Reklama

Reklama

Zpráva o Europě

  • Česko Europa Report (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Europa. Čtvrtý měsíc planety Jupiter, o jehož povrchu, který pokrývá silná ledová krusta, toho lidská rasa mnoho neví. Sondy Pioneer, Voyager 1, 2 a Galileo přinesly pouze neurčité informace a fotografie zamrzlých plání. Vědci i spisovatelé vědeckofantastické literatury vznesli domněnky o možnosti života v obrovských oceánech, které se pod ledem nachází. Pravdu má odhalit až posádka s úkolem zjistit, zda-li jsme opravdu ve vesmíru sami. (3DD!3)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (580)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších snímkov vo vesmíre. Na "Europa Report" je poznať, už od prvých minút, že to nie je dielo úplného nováčika, ale rovnako tak je poznať, že bol zvolený trend súčasnosti - natáčanie s amatérskou kamerou na efekt. Nie je to jediná kamera, ktorá je použitá, ale napriek tomu je tu používaná. Na druhú stranu je to v kontraste s nadpozemskými zábermi z kamery na rakete, ktorá cestuje vesmírom. Zrazu to vôbec nevyzerá lacno, ale ste v rakete a vy sami ste súčasťou vesmírnej posádky, ktorá mieri hľadať vodu. "Europa Report" trochu, vlastne trochu viac, ťaží z toho, že klaustrofobické horory sú v dnešnej dobe celkom obľúbené. A prostredie vesmírnej lodi už je poriadne klaustrofobické od čias "Votrelca". Máme tu posádku, ktorá sa ocitá mimo planétu Zem a let samozrejme neprebieha podľa predpokladov. Čoskoro dochádza k tragickej udalosti a ďalšie problémy sú na obzore. Okamžite sťahujte !! ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Většina sci-fi filmů se sci-fi žánru dost silně zpronevěřuje a jsou to spíš zakamuflovaný fantasy (John Carter, SW, Avatar). Proto je záhodno, že existují i skutečné sci-fi filmy ve smyslu objevování nějakých cizích planet v kosmických lodích na pozadí studeného nelítostného vesmíru (Sunshine, Prometheus, 2001). Pak tu je ovšem ještě třetí sorta tzv. hard sci-fi filmů jako Europa Report, který jdou ještě o krok dál a dbají na co největší vědeckou přesnost a správnost. Paradox je ovšem v tom, že jak řekl kdysi A. C. Clarke, magie je věda, které jsme dosud neporozuměli, tudíž i Europa Report se svými záhadnými poblikávajícími zdroji světla, složitým ekosystémem, kolísavou radiací a nestandardním chováním posádky (výstup do vesmíru, pobíhání po tenkým ledu bez jištění atd.) nějakou fantasy svým způsobem připomíná. Spousta z toho, co se tu děje, je prostě natolik záhadné a podivné proto, že pokročilá věda se skutečně nedá odlišit od magie. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý dokumentárne ladený sci-fi thriller. Má veľmi dobrý príbeh o skupine vedcov, ktorí sú na dvojročnej ceste na Jupiterov mesiac Europa, aby tu získali vedecké informácie a preverili existenciu života. Prílet sa im podarí, ale dlhodobo im robí problémy množstvo komplikácií, okrem iného aj strata kontaktu so Zemou a tak sú v tom sami. Spracovanie sa mi páči, jedine by som vytkol, že hneď zo začiatku mi moc nesadlo skákanie v deji v priebehu niekoľkých mesiacov misie a podobne aj občasné komentáre ľudí zo Zeme, ale našťastie som sa v tom po chvíli zorientoval, prípadne zvykol, takže aj tieto zápory platia len dočasne. Inak mi výborne sadlo toto nadmieru realistické podanie, všetko pôsobí uveriteľne, nie sú tu žiadne samoúčelné scény, iba komplikácie, ktorým sa na takejto misii dá aj skutočne veriť. Páči sa mi aj časť počas letu, ale zaujímavejší je očakávane pobyt na Europe, ktorý je správne dobrodružný a plný očakávaní, pričom jednotlivé situácie sú kvalitne zvládnuté, tie najdôležitejšie aj pomerne napínavé a našťastie z tých rozhovorov zo Zeme sa nedá zistiť, ako celá misia dopadne, takže to nevyzradí žiadne potenciálne prekvapenia. A navyše chválim aj tunajší celkový koncept množstva kamier, všetky zábery sú z uveriteľných zdrojov a pritom takmer vždy vidno to, čo treba, takže je využitý snáď naplno. Kvôli tématike hľadania života na inom mieste sa síce dajú očakávať aj nejaké tie hororové prvky, čo ale film úplne nespĺňa, ale aj tak mi to sadlo. Ten pocit nebezpečenstva je hlavne v druhej polovici takmer neustály, neznáma hrozba, na ktorú sa dá tešiť tu tiež je a aj jednotlivé akčnejšie ladené situácie, v ktorých ide o život pôsobia zaujímavo a napínavo. S hereckým obsadením som spokojný, šesťčlenná osádka je zvolená výborne, sadli mi herecky, ale aj charakterovo, takže sa im dá fandiť a potešili ma hlavne Daniel Wu a Karolina Wydra, no nikomu nemôžem nič vytknúť. Réžia a technická stránka sú výborné, skvelá vizuálna stránka, prostredie, pocit uveriteľnosti, všetko je úplne ideálne. Som veľmi spokojný, súčasná žánrová vysokorozpočtová produkcia nestojí prakticky za nič a tak som skutočne rád, že na tieto rozpočtovo lacnejšie filmy netočené pre peniaze sa dá stále spoľahnúť. 77% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Spoilery a výmysly: Scenárista Philip Gelatt se asi tak dlouho koukal na film 2010: Druhá vesmírná odysea, až si usmyslel, že podobný film dokáže napsat taky. Protože si ale neuměl vymyslet nic vlastního, tak do scénáře nasekali motivy a nápady ještě z mnoha dalších filmů, jako je 2001, Sunshine, Koule nebo třeba Propast. Režisér Sebastián Cordero byl scénářem asi nadšen, když se ho rozhodl natočit, nicméně si uvědomoval, že tak neoriginální a přímočarý příběh, v němž členové posádky vlastní neschopností jeden po druhém chcípnou, aniž by vlastně něco dokázali, musí nějak zásadně ozvláštnit. Tak přišel s konceptem found footage. Cordero se tímto přístupem vzdal možnosti nějak výrazně pracovat s kamerou (Kubrick by se mu za to vysmál), ale rozhodl se, že si to alespoň vynahradí hudbou (!) a střihem, který si díky velkému množství kamer na palubě Europy 1, nezadá s jakýmkoliv normálním hraným filmem. Hudba je tudíž nediegetická a střih místy docela zběsilý, a kromě toho je film poskládán nechronologicky, což je prostě u found footage prasárna. Někdo sice může argumentovat tím, že film je "reportáž", ale na to můžu říct leda O RLY? Takhle žádná reportáž nevypadá:) A veškeré chyby v obraze (pixely, výpadky atd), které měly umocňovat dojem, že sledujeme reálné záznamy z bezpečnostních kamer, ve skutečnosti upozorňují samy na sebe a narušují tak kontinuální zážitek z filmu. Je to prostě nepromyšlené, bez nápadu, nudné, bez atmosféry, předvídatelné a blbě natočené. Což je nejlépe patrné při srovnání s filmem 2010: Druhá vesmírná odysea, jenž se zde na CSFD "pyšní" úžasným hodnocením 73% od 2500 hodnotících. Některé pasáže jsou v obou filmech obsahově takřka totožné (například výstup do vesmíru, přístání na Europě), ale na úrovni režijní je to jako srovnávat hollywoodské blockbustery s produkcí společnosti Asylum. A abych nezapomněl, celá posádka jsou nesympatický neschopáci, jejichž největším úspěchem je to, že někoho přemluvili, že právě oni jsou ti správní pro cestu k Jupiteru. Všichni se chovají jako mamlasové; umírají, aniž by se tím děj posunul někam dál, a pokaždé, když někdo opouštěl kabinu, tak už jsem věděl, že se s ním můžu rozloučit. Ale že by každá jedna smrt zbývajícímu týmu něco přinesla, to se říct nedá. Narozdíl od Sunshine, kde to mělo nějaký smysl, protože tam o něco skutečně šlo. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Europa Report je perfektní ukázka toho, že v jednoduchosti je síla. Malý rozpočet, sled statických, neuměleckých kamerových záběrů, minimální režijní práce a přesto film šlape jak švýcarské hodinky (s malinkým nápisem "made in china" uvnitř). Sci-fi filmů, které jsou založeny na věděcky důvěryhodné a skutečně promyšlené fikci je šíleně málo, proto i ne až tak úžasná Europa Report způsobuje mnohem větší pozdvižení, než by si zasloužila... Na to, že film působí velmi realisticky se mu tolik nedaří vybudovat pevné pouto mezi postavami a divákem, taktéž pocity úzkosti a napětí se dostavují příliš pozvolna a spíše až ke konci snímku. Jako příhodné srovnání se nabízí Moon, který je podobně minimalistický a podobně skromný, ale atmosféru a emoce vzbouzí mnohem úspěšněji. Na druhou stranu, Moon je dějově řidší a jeho výprava na Měsíc působí méně velkolepě. Zatímco Moon operuje s nadpřirozenem, přičemž vesmír používá jen jako prostředek k jeho opodstatnění, Europa Report zhutňuje atmosféru již samotným vesmírem. Ukazuje, že vesmír je sám o sobě úzkostné, smrtící i fascinující místo. Filmy jsou si tak podobné a přesto stojí téměř na opačných pólech vesmírných sci-fi. Zajímalo by mě, jak by asi vypadala syntéza těchto dvou kousků... 7/10 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Při pohledu z CAM A v obytném modulu 1 je možné si v pravém spodním boxu všimnout fotografie sovětského kosmonauta a prvního člověka ve vesmíru Jurije Gagarina. (Adrai)
  • Natáčanie filmu prebiehalo vo filmových štúdiách Cine Magic v americkom New Yorku. (MikaelSVK)
  • Film je věnován památce Mónici Lucíi Espinosy M. Je to matka režiséra Sebastiána Corderoa, která zemřela během natáčení. (Terva)

Související novinky

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

28.06.2017

V pouhých 56 letech nás v úterý opustil Michael Nyqvist, švédský herec, jenž se v poslední dekádě dočkal mezinárodní slávy. Ačkoliv vám jeho jméno možná nic neříká, tvář určitě znáte. Nyqvist se… (více)

Festival sci-fi filmů

Festival sci-fi filmů

07.03.2014

Lákají vás neprobádané hlubiny vesmíru? Rádi přemýšlíte o tom, jak by mohla vypadat budoucnost lidstva? Pak by vám neměl uniknout první ročník festivalu sci-fi filmů Future Gate. V pražském kině Bio… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama