Reklama

Reklama

Brána do záhrobí

(festivalový název)
  • Česko Zombie: Město duchů (neoficiální název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Luisiana 1927: jedné noci přijíždí do zdejšího hotelu skupina mužů a z pokoje č. 36 vyvlečou násilím muže, který je podezřelý z provozování černé magie. Zavlečou ho do sklepení hotelu a tam brutálně ukřižují. Svým činem však způsobí otevření jedné ze sedmi bran pekla, o které se píše v magické knize Eibon. Luisiana 1981: do opuštěného starého hotelu přijíždí mladá žena, která zde hodlá začít nový život. Brzo však zjišťuje, že s hotelem není něco v pořádku... (caligari)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (154)

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Negatívne ohlasy ma vopred varovali najmä pred nejasnou či dokonca chýbajúcou dejovou štruktúrou, tie pozitívne vyzdvihovali film ako najlepšie Fulciho dielo. Po projekcii konštatujem, že ani jedna strana nemala pravdu. "Záhrobie" patrí ku skupine štyroch top Fulciho hororov, ktoré sú kvalitatívne úplne vyvážené a ja si ani v najmenšom netrúfam určovať poradie. Film je pamätný tým, že má neoddiskutovateľne najdesivejší možný koniec, aký možno k filmovému hororu vymyslieť. Filmoví šovinisti bohužiaľ túto skutočnosť zámerne prehliadajú, súc viazaní akousi profesionálnou cťou (alebo zbabelstvom). Čo sa týka nejasností okolo vnútornej štruktúry, asi budem jediný na svete, kto zaregistroval jasnú dejovú líniu, Fulci sa len oslobodil od prebytočnej nutnosti zdôvodňovať každý krok. Jednotlivé scény a ich nadväznosť sú naozaj poňaté iracionálne, no nie alogicky. V prípade predchádzajúcich filmov (Zvuky temna) Fulci ukázal, že klasickú rozprávačskú filmovú logiku brilantne zvláda, jeho horory teda pôsobia mätúco a divne preto, lebo to tak majster chcel a ja netuším, prečo by mi to malo vadiť. Na legendy o šibeničných produkčných termínoch príliš nedám - aj keby mal Lucio dostatok času, z jeho dielne by vždy vypadol film, ktorý by sa len minimálne líšil od filmu vytvoreného v časovej tiesni, tým som si istý. "Záhrobie" je film, ktorý sa zdá byť zo všetkých Fulciho počinov naozaj najmenej literárne zaťažený. To, že je značne aliterárny, je skôr jeho prednosť - voľné reťazenie predstáv a asociácií dodáva filmu závideniahodný surreálny drajv, zároveň i neobyčajne silné vizuálne vyznenie, jednoducho je to kinematografická kvalita par excellence. Vzhľadom k diabolsky fascinujúcej atmosfére v súčinnosti s niektorými kresťanskými i klasickými mytologickými alúziami si dovolím tvrdiť, že toto je umelecké dielo. Jan Brueghel st. by dal 5. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

:D A toto bolo čo? Ževraj hororová klasika :D ved to nemalo hlavu ani pätu. Začalo to slubne. Skvelá atmosféra, dej sa pekne rozbehol, ale potom sa to pokazilo a ostalo to tak až do konca. Okrem pekných trikov a masiek mi film nič nedal. Chválim jedine záverečnú scénu. K tomu aby som film ohodnotil nejakou velkou známkou mi slávne meno režiséra nestačí. Never Again! ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Já prostě nepobírám to roztrhané latexové přehánění, scény typu „paní, nesu vám psaní“ a umělé napínačky, jako když hlavní inteligent ani po třiceti ranách nepochopí, že mířit se musí zásadně na hlavu. Ale jinak musím uznat, že to má šťávu a najde se několik scén a motivů, které bych si s chutí pustil znovu (dům na křižovatce, závěr aj.). Sice tím hrubě nakrknu pěkných pár fulcifilů, ale přál bych si vidět nějaký solidní moderní remake. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

Nesesaditelný film z čela italské horrorové klasiky.. sejšn mistrů horrorové zručnosti Fulciho, Frizziho, Lentiniho, Rossiho ani nemohl dopadnout jinak... Těžko někdo překoná tento nesmrtelný makabrozní mejdan zmiňovaných gigantů svého oboru !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! veledílo. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Zrejme najlepší horor v histórii svetovej kinematografie.IMHO. Silné slová? Možno, ale to je môj názor. Film som videl až ako otrlý hororový divák, ktorý mal napozerané možno aj stovky hororov, ale toto som sledoval ako obarený... Zombie,duchovia, peklo, strašidelný dom ,vraždy - všetko v jednom a brilantne spravené. Perfektný ! koniec tomu nasadil korunu - BEST Horor !!! Film je plný menších chýb: ducha žiadneho neuvidíte, zombie sú skôr na okrasu ako nebezpečné, hudba sprvoti príšerná... ALE!!! Skuste si ho pozrieť viackrát... Ja som ho veru už z hlavy nedostal... Aj tá hudba už mi pripadá geniálna...Dokopy to dáva priam geniálnu skládačku... P.S. A budeš stáť tvárou v tvár moru temnoty, a všetko čo je tam Ty bude odhalené!!!! ()

Galerie (42)

Zajímavosti (14)

  • Fulciho pojetí pekla je založeno na popisu Danta Alighieriho. (gjjm)
  • Při závěrečné scéně, když se Liza a John ocitnou v Abyssu, "hráli" nahá těla ležící na zemi bezdomovci a lidé z ulice, které za tento výkon platili alkoholem. (Chatterer)
  • O promítání necenzurované verze ve Spojených státech v roce 1998 se postaral Quentin Tarantino. (gjjm)

Související novinky

Festival otrlého diváka III.

Festival otrlého diváka III.

09.03.2007

Již po třetí se ve dnech 13.-18. března na plátno pražského kina Aero vrací přehlídka filmového nevkusu, hnusu, ošklivosti, strachu i smíchu a bizarností všeho druhu v podobě oblíbeného Festivalu… (více)

Reklama

Reklama