Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

Popluh 

všechny recenze uživatele

Bulvarizující a tématicky nesevřené, na druhou stranu často s výbornou atmosférou a občas velmi křehkým pojetím. Rozkouskované a odbíhající, ne v dobrém slova smyslu jak je často u beatnických děl zvykem. Krokidas jakoby si neuměl vybrat a tak se snaží filmem obsáhnout spoustu věcí, rozhodně o dost věcí víc, než na kolik mu stopáž stačí. Celkově to působí jako sestřih nějaké vícedílné minisérie, kde se spousta věcí prostě ztratí a neosvětlená motivace postav je dost často spíš kontraproduktivní. Je to o Ginsbergově zasvěcení a počátku jednoho velkého básníka? Je to o tom tajemném muži v pozadí, který ho popostrčil? Je to o neopětované lásce a jejím zoufalství? O vraždě při zrodu beat generation, o všem nebo o ničem? Ve výsledku nic proti ničemu které si mohutně vypomáhá hereckým obsazením. Michael C. Hall skvělej, Radcliffe ve stínu DeHaana, ale každou minutu z těch několika si pro sebe krade Ben Foster s geniálním zachycením Burroughse. Jinak je to takový ten zbytečný film o beatnicích z podobného ranku jako nedávné Na cestě, nenadchne a nijak zvlášť neurazí. A už by to chtělo nějaký solo film o Burroughsovi, nejlépe z dílny Cronenberga nebo Lynche, obsazení klidně ať zůstane na Fosterovi, respektive Mortensenovi. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tohle je rána vedle snad ve všech možných ohledech. Někteří beatnici (Ginsberg tedy určitě) byli sebestřední pozéři, rozhodně si ale nezasloužili, aby prapočátky celého hnutí zfilmoval hluboce podprůměrný režisér, který všechny klíčové postavy obsadí béčkovými a seriálovými herci (Ben Foster by měl za svůj výkon dostat kulku do hlavy - jako Burroughsova žena). Nefunguje tady vůbec nic - ani převyprávění biografií, ani ztvárnění halucinogenních prvků beatnické tvorby, všechno to vypadá jako levné televizní biodrama. Pokud máte rádi beatníky, ruce pryč. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Představitelé beat generation i ti, co mezi ně nepatřili, ale tak nějak v té době žili, si zaslouží daleko odvázanější, drsnější, otevřenější, extravagantnější, bláznivější, šílenější a svobodomyslnější film. D.Radcliffe mě od dob Pottera každým dalším filmem utvrzuje v tom, že není herec, nýbrž jen obyčejné prkno, co nedokáže vyjádřit ani špetku emocí tak, aby to nebyla směšná křeč. Škoda, já se těšil na barevnou explozi, co zboří všechny hranice a rozmetá veškerá tabu... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jsem velká fanynka filmů natočených podle skutečných událostí nebo životopisných filmů, které jsou vážně dobře natočené a tenhle film se mi moc líbil. Bylo zajímavé vidět Daniela Radcliffea v jiné roli než v roli Harryho Pottera, ale zvládl to zcela perfektně, navíc mě až překvapilo, že hraje homosexuála a že je ve filmu tak "odvážný". ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Když se Allen v 65' drápal v Práglu s korunkou krále majálesu před mikrofon (až ho vzápětí parta soudruhů odtáhla a vyexportovala prvním letadlem pryč), měl do kudrnatého, obrýleného sexy přihřátého nerdíka, co na koleji pravidelně provozoval intimní pánské čajové dýchánky přikrytý bichlemi Whitmanových sbírek, dost daleko, ovšem v rámci umělecké licence se to celkem snese, a po technické stránce tomu není co vytknout. Spojení bradavického absolventa s antigravitačním psychopatem má tu správnou chemii, a člověk jim chtě nechtě věří každý slintavý polibek. Takže asi jo, doporučená strava pro obzvláště hloubavé jedince. 3* ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York. (Terva)
  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)

Reklama

Reklama