Reklama

Reklama

13. komnata - Série 11 (2015) (série)


13. komnata Ladislava Křížka (S11E13)

(epizoda)

Obsahy(1)

Bouřlivý život slavného zpěváka a jeho sebevražedné sklony zastavila až objevená víra a sebepřijetí. Zpěvák Ladislav Křížek byl v 80. letech známý jako zpěvák metalové skupiny Vitacit s nezaměnitelným hlasem a rozsahem do neobvyklých výšek. Hudební znalci označovali v roce 1987 jeho přechod do skupiny Citron za „přestup roku". Citroni se už v polovině 80. let dostali do pozice jedné z nejoblíbenějších a zároveň nejuznávanějších metalových skupin. Křížkův přestup zájem publika o skupinu ještě zvýšil, v následujícím roce skupina zvítězila v anketě Zlatý slavík. Vítězství Citronu ve Zlatém slavíku bylo odpovídající reakcí na světovou vlnu heavymetalu, Křížek s kapelou se stále častěji objevovali v televizi, vítězili v hitparádách a zažili velmi úspěšné období. V tomto období také vznikl hit „Kam jen jdou lásky mé", který Ladislav napsal a nazpíval se zpěvačkou Tanjou jako duet. V roce 1994 ho čekal další velký úspěch v podobě diamantové desky, koncem roku nazpíval duet s královnou české opery Evou Urbanovou – známého „Fantoma opery" v rockové úpravě, v dalším roce se už po páté v řadě umístil v první trojce ankety TýTý v kategorii Nejoblíbenější zpěvák.
Sláva rockera pohltila natolik, že se odvrátil od své rodiny, o kterou se téměř nestaral, a začal si užívat peněz, svobody a alkoholu. Po nějaké době tento nezřízený způsob života vyústil v osobní krizi a Ladislav se rozhodl skoncovat s životem. Měl všechno, slávu, peníze, rodinu, ani jeho kolegové z kapely netušili, co prožíval. V záměru spáchat sebevraždu ho zastavila víra. Uvědomil si, že existuje cosi, co jeho život přesahuje, i to, jaká traumata si nese ze svého dětství. Měl totiž velmi přísného otce, který si sám vzal život.
V boji se sebezničujícími myšlenkami zpěvákovi pomohli lidé jako Max Kašparů, psycholog, kněz a rodinný přítel, a kolegové ze skupiny Citron. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama