Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Redaktor Viktor Bláha, hlavní hrdina veselého příběhu, si rád vymýšlí bláznivé historky a rád se baví na úkor svého okolí. Až jednoho dne narazí na roztomilou dívku, která má fantazii ještě větší než on a dokáže s ním držet krok… Komedie režiséra Martina Friče Roztomilý člověk vznikla podle románu F. X. Svobody "Kašpárek". Režisér Martin Frič do hlavních rolí obsadil tehdy již slavný originální komický pár – Oldřicha Nového a Natašu Gollovou. Byli pro režiséra zárukou vysoké herecké úrovně i diváckého úspěchu. Osvědčili se mu již v komediích Eva tropí hlouposti, Kristian a Hotel Modrá hvězda. Roztomilý člověk byl bohužel jejich posledním setkáním před kamerou. V příjemné a vkusné veselohře si s chutí zahráli také Ladislav Pešek, Theodor Pištěk, Jaroslav Marvan a František Filipovský. (Česká televize)

(více)

Recenze (174)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v červnu 2020. Film Roztomilý člověk je jako centrifuga na pouťové slavnosti. Film Roztomilý člověk je taškařicí, odhodlaně proměňuje běžně obvyklé kontury života v nadzemskou veličinu, vášnivě tančí uprostřed halasného povyku a za úplňku ožívají fantazie uličnického zasnění. Vyslaná energie průběhem pohybu neskomírá, vytváří mohutný vír, který s každou další pohlcenou osůbkou zrychluje svůj točivý moment. Martin Frič, spolu se scénáristou Karlem Steklým, vykouzlil z předlohy Františka Xavera Svobody vitálně orální hrátky na způsob zkrocení pohotového vtipálka, kdy jeho nevinný žertík nabobtná až do celospolečenského rozměru. Atmosféra jiskří, souboje jsou přehlídkou ironizujícího hemžení. Tou prvotně vyslanou energií je Viktor Bláha (vynikající Oldřich Nový), redaktor soudní rubriky Lokálního hlasatele. To jeho radost ze života má stále rozvernou náladu, se kterou skutečnost vylepšuje a nové barvy veřejně předvádí a hlasitě zpívá rošťárny. Hlavní ženskou postavou je Karla Hašková, provdaná Molendová (zajímavá Lída Chválová), nevěsta bývalého Viktorova spolužáka. Uličnictví ještě nebylo rozpoznáno, proto je stále v údivu z podivného novomanželského počátku. Významnou postavou je Jan Valtera (dobrý Ladislav Pešek), Bláhův kolega z Lokálního hlasatele i jeho spolubydlící. Sice zná povahu svého kamaráda, přesto ani on není ušetřen škádlivých klukovin. Důležitou postavou je Polda Krušinová (velmi příjemná Nataša Gollová), okouzlující a nejlepší kamarádka Karly. Vitální a usměvavá dívka s hravou fantazií je konkurencí, ale též nejspřízněnější duší Viktora. Výraznou postavou je Vitališ Hašek (příjemný Theodor Pištěk), stavitel, tatínek Karly a mlsný kocour nad nespoutaným dívčím mládím. Život je tu lechtivým pobavením. K výraznějším postavám patří Ivan Molenda (příjemný Raoul Schránil), inženýr, Karlin ženich a bývalý Viktorův spolužák. Ani novomanžel nevychází z údivu počátku svazku, navíc s pocitem porážky a zkázy. Z dalších rolí: z Viktora nadšená, ale na Vitališe náročná babička Hašková (Ella Nollová), upovídaný bratranec Karly, nezvyklý na pití alkoholu, Jaroslav Stárek (František Filipovský), necitlivě probouzený advokát rodiny Hašků JUDr. Kouřil (Jaroslav Marvan), obětovávaná Valterova sestra (Eva Svobodová), ženicha pro dceru lovící vdova Malá (Zdeňka Baldová), její hudebně nadaná dcerka Emilka (Blažena Slavíčková), hudby znalá profesorová Matoušková (Světla Svozilová), zostuzený správce zvířecího útulku Fretka (Ferenc Futurista), či s Bláhovou fantazií trochu nespokojený šéfredaktor (Karel Hašler). Film Roztomilý člověk je živelnost, utržená ze řetězu, a opojení životem, které na kolena nesrazí ani skutečnost, že fantazie vytrestá fantastu. Jeden z nejpodávanějších pamětnických filmů je i v novém tisíciletí osvěžující zábavou. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený film naší hvězdné předválečné filmové éry. Ale proč?! To nepochopím. Četla jsem i knižní předlohu F.X. Šaldy a musím říci, že ta filmová podoba se trochu liší. Ne však kvalitativně. Snad i proto, že sám Šalda prý dojížděl na natáčení filmu a pozorně dohlížel na scénař... Ve filmu, který alespoň na chvíli dal zapomenout návštěvníkům kina na tehdejší nelehkou dobu, se objeví mnoho nej. Nejlepší filmový lhář Viktor Bláha v podání Oldřicha Nového, nejšarmantnější lhářka Polda alias Nataša Gollová, "nejvyčuranější" příbuzný František Filipovský, nejvíce lží vůbec a tak by se dalo pokračovat dlouho... Filmu vážně nelze vytknout nic podstatného, vše je tak, jak má být. Zkrátka povedený film, který párkrát do roka neuškodí. A - pozor na lidi, co si začnou nenápadně upravovat kravatu:) ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Ač fanda Oldřicha Nového, tak tento snímek mi vůbec nesedl. Režisér to s těmi vtípky a vylhanými příběhy kapánek přehnal. Je pravda, že český divák je potěšen a rád se pobaví na cizím neštěstí, ale co je moc, je moc. Tento snímek jsem viděl kdysi dávno. Pak jsem si ho s odstupem času (víc než 20 let) koupil na DVD, jako téměř všechny staré české filmy, které na DVD vyšly. Poté jsem ho shlédl ještě jednou a zřejmě i naposled. Založil jsem ho do své filmotéky a už se k němu vracet nebudu. ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem byla z Fričovy konverzační taškařice, kde se drby šíří rychlostí blesku a nabývají těch nejabsurdnějších rozměrů, maximálně nadšená. Vzhledem k přepálené stopáži se později začnou Bláhovy výmysly a následná nedorozumění zajídat, i tak ale patří Roztomilý člověk k tomu nejzábavnějšímu z dané éry. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Když postava Jaroslava Marvana pronese při přípitku na svatební hostině Prosit, zavane náhle svým mrazivým dechem duch doby. Je logické, že v hrůzném roce 1941 se z podstaty věci točily tyhle uměle pozitivní veselohry, národ prostě potřeboval unikat z neveselé protektorátní reality, v kontextu doby jistě pochopitelný film, z pohledu dnešního diváka ale tahle uměle veselá crazy komedie nepřináší vůbec nic zajímavého... Naivita je zakódována nejen u čtenářek červené knihovny, ale i u milovníků estetiky prvorepublikových a protektorátních komedií...a podle vysokého hodnocení tohoto filmu je zřejmé, že i dnes existuje velká potřeba někam unikat... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Nataša Gollová jako Polda Krušinová čte ve vlaku Ženské noviny a Nataša Gollová je na obálce! (Kulmon)

Reklama

Reklama