Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Žeby niekde tu čerpal inšpiráciu Paulo Coelho k svojmu Alchymistovi? Ktovie, ale toto je geniálny film. Film nielen pre deti, ale aj pre starších, filozofický, rozumný, poučný a humanistický. Z tých ekologických patrí medzi najlepšie, tento film treba vidieť, na tento film netreba zabudnúť, všetka česť autorom, toto je skvost. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Elzéard Bouffier, obyčejný pastevec, který pomalu, den po dni, krůček po krůčku, bez zbytečných gest a bez zbytečného mluvení mění svět k lepšímu. Inspirativní snímek s nádhernou animací a velmi důležitou myšlenkou, že dobrý život je jako strom – žádá si opatrnou, stálou péči a celé moře času, ale pokud zapustí kořeny, jeho větve nakonec mohou dosáhnout samotné klenby nebes. ()

Reklama

Véča 

všechny recenze uživatele

Někdo říká,že Muž,který sázel stromy je špatně animovaný kýč,mě však hned na první pohled uchvátil svou animací,která vypadala jen jakoby črtaná,ale zároveň složitá a důmyslně propracovaná.Režisér podle mě plně využil možnosti stylu animace a v některých záběrech geniálně přechází z prostředí do prostředí.to nejkrásnější na tomto filmu,je milý přívětivý optimismus,nezlomnost lidského ducha a víra ve schopnosti lidí,jenom si představte,že by každý byl jako Muž,který sázel stromy.Opravdu je nejlepší si ho pustitv době,kdy na tom člověk není dobře,protože tenhle film dokáže člověka neskutečně povzbudit a pohladit po duši. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Co se mi líbilo? Věci, které existují, ale nemají zde žádnou funkci nakresleny nejsou, ale pak, když jsou potřebovány, se zničeho nic vyloupnou a jsou, posléze opět mizejí. Oceňuji kresbu, byla opravdu originální + postupem času a "zalesňování" barev přibývalo, to určitě také dopomohlo k výslednému obrázku. "Krásná lyrika". Navíc mi příjde, že se to celé nese v duchu naděje, což se určitě hodí vždy. Navíc jestli je to opravdu na základě pravdivých událostí, tak klobouk dolů a co nejvíce obdivu směrem k vám, pane, co sázíte stromy. Miroslav Částek to svým přednesem taky posunul někam dál. Velmi emotivní. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Nádherný epický príbeh o sile ducha. Príbeh rozpráva to, že i jeden človek dokáže zmeniť svet. Netreba pritom mať peniaze, tituly či priateľov na vysokých miestach, ale stačí mať cieľ a byť tomu jedinému cieľu oddaný. Netreba sa báť neúspechu, či len čiastočného úspechu, pretože už aj také myšlienky odvádzajú človeka z cesty. Mňa ako absolventa lesníckej školy tiež veľmi potešila ukážka previazanosti prírody, konkrétne stromov, na ľudskú spoločnosť. Ukazuje, že ako upadá príroda, upadá aj spoločnosť.Taktiež príbeh poukazuje na to, že drevo človeka sprevádza od narodenia v kolíske, až po jeho funus v drevenej rakve. Zaujímavé je aj prevedenie. Príbeh je vlastne rozhlasová hra, alebo monológ, no namiesto predstavovania si hovoreneho deju sa nám pred očami premietajú obrazy. Animácia je robená presne tak ako si to poslucháč predstavuje v mysli splývajúce a rozmazané scény, ktoré sa prelievajú jedna cez druhú. Vrelo odporúčam. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Jean Giono, autor povídky, na níž je film založen, napsal příběh poté, co ho američtí editoři v roce 1953 požádali, aby napsal několik stránek o nezapomenutelné postavě. Měli v úmyslu napsat o skutečné nezapomenutelné postavě, ale on vytvořil fiktivního Elezearda Bouffiera. Když redakce namítla, že žádný Bouffier v Banonu nezemřel, daroval příběh celému lidstvu. To bylo brzy poté, co příběh publikoval časopis „Vogue“ v roce 1954. Mnoho lidí předpokládalo, že Bouffier je skutečná osoba. (KGBelik)
  • Tento film byl natočen s více než pěti tisíci ručně vyrobenými kresbami a jeho dokončení trvalo pět let. (KGBelik)

Reklama

Reklama