Reklama

Reklama

Vrcholná éra Paříže: Zrod modernosti

(TV film)
  • USA Paris: The Luminous Years
USA / Velká Británie, 2010, 120 min

Obsahy(1)

Klidné vody tradičního umění rozbouřil v prvních desetiletích 20. století modernismus. Vtrhl do hudby, literatury, tance, divadla, výtvarného umění. Byl zkrátka cítit všude. Paris: The Luminous Years zobrazuje epicentrum modernismu - Paříž - v letech 1905 až 1930. Dokument se na město dívá ze zcela nové perspektivy. Zdůrazňuje jeho význam konkrétního místa v umělecké tvorbě, vypráví příběh Paříže jako magnetu, který přitahoval nejtalentovanější umělce své doby.
Pomocí unikátních archivních záběrů, fotografií a uměleckých děl, včetně 447 obrázků získaných ze 113 mezinárodních zdrojů, sledujeme Picassa, Matisse, Chagalla, Stravinského, Hemingwaye, Cocteaua, Steinovou, Nijinského, Coplanda. Duchampa, Miró a mnohé další umělce na revoluční cestě vedoucí ke změně dosavadního umění.
Dokument doplňují rozhovory se spisovateli a odborníky, kteří hlouběji analyzují díla umělců (Picasso, Soutine, Lipchitz) před jejich příjezdem do Paříže s díly, jež vznikla během jejich pobytu v městě nad Seinou. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama