Reklama

Reklama

Blanka Matragi - zrození pohádky

(TV film)
Česko, 2011, 52 min

Režie:

Igor Chaun

Hrají:

Blanka Matragi

Obsahy(1)

Dokumentární film o slavné české módní návrhářce, která zaujme nejen svým uměním, ale i osobním šarmem.  Ak.mal. Blanka Matragi narozená ve Světlé nad Sázavou je módní návrhářka. Vystudovala střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor oděvní výtvarnictví a získala titul akademická malířka. Roku 1978 vyhrála návrh kolekce pro Letní olympijské hry v Moskvě. Vdala se za Dr. Ing. Makrama Matragiho, se kterým se odstěhovala do Libanonu.V roce 1982 v Bejrútu otevřela salon Blanka Haute Couture. V roce 2002 obdržela v Praze cenu Salvadora Dalí a roku 2003 získala titul Významná česká žena ve světě. Její životní osud je podivuhodný. Dokument popisuje několik hektických dnů přípravy a realizace její módní přehlídky v Obecním domě v Praze, kterou 6. října 2011 oslavila 30 let své práce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

"Dokumentární" film? Tahle formou i obsahem čuročirá zrůdnost? Toto bezočivé očividně >mrdketingově pyjárové< homovideo? Svatá bláno manekýnská, to je ale hnus!!! To ses Igore ty >rebele< na stará kolena pěkně podělal... . . . Ale tak po "Langerovi" (viz http://www.csfd.cz/film/279635-dvere-k-vitezstvi/) už se není čemu divit. Tak takto končí pražská čudlárna, která by bez naprosto pofiderních veřejnoprávních a lidskohnusních kšeftů dávno skončila tam kam patří... %-[.. - - - P.S. Zrození hnusu a bídy - a "královna je nahá", asi volaly ty anorektické děti, co si hrají pod vlivem a nátlakem pofiderní módní >pisskultůry< na modelky... Ani jednu za ty šatyčky, ani zanic... Pochcat! - - - - - (Poprvé a naposledy viděno 7.5.2012 na nočním >zmrdveném sprostoru< , hovnocení 11., komentchcáč zde jako třetí - 7.5.2012) ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Dokument popisuje životní osudy slavné módní návrhářky, poté co začla úspěšnou kariéru v Praze.. Upřímnost nadevše : Tento dokument byl jeden velký kýč, který působil hodně povrchně, i když to asi nebyl záměr autorky ** ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Chaunův film není dokumentem o životě a díle známé módní návrhářky, ale o přípravě jedné módní přehlídky v centru Prahy. Blanka Matragi je poněkud narcistní a pozérská osůbka, jak už to často u umělců z její branže bývá, a navíc je z ní cítit, že vědomě spoluvytváří ten mýtus, který kolem její osoby v Česku panuje. Upřímně vzato, známá a uznávaná je výhradně v Česku, v celosvětovém měřítku kralují v oděvním průmyslu samozřejmě úplně jiné značky a v arabském světě, kde působila, jsou podobných firem desítky, ne-li stovky. To vůbec nic nemění na tom, že je to zajímavá umělkyně, která se bez problémů dokáže v branži uživit a na malém českém písečku se může celkem oprávněně považovat za hvězdu. Bohužel Chaunův snímek je povrchní a i když pod nánosem banalit a ukázek tváří a zpovědí snobů nebo pohledných modelek se můžou objevit i leckteré pravdy o oděvním průmyslu, není to nic, co bychom už dávno nevěděli nebo nepoznali z jiných zdrojů mnohem líp. Celkový dojem: 45 %. Svým záběrem a zpracováním podobné dílko vůbec nepatří do prostoru ČT2, ale někam na komerční stanici do méně frekventovaného časového pásma. ()

Galerie (52)

Reklama

Reklama