Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barevný český film o vynikajícím českém lékaři doktoru Janském. Sportovně založený medik Jan Janský dokončuje úspěšně svá studia. Chce se stát chirurgem, ale ocitá se na psychiatrické klinice profesora Kuffnera, kde společně se svým kolegou Kozderou se snaží vypátrat spojitost mezi srážlivostí krve a duševními chorobami. Dojdou k překvapivému zjištěni, že je možno krev lidí rozdělit do čtyř skupin a tím zamezil srážení krve při transfusích. Objev Janského se však setká s nepochopením české lékařské veřejnosti, která přínos tohoto vědce lékařské vědě uznává teprve po Janského tragické smrti. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (60)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tajemství krve jsem viděl už hodně dávno a pamatoval si jen jméno hlavního hrdiny - Jan Janský a to, že objevil čtyři krevní skupiny. Před napsáním komentáře jsem si jej proto musel zopakovat. Toho jsem určitě nelitoval, protože při hodnocení se dá vlastně jen chválit. Martin Frič je výborné režisér, který měl k ruce v té době hvězdné obsazení. Vladimír Ráž, Zdeněk Štěpánek, Vlastimil Brodský, Svatopluk Beneš i Rudolf Hrušínský podali skvělý výkon. Spousta dalších v menších rolích je výtečně doplnila. Příběh byl dramatický sám o sobě a nebylo jej třeba nijak vylepšovat. Janského nelehký život a boj s větrnými mlýny byl vylíčen uvěřitelně a přesto napínavě. Film je krásnou poctou člověku, který zachránil spousty lidských životů, a přesto se o něm dlouho vůbec nevědělo. Mimo jiné i z toho důvodu film rád doporučuji. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Film takřka bez chyby - o Janu Janském objeviteli krevních skupin a trnité cestě, která za tímto objevem stála. V titulní roli se objevuje výtečný Vladimír Ráž. O jeho oblibě v 50. letech svědčí to, že v epizodních rolích mu v tomto filmu sekundovala taková jména jako Svatopluk Beneš, Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, František Filipovský, Radovan Lukavský, Lubomír Lipský či Josef Kemr! ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Martin Frič byl vypravěč se vším všudy, při sledování filmu jsem si opětovně říkal, že takový tvůrce už tady není a asi nikdy nebude. Aby se Frič vyvaroval budovatelským šlágrům tehdejší doby, natočil životopisný film, který má propracovanou výpravu a top herecké obsazení. Silný příběh a dobová atmosféra naprosto hmatatelná. Každá scéna, věrohodnost sama. I když je záběr z hospody ve filmu třeba jen půl minuty, je obdivuhodné sledovat, jak je interiér úžasně vymakaný. Tohle je prostě poctivé řemeslo!! LFŠ UH 2022. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Významný český spisovatel historických románů Vladimír Neff se proslavil zejména knižní sérii Sňatky z rozumu o podnikatelských rodech 19. století. Mezi jeho opomíjené záslužné kousky patří i román Tajemství krve, který spolu se stejnojmenní filmovou adaptací představil českému publiku do té doby téměř neznámou osobnost prof. MUDr. Jana Jánského (1873–1921), objevitele základních poznatků kolem rozdělení krve do čtyř skupin. Film nabízí možnost dozvědět se něco víc o tomhle českém průkopníkovi v medicíně prostřednictvím napínavého příběhu plných zvratů podle skutečných událostí. Autenticky navíc zobrazuje těžkou dlouholetou dřinu vědců na pozadí objevování důležité věci v medicíně, které jenom málokdy skončí včas a s uspokojivým výsledkem. Úspěch, slávu a bohatství v příběhu o známém vědci ale rozhodně nečekejte. Příběhu vládne vhodně tísnívá atmosféra kolem touhy zachraňovat lidské životy i přes velký risk a neblahé podmínky v chudé psychiatrické klinice a válečných kasárnach. Oceňuju i různé historické kuriozitky, jako zde třeba archaické laboratórní vybavení nebo zapisování na plakát černým štětcem místo fixy.                                                                                      Vladimír Ráž získal v doktoru Janském jednu ze svých stěžejních filmových rolích, postavu se zajímavým osudem a plnou psychologickým proměn, ke kvalitě filmu rozhodně přispělo i obsazení řady dalších hereckých hvězd (Štěpánek, Beneš, Deyl, Hrušínský, Lukavský, Petrovická,...), mezi kterými bych zvlášť zmínil mladého a stále začínajícího Vlastimila Brodského v roli Janského kolegy dr.Kozdery. Spolu se Zemanovou Cestou do pravěku (1955) je tento Fričův životopisní snímek zřejmě nejlepším z období Československého státního filmu 1948–1956 a překvapivě bez jakýchkoliv stop tehdy všude přítomné ideologie. Cíl podat vzdělávání prostřednictvím filmu nemůže vzhledem k obsahu uškodit ani současným divákům. (95%)                                                                                                                                                                                        (deníček - Z československého filmu 50.let: Dramatické příběhy ze současnosti a moderných dějin)                              Tematicky podobné filmy v domácí produkci: Mykoin PH 510 (1963), Louis Pasteur (TV 1977) ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Odivuji práci našeho doktora Janského, proto jsem moc ráda, že na motivy jeho života a vědeckého bádání vznikl film, na kterém se podílelo tolik vynikajícíh tvůrců. Na výsledku je to pochopitelně znát, moc mě potěšil a bylo by určitě velmi dobré, kdyby byl film dostupnější a častěji dáván v české televizi, at nás může být potěšeno více. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Představitel hlavní role Vladimír Ráž (Dr. Jan Jánský) se na natáčení filmu důkladně připravoval: debatoval s Jánského příbuznými, setkal se s jeho milenkou a opakovaně navštívil psychiatrickou kliniku. (raininface)

Reklama

Reklama