Reklama

Reklama

Divoká stvoření jižních krajin

  • USA Beasts of the Southern Wild (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V zapomenuté, ale svérázné komunitě, která sídlí v bažinatém kraji u mrtvého ramene řeky, odděleném od zbytku světa rozsáhlou ochrannou hrází, žije šestiletá Hushpuppy. Maminku už dávno nemá a její milovaný otec Wink je divoch, který je neustále mimo domov, a tak je osamělá Hushpuppy odkázaná na společnost polodivé zvěře. Vnímá přírodu jako křehké spletivo živoucích, dýchajících věcí, v němž celý vesmír závisí na tom, aby do sebe všechno dokonale zapadalo. A když se po bouři zvedne stoletá voda a obklopí jejich město a tatínek naráz onemocní a divoká prehistorická zvířata obživnou a vylezou ze svých zamrzlých hrobů, Hushpuppy zjistí, že přirozený řád všeho, co jí bylo nadevše drahé, se začíná rozpadat. Malá hrdinka se zoufale snaží dát svůj svět zase do pořádku, aby zachránila svého nemocného otce i potápějící se vesnici, nejtěžším úkolem pro ni ovšem bude vůbec přežít nezastavitelnou katastrofu ohromných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (315)

Kmotr 

všechny recenze uživatele

O divokém stvoření se již napsalo mnoho a jeho uvedení ve Varech předcházelo očekávání a do posledního místa na schodech zaplněný velký sál. Sílou filmu je nejen scénář, ale především autentické herecké výkony v čele s Quvenzhane Wallis v roli Hushpuppy, jenž ve svém výkonu ztvárnila charakter plný čistoty s důrazem na nevinné zkoumání okolního světa. Pohled na lidi, kteří musejí opustit své domovy kvůli ničivému hurikánu Katrina je podáván bez šokujících a depresivních záběrů. Jde o poetický debut, vyprávěný spíše jako pohádka ve které jsou světlé i tmavé chvíle stejně magické. FFKV ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Přirovnávat ho k Jakubiskově Nejasné zprávě o konci světa mi moc smysl nedává; mě jako referenční film napadla spíše Hillcoatova Cesta, ale asi jsem jediný, kdo mezi ní a tímto filmem vidí podobnost (alespoň žádný z komentářů zde dosud tento film nezmínil). Myslím, že vcelku rozumím tomu, co se na tomto filmu líbí lidem, kteří mu dali 5 hvězd, ale osobně mezi ně nepatřím. Film mě příliš neoslovil a vnímám ho poněkud rozpačitě - tento dojem je pouze umocněn mým údivem z toho, jak mohla Akademie navrhnout na Oscara 9 letou holku, nebo jak si ji dokonce někdo na ČSFD může na základě zhlédnutí jednoho jejího filmu dát mezi oblíbené herečky. Vždyť nikdo neví, co z ní za pár let vyroste a jestli vůbec bude dál hrát - dát si ji mezi oblíbené herečky je výsměch všem vystudovaným dospělým zkušeným herečkám, které za sebou mají desítky náročných rolí (a btw. - to už všichni zapomněli, jak třeba dopadla bývalá dětská hvězda Macaulay Culkin?). Jako oká, v tom filmu je neuvěřitelně roztomilá a celý film stojí a padá na ní, ale dá se vůbec v jejím věku mluvit o nějakém herectví? Když to člověk vidí, napadá ho, že kdyby dnes žil Tomáš Holý a znali ho ve Státech, musel by mít doma Oscarů plnou vitrínu. Na filmu mi mimochodem vadí i český titul, který se od významu originálního titulu dost odklání - kdyby to přeložili doslova jako "Bestie jižní divočiny", bylo by to podle mě správnější. Za mě spíše blazeované 3 hvězdy. ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nemohol som sa zbaviť pocitu, že koniec sveta prežijú len alkoholici, ktorí prišli o všetok chlast. Ale ved' to je v úplnom poriadku. Bezpochyby si veľkú pozornosť zaslúži hlavná predstaviteľka Hushpuppy. Podľa mňa je to decko s nezvyčajnými schopnosťami! Starý mi občas svojim chovaním pil krv, ale jeho filozofia o zapájaní do stien mi veľmi učarila ako i tá, ako všetko parádne do seba zapadá. A barmanka, ktorá pripravovala aligátora tiež nemala chybu. S tým efektom, ako vyflusla vrchnák od piva ma totálne odzbrojila. Ja som absolútne nevedel do čoho idem, ked' som sa rozhodol dnes večer pre tento film, ale po jeho zhliadnutí som úplne nadmieru spokojne omámený, by som ten stav nazval. 80% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tahle stvoření mají jednu úžasnou schopnost - dokonale klamou tělem. Prvních pár minut vypadají, že jsou jen předvídatelným přírůstkem do akademické škatulky "neutěšená podívaná, která bude postupem času ještě mnohem depresívnější". Pak ale začne pršet, soundtrack tklivě znít a kamera kouzlit a jsme úplně někde jinde. Ale právě když si zvyknu na nevšední náladu a prostředí, přijde poslední třetina, která k předchozí hodině vůbec nesedí a každou chvíli jsem u ní jen překvapeně zamrkal, co že se to právě děje. Jižní krajiny ale mají ve svých řadách jednu obrovskou posilu, kouzelnou Quvenzhané Wallis. Tahle roztomilá holčina, kterou nic nepoloží, umí vyvolat soucitně-obdivný úsměv každým svým monologem. Oscarová nominace byla sice nepříjemným hypem, ale je to právě Hushpuppy, která všechny změny ducha vyprávění maže a nechává zapomenout na přehnaně ukřičeného Dwighta Henryho nebo zbytečně očividný ekologický nadplán. Ale ani ona nebo tuze příjemná bezelstnost většiny děje mi nevynahradí finální rozpaky nad klopýtající gradací, rozpačitými emocemi a hlavně nejasným finišem. Vzhledem k tomu, jak upřímně a realisticky se snímek celou dobu tvářil, tenhle konec moc neberu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Prečo mi nikto nepovedal, že je to také parádne drsné postapo v najlepšej tradícii Mad Maxa a Vodného sveta? Primitívne, ale vnútorne funkčné spoločenstvo živorí na zvyškoch civilizácie, z nejasných bájí o tomto vyspelom svete si vytvára nový folklór a mytológiu a v závere musí bojovať s mimozemšťanmi, ktorí sa ho snažia odvliecť zo zdevastovanej Zeme do studeného hi-tech sveta. Úprimne, keď sa zhruba v polovici prenesieme z tej špiny a svrabu do "normálneho" sveta, vydýchol som si ako cestujúci košického autobusu na linke Luník IX - zastávka pred Auparkom. Dievčatku Oscara a režisérovi zmluvu na natočenie Mad Max 5. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (15)

  • Základem pro scénář k filmu byl hurikán Katrina a jeho dopady na lidi žíjící ve slumu v Jižní Luisianě. (PATTXA)
  • Film vznikl na motivy jednoaktové divadelní hry „Juicy and Delicious“ dramatičky a herečky Lucy Alibar, kterou napsala společně se svým přítelem a režisérem Benhem Zeitlinem. (GudMen)
  • Červený dres, který sebou Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) nosila, je replika dresu bývalého hráče týmu NBA Chicago Bulls  Michaela Jordana. (Num3roO)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama