Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný kousek. Pro někoho rozhodně pobuřující a oplzlé, pro někoho zase geniální. Ginsberg, Kerouac a další byli prostě pojmy, které nikdy nezestárnou. A tenhle film se rozhodně povedl. Má to parádní atmosféru a je to přesně takové, jaké bych si přál, aby to bylo. John Krokidas odvedl skvělou práci, doufám, že bude pokračovat. Ale i přes zajímavý příběh má tento film jinou přednost a tou jsou naprosto famózní herecké výkony. Radcliffe, DeHaan a Foster předvádí své maximum a divák to musí ocenit! Samozřejmě, na 5* to ještě nemá, nicméně je to kousek, který bych každému doporučil, protože mi přijde, že nedostává tolik pozornosti, kolik by si zasloužil. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Bulvarizující a tématicky nesevřené, na druhou stranu často s výbornou atmosférou a občas velmi křehkým pojetím. Rozkouskované a odbíhající, ne v dobrém slova smyslu jak je často u beatnických děl zvykem. Krokidas jakoby si neuměl vybrat a tak se snaží filmem obsáhnout spoustu věcí, rozhodně o dost věcí víc, než na kolik mu stopáž stačí. Celkově to působí jako sestřih nějaké vícedílné minisérie, kde se spousta věcí prostě ztratí a neosvětlená motivace postav je dost často spíš kontraproduktivní. Je to o Ginsbergově zasvěcení a počátku jednoho velkého básníka? Je to o tom tajemném muži v pozadí, který ho popostrčil? Je to o neopětované lásce a jejím zoufalství? O vraždě při zrodu beat generation, o všem nebo o ničem? Ve výsledku nic proti ničemu které si mohutně vypomáhá hereckým obsazením. Michael C. Hall skvělej, Radcliffe ve stínu DeHaana, ale každou minutu z těch několika si pro sebe krade Ben Foster s geniálním zachycením Burroughse. Jinak je to takový ten zbytečný film o beatnicích z podobného ranku jako nedávné Na cestě, nenadchne a nijak zvlášť neurazí. A už by to chtělo nějaký solo film o Burroughsovi, nejlépe z dílny Cronenberga nebo Lynche, obsazení klidně ať zůstane na Fosterovi, respektive Mortensenovi. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Sfilmované začiatky stretávania spisovateľských priateľov na výške, z ktorých podaktorí patrili istú dobu k beatnikom. Ukazuje sa v podstate len jedno: počas vš štúdia sa blbne na kvadrát. Často za hranicou zákona. Experimentuje sa drogovo aj sexuálne. Len podaktorí z týchto búrlivých čias vyťažia viac než len hŕstku spomienok a pár kamošov. A viac či menej intenzívny alkoholový návyk spestrený tu a tam nejakým amfetamínom či hašom. Väčšina sa napojí na spoločensko - podnikateľský - rodinný vláčik do Priemeru. Zopár nepokojných ostane tvoriť a len hŕstka z nich zaujme širšie okolie. Medzi nich patria aj filmom predstavení jednotlivci. Výborne stvárnený bol mladý William Burroughs. Dieťa z aristokratickej rodiny, spôsobmi, oblečením a myslením neveľmi zapadajúci medzi beatnikov. O to neúnavnejšie a vášnivejšie skúšajúci spústy nových a nových drôg. Jack Kerouac študentských čias bol ukázaný ako priateľ a zároveň krivák, podrážajúci vlastnú manželku. Už vtedy sa uňho objavovali neskôr vypuknuvšie známky alkoholickej neznášanlivosti a katolíckeho moralizovania. V predstaviteľovi Allena Ginsberga som stále videl Hobita. Hoci sa Radcliffe snažil, pomôcť som si nedokázal. Hlavná postava bol arogantný nesympatický podraziacky zmrd Lucien Karr. Paradoxne, možno práve kvôli jeho lenivosti (vysokoškolské eseje a práce mu písali ostatní spisovatelia) a navonok dávanej potrebe inakosti a potrebe ukázať vzburu proti priemernosti vlastne nejaká beat generation vlastne vznikla. Skvelé dielo, súce k opakovanému pozretiu. Poznámka: Najmä pre tých, čo majú čosi z tvorby protagonistov načítané. Od Williama Burroughsa odporúčam: Feťák, Mestá červených nocí a Listy o Yage (spolu s Allenom Ginsbergom), od Allena Ginsberga jednoznačne veľkú výberovku Karma, červená, biela a modrá a knižku Veľký marihuanový odrb, od Jacka Kerouaca výberovku Jeseň v železničnom kraji, román Dharmoví tuláci. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Kill your darlings je milostným dopisem o jedněch hodně divokých začátcích pro autora, který si jej nebude moci nikdy přečíst. Divoká, energická a nafoukaná podívaná poháněná jazzem, vzdorem a chtíčem vymanit se nejenom vůči okolí, ale zároveň se vymezit vůči sobě samotnému. Krokidas, v tomhle trpkém a upřímném coming-of-age filmu, po Faulknerovsku zabíjí své miláčky a nechává žít jejich zidealizovaný obraz, ale na celovečerní debut dobré, hodně dobré. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Caleb Carr, syn Luciena Carra, zažaloval tvůrce snímku. A já se mu nedivím, je-li pravdivý příběh takový, jaký jej vypráví on, a v jaký i já osobně věřím, zachovala bych se stejně. Odpoutám-li se však od tohoto evidentního zkreslení skutečností a film budu soudit jako film samotný, nemohu dát méně jak 80%. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)
  • Syn Luciena Carra Caleb zažaloval tvůrce snímku prohlašujíce, že jde o "šíření klamavých informací a další hollywoodskou propagandu." ... "Film je založen čistě na vyprávění Allena Ginsberga, který měl nespočet důvodů ke zkreslení faktů tak, aby mu zapadly do vyprávění a ladila jeho egu." Caleb Carr dále zdůrazňuje skutečnost, že David Krammerer, kolem jehož smrti se snímek točí, pronásledoval a sexuálně obtěžoval jeho otce již od dvanácti let věku. Uvádí, že jen díky přátelství s Jackem Kerouacem si Lucien konečně uvědomil, jak špatné a kriminální povahy byl Krammererův vztah vůči jeho osobě. Calebovu tvrzení nahrává i rozsudek soudce v případu jeho otce, který uznal, že Karemmerer na něj působil svým sedmiletým obtěžováním a pronásledováním takovým tlakem, že Lucien neviděl jinou možnost než použití násilí. Byl odsouzen na 18 měsíců v Elmira Correctional Facility v New Yorku. (Larrysbride)

Reklama

Reklama