Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Nadherný lyrický snímek o bojí člověka proti přírodě. Stařec a Moře je jedna z mých nejoblíbenějších knih a tak jsem se docela těšil, jaký bude tento film a rozhodně musím říci, že mě nezklamal. Bylo tam sice několik filmových chyb jako vlasec od ryby, který šel ůplně jiným směrem než byl stařec a někdy tam byl vidět i prut úplně jiného rybáře, ale na 51 let starý film to bylo lehce přehlédnutelné. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmové spracovanie známeho románu. Nič menej, nič viac. Svojím prerozprávaním pripomína rodinný film s láskavým bielovlasým deduškom, ktorý je sám, sám proti prírode. Tracy je opäť skvelý a asi každý divák sa mu snaží pomôcť ťahať jeho rukami veľkú rybu, ale od plnohodnotného filmového zážitku mi tam čosi chýbalo. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém filmu je,že pripomína obrazom ilustrovanú rozhlasovú hru, ktorá je takmer doslovným prepisom knihy - aj keď chápem zámer tvorcov, tak neustály voiceover vyrušoval. Ale ilustrovanú nádherne. Vizuálny skvost s úžasným Spencerom Tracym a pár dokonalými scénami ( vyplávanie na more, súboj s rybou , útoky žralokov). Fakt škoda toho neustáleho voiceoveru. Inak by to bolo na plnú pálku 8/10 ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak je na tom knižní předloha, ale tahle dramatizace je bohužel průměrná. Spencer Tracy se sice zhostil role starce solidně a technické zpracování filmu je i na dnešní dobu stále výborné (zadní projekce mě neiritovala tak jako ostatní), ovšem dění na plátně se neuvěřitelně táhne (nevěřil bych, že tohle napíši někdy o 87 minut trvajícím filmu), atmosféra Havany, která dodává Hemingwayovu dílu další, autobiografický rozměr, není zrovna dokonalá a výkon Spencerova malého pomocníka je příšerný, repliky odříkává, jako kdyby mu někdo stál za zády s pistolí. O vypravěči se nebudu ani zmiňovat, jelikož tak za mě už učinili jiní. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Hemingwayovou novelu jsem četl ještě na střední škole. Mimo jiné i za ni, anebo hlavně kvůli ni dostal Nobelovou cenu za literaturu. Proto jsem se na film díval s velkým očekáváním. Ne, že by mě zklamal, Spencer Tracy jako starý rybář byl vynikající, ale něco tomu snímku chybělo, nevím přesně co, ale nebylo to ono. Asi to bude tím, že pokud čte divák nejdřív předlohu, tak je potom silně ovlivněn. Proto dávám "jenom" 4*. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Ernest Hemingway byl po zhlédnutí filmu nespokojen a prohlásil, že Spencer Tracy vypadal více jako bohatý starý herec, než jako prostý rybář z Kuby. (D3VIL)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)
  • Přestože se Henry King a Fred Zinnemann podíleli na režii filmu, jejich jména nejsou v závěrečných titulcích uvedena. (Ollie235)

Reklama

Reklama