Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barevný český film o vynikajícím českém lékaři doktoru Janském. Sportovně založený medik Jan Janský dokončuje úspěšně svá studia. Chce se stát chirurgem, ale ocitá se na psychiatrické klinice profesora Kuffnera, kde společně se svým kolegou Kozderou se snaží vypátrat spojitost mezi srážlivostí krve a duševními chorobami. Dojdou k překvapivému zjištěni, že je možno krev lidí rozdělit do čtyř skupin a tím zamezil srážení krve při transfusích. Objev Janského se však setká s nepochopením české lékařské veřejnosti, která přínos tohoto vědce lékařské vědě uznává teprve po Janského tragické smrti. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (60)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Náš život byl stejně krásný, vždy v něm o něco šlo." Film Martina Friče o jednom z těch mužů, kteří svým objevem "předběhli dobu", jistě krásný je. Je přitom i postaven na dosti přesném popisu skutečného života Jana Janského, objevitele základní teorie o rozdělení krve do čtyř skupin a člověk se tak může toho o dané osobnosti hodně dozvědět. Třeba to, že prvním impulsem pro daný zásadní objev byla snaha Janského potvrdit si (nakonec zcela mylnou) hypotézu o vztahu krve a duševního zdraví dotyčného. Že byl Janský de facto psycholog jsem tedy neměl ani potuchy. Co mě tedy vůbec nepřekvapilo, byly všechny ty složité peripetie, které na Janského v souvislosti s jeho objevem čekaly. Mimořádně nadaní lidé nemívají často "na růžích ustláno" a Janský je toho názorným příkladem. Vladimír Ráž tuto postavu ztvárnil výborně a řada dalších hereckých osobností (z nichž bych vypíchl Zdeňka Štěpánka v zajímavě se vyvíjející postavě profesora Kuffnera) mu v tomto hezky sekundují. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tajemství krve alias životopisná dráma o doktorovi Janskom v podaní Martina Friča pôsobí silne a dramaticky. Hlavne začiatok a stred filmu, v ktorom spoznávame chrakter hlavného hrdinu, jeho silné ale aj slabé stránky. Koniec je zbytočne patetický a ako som sa dočítal, sa nezakladá ani veľmi na pravde. Hodnotenie: 75% ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době jsem narazil na Fričův film, který žánrově nepatří mezi komedie. Přesto si Frič nemohl pomoct a humor zde také nechybí. Je zde ovšem pouze doplňkem k naprosto úžasnému příběhu, ze kterého mi šla husí kůže po těle. Vladimír Ráž byl v roli doktora Janského naprosto úžasný. Po režisérské stránce nelze filmu nic vytknout, stopáž je naprosto vhodně zvolená. Film obsahuje všechny důležité momenty z Janského života a žádnou zbytečnou vatu navíc. Tudíž jsem byl od samého počátku až do úplného konce nadšený. Nechybí napětí, humor, ale ani nekonečný obdiv nad pílí a odvahou některých jedinců. Dokonce i slzička mi ukápla. Pokud byl skutečný Janský takový, jako ho vykreslil snímek, tak to je přesně ten jediný typ člověka, ke kterým chovám na tomto světě nekonečnou úctu a respekt. Přestože jsem krásný, inteligentní, silný a obdařený mladý muž, tak mě stále dokáže intenzivně dojmout síla člověka, který je ochotný kvůli věci, ve kterou věří, obětovat úplně všechno a zasvětit ji celý svůj život. Představení svých objevů před lékařským publikem byly neuvěřitelně silné momenty filmu. Většina populace jsou neuvěřitelní retardi a stupidní ovečky. Buďme rádi za občasné výjimky, zejména z kruhu vědeckého, kteří dokážou takhle neuvěřitelně předbíhat dobu. Kvůli takovým filmům stojí za to milovat kinematografii. Kvůli lidem jako je Janský, stojí za to být na chvíli hrdý na svoji vlast. