Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Caleb Carr, syn Luciena Carra, zažaloval tvůrce snímku. A já se mu nedivím, je-li pravdivý příběh takový, jaký jej vypráví on, a v jaký i já osobně věřím, zachovala bych se stejně. Odpoutám-li se však od tohoto evidentního zkreslení skutečností a film budu soudit jako film samotný, nemohu dát méně jak 80%. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Odsledovala jsem přibližně 50 minut a vypnula jsem to. Zápletka celého filmu mi nějak zůstávala ukrytá a jestli jsem to měla pochopit až ke konci filmu, tak jsem neměla trpělivost to vydržet. MCH, pro mě jediný důvod, proč jsem se na to vůbec dívala, tam skoro nebyl a zbytek hereckého obsazení bylo tragicky nesympatické (v čele s Dane DeHaanem, proč je v současnosti tak populární mi uniká). 2* ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se moc těšila a jsem nadmíru spokojena. Režisér John Krokidas mě neskutečně překvapil a hlavně mě dostala hudba!! Ta byla výborná od začátku do konce a mám ji v hlavě i několik hodin po shlédnutí filmu :) Je tam jak dobová hudba, tak i současná, kterou si v té době nemohli ani představit, ale do příběhu skvěle zapadala :) Budu se opakovat - ale jsem moc ráda, že Radcliffe nezůstal pouze u HP, jelikož jak dospívá - umí hrát čímdáltím víc :) Chválila jsem ho již v Ženě v černém, což byla bomba a v tomto filmu je to již úplně jiný člověk a zbavil se i svých typických mimických výrazů...:) I když bude mít plno lidí s tímto filmem problém, pokud nečetli alespoň jednu knihu od daných autorů (nebo se o ni alespoň nepokusili ;) ) já jsem se bavila od začátku do konce a chronologie, která v tomto filmu vlastně ani není - jak vlivem omamných látek, tak posouváním scén pozpátku, ale i celkovým stylem života hlavních postav ,mě udržovala v patřičném napětí a koncentraci. Všem jsem ty jejich vztahy věřila :) Ke všem jsem se dostala tak blízko, jak jen to šlo a znázornění "uličnictví", kterým se snažili získat pozornost lidí z okolí (ať už se jedná o akci v knihovně, která byla dost úspěšná), tak i o zkoušení všech možných drog i o homosexuální zkušenosti či speciální praktiky v knihovně - vším si Vás tato skupinka získá. I samotná "zuřivost" a touha utéct od všeho je ve snímku natočena s vášní a důrazem na detail, kdy si jako paní vedle mě tuto vzpomínku vryjete do paměti třeba i výkřikem, který od ní nešel přeslechnout - "Né - Harryho Pottera nech být, ty homouši! " :D :D :D ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Myslím, že až tohle uvidí nějaký středoškolák, bude se mu o generaci Beatníků mnohem snáze učit. :P Z mého pohledu to mohlo být klidně ještě víc otevřené v oblasti vztahů a mohly tam být celkově ještě víc šokující scény, ačkoli soudě podle zdejších komentářů, by to asi většina diváků už nerozdýchala. :D Film byl natočen zručně, obzvlášť první půlka. Druhá je poněkud nudnější, takže za mě 2* a půl, ale takové hodnocení tu není. /// Daniel Radcliffe si rozhodně z ústředního tria z Harryho Pottera vybírá nejnáročnější a nejzajímavější projekty a jednou by z něj mohl být velký herec... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

The beat generation misses a beat (drjgardner z IMDb). 1) 40letý scénárista, režisér a koproducent, otevřený homosexuál John Krokidas ve své celovečerní prvotině zabíjel své miláčky (Kill his darlings znamená podle Williama Faulknera, že autor musí části svého díla, které jinak považuje za výborné, v zájmu celkového vyznění vyškrtnout.) tak moc, až se film stal chvílemi nepřehledným, nepřiměřeně zjednodušeným a místy zcela mimo._____ 2) Podrobnosti o Carrově životě, jeho stycích s beatníky, jeho díle i vraždě, kterou spáchal, následném pobytu ve vězení a dalším jeho životě._____ 3) Mnohé rozdíly mezi skutečností a filmovým podáním lze vysvětlit faktem, že film není primárně o Lucienu Carrovi, ale o Allenu Ginsbergovi. Snímek presentuje Ginsbergův pohled (jistě zasvěcený, ale také velmi subjektivní) na to, čeho byl svědkem a co se ho tak silně dotýkalo._____ 4) 24letý Daniel Radcliffe (Allen Ginsberg) zde vystupuje jako vypravěč. 26letý velmi přitažlivý Dane DeHaan (Lucien Carr) své postavě vdechl velkou životnost a je spiritus agens toho, co se na plátně odehrává. 31letý Jack Huston (Jack Kerouac) a 33letý Ben Foster (William Burroughs) mě příliš nezaujali._____ 5) Lucien Carr je tvůrcem "New Vision", these vycházející z transcedentalismu amerického esejisty, filosofa a básníka Ralpha Waldo Emersona (zemřel 1882) a pařížského bohémství. New Vision podpořila beatnickou tvůrčí revoltu. Obsahuje tři základní myšlenky: 1. Obnažené sebevyjádření je zdrojem tvořivosti. 2. Umělcovo vědomí se rozšiřuje vyšinutím smyslů. 3. Umění se vymyká konvenční morálce. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2008 získal roli Allena Ginsberga Daniel Radcliffe. Měl před sebou však ještě natáčení posledních dvou dílů filmové série Harry Potter, a tak musel nabídku odmítnout. Tehdy projekt kvůli nedostatku financí ztroskotal. Když na něm později začal pracovat John Krokidas, roli Ginsberga opět nabídl Danielu Radcliffovi. (Ice123)
  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)
  • Syn Luciena Carra Caleb zažaloval tvůrce snímku prohlašujíce, že jde o "šíření klamavých informací a další hollywoodskou propagandu." ... "Film je založen čistě na vyprávění Allena Ginsberga, který měl nespočet důvodů ke zkreslení faktů tak, aby mu zapadly do vyprávění a ladila jeho egu." Caleb Carr dále zdůrazňuje skutečnost, že David Krammerer, kolem jehož smrti se snímek točí, pronásledoval a sexuálně obtěžoval jeho otce již od dvanácti let věku. Uvádí, že jen díky přátelství s Jackem Kerouacem si Lucien konečně uvědomil, jak špatné a kriminální povahy byl Krammererův vztah vůči jeho osobě. Calebovu tvrzení nahrává i rozsudek soudce v případu jeho otce, který uznal, že Karemmerer na něj působil svým sedmiletým obtěžováním a pronásledováním takovým tlakem, že Lucien neviděl jinou možnost než použití násilí. Byl odsouzen na 18 měsíců v Elmira Correctional Facility v New Yorku. (Larrysbride)

Reklama

Reklama