Reklama

Reklama

Zpět na Tahrír

(festivalový název)
  • Kanada Back to the Square
všechny plakáty
Norsko / Kanada, 2012, 83 min

Obsahy(1)

Radost, hrdost a pospolitost revolučních dní vystřídala v Egyptě každodenní snaha o přežití. Jak se revoluce podepsala na životech obyvatel? Formou dokumentárního eseje uvažuje režisér Petr Lom o charakteru a hloubce revolučních změn. Sbírá příběhy účastníků zlomových událostí, ať už byli na straně odpůrců, nebo příznivců revoluce, či dění pouze přihlíželi. Mladý průvodce turistů u pyramid, řidič mikrobusu, který odmítl odvážet zatčené do vězení, žena křivě obviněného muže, mladá dívka stigmatizovaná ve své vesnici za účast na revolučních událostech, bratr vězněného bloggera – ti všichni postupně vykreslují složitý a neveselý obrázek porevolučního Egypta. Revoluce nesvrhla represivní systém, zakořeněný ve státních orgánech i v mezilidských vztazích, naopak zavdala příčinu k prohloubení policejní zvůle. Rozhovory s Egypťany a četné interakce mezi nimi samotnými, které film živě zachycuje, však jasně ukazují i rozhodnost lidí využít rozšířeného prostoru, který revoluce přinesla, a touhu bojovat za osobní svobodu a spravedlnost. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Dokumentární portrét Egypta, pro něhož jedna revoluce záchranu nesignalizuje a který humánně a nehystericky předkládá příklady lidského útlaku.Dobrá volba protagonistů, soudržné a silné. ()

rerabinka 

všechny recenze uživatele

Další z vlny Facebookové revoluce, která se inspirovala úspěchem v Turecku. Svoboda slova byla paradoxně nejvíc porušována až po svržení Mubaraka, kdy převzala moc armáda. Probíhají zde vojenské soudy, kdy nevíte za co vás zatkli a nemáte šanci se ani odvolat. Vězněným např. leptali tělo kyselinou. Propuštěným odmítali vydat občanku, aby je mohli prakticky kdykoli znovu zavřít. Bohužel půlka Egypta je negramotná a také proto snadno manipulovatelná. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Na začiatku obrovské nadšenie z revolúcie. Vďaka šíreniu informácií Facebookom sa rozhodne dať istý Egypťan meno svojej dcére Facebook. Brutálne som sa bavil na úvodnej epizóde. Neskôr prichádzajú smutnejšie dôsledky revolúcie a to teda v zmysle, že "takto sme si to neželali". Opäť raz obsah dokumentu zaujímavý, no forma podpriemerná. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Zajimavý depresivní dokument, citlivě natočený, vhodně zobrazující bezvýchodnost některých osudů. Zpočátku se dokument rozebíhá, závěr je výborný. Vyššímu hodnocení nepomáhá střídavá kvalita příběhů - kdyby byl o jeden až dva slabší příběhy kratší, hodnocení zbylých by bylo vyšší. ()

Reklama

Reklama