hamera, který údajně přežil víc jak 100 přestřelek, zabil… (více)

Reklama

Reklama