Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (581)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Čínský miliardář dal chechtáky, Hollywood největší hvězdu, Říše středu kdysi skvělého režiséra a div světa. Výsledek? Bezpohlavní, kulturně indiferentní a ušmudlaná prasoryba, která největší naděje budí v prvních dvaceti minutách. Jenže ten výtvarně vymazlenější Warcraft se nakonec stejně utopí v polívce plné nedovařených postav, vypravěčských neobratností a úsměvné ideologie, která se zoufale snaží konvenovat zcela rozdílným typům publika. Správný kritik prý nepoužívá slovo nuda. Jenže tady je bezradnost kastrovanost až fyzicky citelná. Takže sorry, NUDA. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Velmi drahá jednohubka, u které jsem vlastně ani nemohl být zklamán nebo nespokojen. Pompézní čínsko-hollywoodské omalovánky jsou totiž přesně tím, čím se zdály být. Sterilní historickou fantasy, kde se nikdo nezdržuje dějem nebo hereckými výkony, protože jde jen a jen o podívanou. Kamera krouží filmem jako splašený drak a vše je do posledního místečka nacpáno digitálními efekty- S anonymní masou nemyslících mravenečků na jedné straně a armádou, která se filmem pohybuje v dokonalých čtyřstupech na straně druhé. Je to pastva pro oko, která nabízí několik nezapomenutelných wallpeprů, jenže co v tomto ohledu přebývá na v jiném chybí. Námět sice slibuje nebezpečí tak veliké, že kvůli němu museli postavit ten zednický div, jenže z něj je nakonec jen taková nepříliš napínavá šarvátka, která se přískoky pohybuje od jednoho klišé ke druhému a nemá čas poohlédnout se po jediném "živém" nebo alespoň zajímavém dějovém momentu. Jedno za druhým tu prostě nastupují družstva v jednotných, pouze barevně odlišených dresech, aby předvedly svou spartakiádní sestavu a zase zmizely. A mezitím bloumá Matt Damon a hledá kam by se v tom mumraji zařadil. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Vyzeráš byť so sebou spokojný.“ Páčilo sa mi to. V scenári všetky tie hovadiny (a že ich je) museli pôsobiť neuveriteľne absurdne. No výsledok vyzerá ako dokumentárna historická dráma (!). Bungee jumping? Jasné, v pohode. Balóny? V pohodičke, zožeriem aj s navijakom. Scenár je plný kokosín od výmyslu sveta. K tomu plno strašne nelogických kravín, postavy ako zo šlabikára, kvalita trikov podozrivo kolíše, Willem Dafoe WTF a na samotnom „múre“ sa odohráva len časť deja (de facto len na ploche pár metrov štvorcových). Toto musel Tony Gilroy dlho písať. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

U Hrdiny se mi ideologický podtext těžko trávil, u Květů války mě podlézání západnímu publiku štvalo, ve Velké čínské zdi je naopak prezentace západo-čínských vztahů celkem zábava: Když západní hrdinové neustále obdivují vymakanou čínskou armádu a její cool vynálezy, nejde si nevzpomenout, že ve skutečnosti byla Čína několikrát ovládnuta vojensky zdatnějšími turko-mongolskými kočovníky, kteří jsou zde ovšem prezentovaní jako naprostí primitivové a tupci. Že jsou bílí žoldáci zprvu jen lidmi bažícími po penězích, zatímco Číňané bojují za vznešené hodnoty, to je zase slušný OLOL ve světle současného politického působení ČLR. A vlastně je to paradox i vzhledem ke způsobu, jakým je zpracován film samotný. Není to odpad, jak sugerují některé přiostřené recenze (zvlášť pokud budeme srovnávat s běžným standardem velkolepých blockbusterů čínské produkce), spíš generická CGI jednohubka, která se z mysli vytratí dřív, než stihnou pozametat všechen rozházený popcorn v kinosále. Zhanga poznáte díky oku lahodící výtvarnosti a práci s barvami, ale jinak je jeho nejdražší snímek spíše výrobkem, co sjel z továrního pásu, nežli nějakým osobitým dílem. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Tak za tohle vysolit 100 míčů, po dotočení mě posadit do křesla, tak mě omeje. Nepamatuji si, zda jsem byl za poslední rok na horší projekci. Všechny věci od začátku do konce, které se ve filmu dějí jsou hloupé, nudné, otravné a navíc to hnusně vypadá. Matt Damon musel dostat opravdu balík, když se rozhodl do tohoto filmu jít , neboť jeho postava nemá co hrát a působí komicky jako celý film. Postavy jsou nezajímavé, o nějakém jejich vývoji v příběhu nemůže být řeč a co dialog, to tenká hranice snesitelnosti. Na začátku mě iritovaly armády jako z omalovánky, létající vory s prostěradly, nelogické skákání bábovek ala bungee jumping, které pro samotný účel armády neměly význam a podobných nesmyslů. Vizuál působí hodně podprůměrně, plný digi bordelu a opravdu se na to špatně kouká. Po celou dobu je to taková fraška, že jsem několikrát v kině vybuchl smíchy a jako parodie si to zaslouží jednu hvězdičku.......2/10 ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

  • Pre svoju rolu lukostrelca trénoval Matt Damon (William) s maďarským svetovým šampiónom Lajosom Kassaiom. (belinko)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama