Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

"No tak se točte, stará korouhvičko, no. Hezky po větru." --- "Tak už jděte, ať se mně po vás nestejská... Vy sněhuláku!" --- "Má srdce." "Srdce?" "Á tak... to vy neznáte. " --- "Děkuji za důvěru a doufám, že důvěru ve mě kladenou nezklamete." --- Jo, tak tohle se mi konečně líbilo. Buriana poprvé vidím v roli, jehož postava není založená na tom, že se za někoho převléká. Konečně něco, co je ho hodno. Parádní komedie :) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ve sklepních prostorách jsou kanceláře archivu, kde pracuje už pětadvacet let úředník Borman a s ohledem na skutečnost, že to má tzv. za pár (do důchodu), jedná se svými nadřízenými bez servítků, na rovinu, pěkně zpříma do očí a pokud jde o karty, nezná bratra, natožpak ředitele. Trefná kritika poměrů na úřadech (včetně vlivných tetiček, manipulativních manželek a vlezdoprdelků) se mi líbila, herecké osazenstvo do jednoho potěšilo (pevná ruka režiséra je znát) a ani ten lehce dětsky prostý závěr mi nezkazil milý filmový zážitek. ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

"Já bych chtěla, aby jste mě miloval i dnes. Poroučím Vám to." Oficiál Borman v podání Vlasty Buriana je velmi milé překvapení. Ponechal si svojí svéráznost i v pozici váženého úředníka a každou scénu doslova oživil. Velmi dobře mu sekundoval i dr. Marek v podání Antonína Novotného, který především na večírku předvedl pravou etiketu tehdejší doby. A samozřejmě překrásné ženy tehdejší doby - Irenka (Nataša Gollová) a Nasťa (Adina Mandlová). Bavili mě osobně i pánové Pištěk, Nedbal a Záhorský a vždy šarmantní Růžena Šlemrová. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Komedie pro pamětníky, na klasické prvorepublikové pokrizové okupační téma, kterak by si slušní pracovití lidé zasloužili svou poctivostí a pílí slušné živobytí, obzvláště v kontrastu se znuděnou degenerovanou vyšší společností (či mnohdy šlechtou). Na to, že se film odehrává téměř výhradně ve dvou či třech interiérech, konverzační humor Vlasty Buriana utáhne i tato prostředí. Nestárnoucí pohodová televizní klasika, které právem patří pravidelné místo na našich obrazovkách. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Totální Burianova one man show, který je tady geniálnější, než obvykle, naprosto jasně je tohle jedna z jeho nejlepších rolí, ačkoliv báječní jsou všichni. A film je samozřejmě také povedený, takže Vlastík nemusí nic zachraňovat, protože výborná zábava je v tomto případě opravdu zaručena, jak formou hlášek, tak i situacemi. A to prostředí je prostě taky jedinečné. Stopáž je lehce přes hodinu a čtvrt, takže naprosto ideální. Tady se prostě všechno sešlo a vydařilo. 80%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Jaroslav Marvan dostal za tento film Státní cenu, což se Buriana natolik dotklo, že s Marvanem prý dva měsíce nepromluvil. (Kulmon)
  • Večerné róby vo filme zabezpečil salón Hany Podolskej z Prahy. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama