Reklama

Reklama

Sbohem soudruzi

(seriál)
  • Německo Lebt wohl, Genossen! (více)
Německo / Francie / Rusko / Finsko, 2012, 6x52 min

Obsahy(1)

Evropská sága, která mapuje situaci před rozpadem celosvětového socialistického režimu.  Každý díl cyklu začíná stejně - fiktivním rozhovorem otce, kterému bylo v roce rozpadu SSSR (1991) třiatřicet let, a dcery Gagariny, studentky historie, která vyrůstala s matkou v cizině. Otec nostalgicky vzpomíná na ideologii socialismu, zatímco dcera touží uvádět věci na pravou míru, aby se nezapomnělo... Zároveň chce vědět, jak je možné, že největší světové impérium všech dob - se všemi svými satelity, armádami a bezpečnostními složkami se vzdalo bez jediného výstřelu. Proč a jak k tomu došlo?
Jednotlivé díly:  1.-Vítězství
2.-Hrozba
3.-Naděje
4.-Šok
5.-Vzpoura
6.-Kolaps (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zprostředkování individuálních reflexí období konce komunistického bloku z časového odstupu 20 let s hezkým, emotivním spojením ostalgických výpovědí, záběrů (oficiálních i soukromých) a hudby. Slušná učební pomůcka pro přiblížení zákonitostí a absurdit doby i vztahu jednotlivce a velké historie. 3-4* ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Těžko by se dalo nesouhlasit s tím, že přes svoji ne zrovna krátkou stopáž jde Nekrasovův dokumentární cyklus jen po povrchu - ale co taky chcete, pokud máte v nějakém rozumném objemu zpracovat látku žádající si záběr přes čtyřicet let a třetinu zeměkoule. Jistě, šlo by to i jinak, ale tahle koprodukce chtěla být hlavně stravitelná a přitažlivá i pro mládež - což se jí troufám si tvrdit podařilo, i když to nejenom pamětníkům asi občas přijde příliš polopatické a vysvětlující zcela očividné věci. Forma tohoto dokumentu je celkem originální, i když kolážovými animovanými vsuvkami si tedy nejsem vůbec jistý a působily na mě dost rušivě (ostatně jako některé vstupy ne zrovna dobře hrající slečny dcery, spoluvypravěčky celého cyklu). Na druhou stranu jsem ale rád, že vzniklo něco takhle uceleného a kompaktního, v čem hrají hlavní roli vzpomínky přímých aktérů "z obou stran barikády", díky čemuž je to celé patřičně živé. Osobně nemám s tímhle shrnutím událostí, o kterých jsem věděl stěží o něco víc než jen to, že se staly, žádný stranickopolitický problém. Jen doufám, že za dalších dvacet let se dočkáme podobně zajímavého dokumentu o tom jak car Vladimir Vladimirovič všem ukázal, zač jsou toho demokracie a kapitalismus po ruském způsobu;) Jo a díky veřejnoprávní televizi, že se aspoň bylo mezi těmi OVRZy a Cestami Domů na co dívat. 80% ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Cinematik report: Medzinárodný dokument Zbohom, súdruhovia!(1.diel) prišiel uviesť za doprovodu Slovenských tvorcov, ktorý sa v nemalej miere tiež podieľali na tvorbe šesť dielného seriálu aj režisér Andrej Nekrasov. Ide o dynamicky prezentovanú snímku so Slovenským komentárom s množstvom zaujímavých etáp odohrávajúcich v období 1975-1979. Krkolomné socialistické časy sú prezentované tak aby boli pútavé aj pre mladého diváka. Je tam množstvo informácii, či už z archívnych dokumentov alebo príhovorov ľudí ovplyvnených týmto obdobím, penzum informácii je okorenených šikovnými animáciami. Tieto animácie slúžia ako príjemné odľahčenie, čím tento dokument nepôsobí surovo v daných situáciach ale je prístupný pre rôzne vekové kategórie, nepohoršuje ale otvára ľudom nový priezor na nedávnu dobu. /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

adamulefa

všechny recenze uživatele

Jednoducho mňa to nezaujalo. To, že som videl som prvý diel na Cinematiku aj za prítomnosti režiséra a celého štábu, primátora Piešťan a Božidary Turzonovovej na to nemalo, žiaden vplyv. Animované vsuvky, ktoré mali byť akože vtipné boli vložené podľa mňa dosť nasilu, takisto ako celá záležitosť s dievčinou a jej otcom, ktorá sa mi tam nehodila... A čo malo byť to s tým pauzovaním a opätovným púšťaním videa? Dosť mi to liezlo na nervy! Ach. Celkové spracovanie mi vadilo. Kvôli týmto chybám som sa nemohol naplno venovať priamo dokumentu a tomu čo chcel povedať. A to je škoda. Videl som kopec dokumentov o nežnej revolúcii, ale ani jeden priamo o rozpade CCCP. Keďže som nevidel všetky diely nehodnotím hviezdami, avšak musím povedať, že nemám moc chuť pokračovať s ďalšími dielmi. Cinematik 2012 ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

prozatím to docela ušlo - takže 1. díl *** a půl, příde mi to takové edukativní, pro školáky, ehm..není to uplně jednostranný, to asi fakt né...ale že by to šlo bůhvíjak..DO hloubky? no, já nevím, 6dílů není mnoho - podívejte se na 42 nebo kolik díl má mít Heydrich - kon. řešení, ikdyž jasně, kvalita dost kolísá.....ale tak dokumenty jsou spíše taková ilustrace, zbytek je třeba si dočíst :), máme tu nějaké ty zajmavosti....pestrý materiál...........2. díl ****, to už je mnohem lepší.. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Tento projekt sa spracovával 2 roky. (T2)

Reklama

Reklama