Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Bit dzenerejsn fuckt nie je nic pre mna. Ludia ako Allen Ginsberg idu uplne mimo mna, a mi zda, ze to bola bukvica. Takto, mne je jedno koho pichal do prdele Ginsberg /hlane ze ne mna, ze jo/ - lebo mne je jedno ked buzny pichaj buzny. Takto, aj co sa tyka dalsej ukecanej bukvice Sejxpira - tak keby nebolo Orsona Wellesa, tak doteraz neviem, kto to ten Sejxpir vlastne bol : 20 % ()

erased 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní po stránce obsazení i celkového zpracování, Kill Your Darlings je v první řadě proklatě příjemným překvapením, obzvlášť vzhledem k tomu že se jedná o autorský debut. John Krokidas zvládl pro atraktivní role zakladatelů beatniků zlanařit výborné herce, a celý, přirozeně působící a nijak patetický scénář dohnal téměř k dokonalosti kreativním splynutím obrazu a zvuku. Nejpamětihodnější je pak samozřejmě scéna se samotnou "Night in Question", ale celý film je tak svižný, že bych se nezlobil snad ani za dvojnásobnou stopáž. ()

Reklama

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Další příklad, že film s Allenem Ginsbergem prostě nemůže být špatný. Daniel Radcliffe se sice nepřestává snažit, ale na Dane DeHaan jentak někdo nemá, ale vlastně celý herecký ansámbl je fajn a společně funguje, jen Kerouac by mohl být trochu výraznější a Michael C. Hall je zase správně stalkersky creepy. Navíc potěší dobový i nedobový soundtrack v zásadních scénách s M83 a TV On the Radio. ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Když se Allen v 65' drápal v Práglu s korunkou krále majálesu před mikrofon (až ho vzápětí parta soudruhů odtáhla a vyexportovala prvním letadlem pryč), měl do kudrnatého, obrýleného sexy přihřátého nerdíka, co na koleji pravidelně provozoval intimní pánské čajové dýchánky přikrytý bichlemi Whitmanových sbírek, dost daleko, ovšem v rámci umělecké licence se to celkem snese, a po technické stránce tomu není co vytknout. Spojení bradavického absolventa s antigravitačním psychopatem má tu správnou chemii, a člověk jim chtě nechtě věří každý slintavý polibek. Takže asi jo, doporučená strava pro obzvláště hloubavé jedince. 3* ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

I když to není žánr, který obvykle vyhledávám, tak bylo příjemné si u toho odpočinout. Zavzpomínal jsem na hodiny literatury, kdy jsme probírali tyhle velikány a dozvěděl jsem se něco, co nám ve škole zatajili nebo z časových důvodů neřekli. I když je to jen o zvyku a Radcliffe je v mnohých zafixován jako Harry Potter, je vidět, že má nadání i pro jiné typy rolí. Nejvíc mě však zaujal Dane DeHaan, pokaždé, co promluvil, jsem mu visel na rtech. Dostává mě však, že někteří zde vypichují několikasekundové sekvence pohlavního styku mezi Luem a Allenem. Jako kdyby jim byl celý film ukradený. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York. (Terva)
  • Syn Luciena Carra Caleb zažaloval tvůrce snímku prohlašujíce, že jde o "šíření klamavých informací a další hollywoodskou propagandu." ... "Film je založen čistě na vyprávění Allena Ginsberga, který měl nespočet důvodů ke zkreslení faktů tak, aby mu zapadly do vyprávění a ladila jeho egu." Caleb Carr dále zdůrazňuje skutečnost, že David Krammerer, kolem jehož smrti se snímek točí, pronásledoval a sexuálně obtěžoval jeho otce již od dvanácti let věku. Uvádí, že jen díky přátelství s Jackem Kerouacem si Lucien konečně uvědomil, jak špatné a kriminální povahy byl Krammererův vztah vůči jeho osobě. Calebovu tvrzení nahrává i rozsudek soudce v případu jeho otce, který uznal, že Karemmerer na něj působil svým sedmiletým obtěžováním a pronásledováním takovým tlakem, že Lucien neviděl jinou možnost než použití násilí. Byl odsouzen na 18 měsíců v Elmira Correctional Facility v New Yorku. (Larrysbride)

Reklama

Reklama