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v červnu 2020. Film Tajemství krve je vlastenecky zidealizovaným životopisem sérologa, neurologa a psychiatra Jana Janského. Vladimír Neff si životopisná fakta upravil k potřebám zvýšení vlastenecké hrdosti, ke zvolání pacifistického poslání, ke koncepční shodě se státní levicovou ideologií a k snad až zvrácenému pokusu o senzační podstatu skonání a souvislostí. Martin Frič si dal záležet na psychologii atmosféry osobních střetů a nezapomíná ani na tradiční lehčí nadhled. Jan Janský není po celém světě považován za objevitele krevních skupin, byť jako první provedl správnou klasifikaci těch čtyř krevních skupin, ale po uveřejnění se jimi dále nezabýval. Československo Janského objevilo až pár let po jeho smrti, a tehdy došlo k jeho určité glorifikaci, na níž se podílel také Neff. Hrdinou příběhu je MUDr. Jan Janský (vynikající Vladimír Ráž), psychiatr a zásadový muž. Hned na počátku své lékařské kariéry prahne po velkých objevech, prospěšných celému lidstvu. Nenechává se zastrašit nepřátelstvím, ani znechutit ústrky a Neff ho vysílá na průkopnickou cestu přes rakouské urážky až ke slávě prosperity. Důležitou postavou filmu je Karel Kuffner (velmi dobrý Zdeněk Štěpánek), zakladatel české vědecké psychiatrie, přednosta psychiatrické kliniky české lékařské fakulty a Janského mentor. Po formální stránce je spíš rasem, přesto drží podle svých možností nad géniem ochranou ruku. Hlavní ženskou postavou je Hedva (příjemná Jiřina Petrovická), dcera stavitele a Janského žena. Ona je tou oporou, která přemáhá i pochybovačnost a rozmrzelost vlastního manžela. Výraznou postavou je MUDr. Kozdera (příjemný Vlastimil Brodský), Janského kolega na psychiatrické klinice. I géniové potřebují poctivé pracanty, které neodradí ani pochyby vedoucího vědce, a dokonale naplňuje své životní poslání. Výraznou postavou je zde také MUDr. Pavel Regent (velmi zajímavý Svatopluk Beneš), bývalý a mnohem méně nadaný Janského spolužák s vhodným původem. Komplex méněcennosti se s uspokojením mstívá při každé vhodné příležitosti. Z dalších rolí: Janského vojenský sluha, i jeho chiméra a černý anděl Papík (Rudolf Deyl ml.), se sociální nejistotou již sžitý dělník Kolčava (Radovan Lukavský), Kolčavova ze stejných podmínek trudnomyslná žena Božena (Vlasta Chramostová), další méně schopnější Janského spolužák a gynekolog, MUDr. Vilém Kurzweil (Rudolf Hrušínský), přednosta chirurgické kliniky lékařské fakulty, profesor Kyselka (Gustav Hilmar), rozverný pacient psychiatrické kliniky (Václav Trégl), či největší pochybovači Janského osvětové přednášky o krevních skupinách (Bedřich Vrbský a František Filipovský). Tajemství krve je nutné brát z faktografické stránky s rezervou, nejde o oficiální životopisná data. Vlastenectví se vzhlédlo v romantismu a stvořilo poem a hymnus. Po dramatické a vztahové stránce jde o velmi dobrý film. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý životopisný film o Janu Janském a o tom, jak mnohé převratné objevy přinesou uznání svému objeviteli až po jeho smrti, protože předběhly svou dobu. Skvělé herecké obsazení v čele s charismatickým Vladimírem Rážem a starými hereckými bardy, odpovídající dobová výprava a početný kompars, zajistily tomuto nevšednímu příběhu o objeviteli krevních skupin, věrohodnost. Určitě si tento významný lékař i jeho vědecký objev filmové ztvárnění zasloužil. Moc se mi to líbilo. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Představitel hlavní role Vladimír Ráž (Dr. Jan Jánský) se na natáčení filmu důkladně připravoval: debatoval s Jánského příbuznými, setkal se s jeho milenkou a opakovaně navštívil psychiatrickou kliniku. (raininface)
  • Při natáčení scény transfůze suplující odborný lékař provedl při filmování vpich levou rukou. Vladimír Ráž poté však jehlu vytáhl pravou rukou. S nedostatkem se Ráž obrátil na režiséra, který však scénu ve filmu již nechal. (M.B)

Reklama

Reklama