Reklama

Reklama

Kdyby ty dechovky v Rumunsku nebyly...

(TV film)
  • Francie The Brassy Bands
Francie / Rumunsko, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Pod termínem "rumunská dechovka" si dnes asi většina lidí vybaví slavnou Fanfare Ciociarlia - fantasticky rychlou romskou kapelu. Nebylo tomu ale vždycky tak. Dechovky totiž měly obrovskou tradici v ceauseskově éře. Každý průmyslový závod měl svou závodní kapelu, její členové požívali nejrůznějších pracovních výhod a byli chloubou podniku. V současné době je působení většiny romských dechovek omezeno na svatby a pohřby. A navíc je začíná zrazovat jejich vlastní krev - dnes už místo babičky neuvidíte bubnovat její vnučku, protože ta si raději zahraje na klávesy současné hity populární hudby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dechovka se hraje na Balkáně, hlavně v Makedonii, Srbsku a Rumunsku. Dokument představuje zajímavý pohled na podhoubí žánru v posledně jmenované zemi, jehož špičky jako např. Taraf de Haïdouks nabo Fanfare Ciocărlia dosáhly celosvětové proslulosti. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Cornel Gheorghita; rok výroby 2007. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

S dechovkou je to zvláštní. Většinou jde o oblíbený žánr všude možně, jen ne v tuzemsku. Možná, že ji mladé publikum považuje za vesnický panárodní kýč, nadto odpudivým způsobem propagovaný v médiích. A tak vznikají paradoxy, kdy se v Rakousku a Nizozemsku zakládají kapely s názvem "-anka" hrající českou hudbu a mladí Češi chodí v houfu na balkánskou dechovku, která sama nemá doma na růžích ustláno. (794., 18. III. 2013) ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem podle názvu, že se bude jednat o hudební dokument - balkánskou dechovku mám rád. Nicméně se spíše jednalo o svéráz rumunské vesnice. Ale i tak to byl docela poutavý pořad. ()

Reklama

Reklama