Reklama

Reklama

Blanka Matragi - zrození pohádky

(TV film)
Česko, 2011, 52 min

Režie:

Igor Chaun

Hrají:

Blanka Matragi

Obsahy(1)

Dokumentární film o slavné české módní návrhářce, která zaujme nejen svým uměním, ale i osobním šarmem.  Ak.mal. Blanka Matragi narozená ve Světlé nad Sázavou je módní návrhářka. Vystudovala střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor oděvní výtvarnictví a získala titul akademická malířka. Roku 1978 vyhrála návrh kolekce pro Letní olympijské hry v Moskvě. Vdala se za Dr. Ing. Makrama Matragiho, se kterým se odstěhovala do Libanonu.V roce 1982 v Bejrútu otevřela salon Blanka Haute Couture. V roce 2002 obdržela v Praze cenu Salvadora Dalí a roku 2003 získala titul Významná česká žena ve světě. Její životní osud je podivuhodný. Dokument popisuje několik hektických dnů přípravy a realizace její módní přehlídky v Obecním domě v Praze, kterou 6. října 2011 oslavila 30 let své práce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Dokument popisuje životní osudy slavné módní návrhářky, poté co začla úspěšnou kariéru v Praze.. Upřímnost nadevše : Tento dokument byl jeden velký kýč, který působil hodně povrchně, i když to asi nebyl záměr autorky ** ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

"Dokumentární" film? Tahle formou i obsahem čuročirá zrůdnost? Toto bezočivé očividně >mrdketingově pyjárové< homovideo? Svatá bláno manekýnská, to je ale hnus!!! To ses Igore ty >rebele< na stará kolena pěkně podělal... . . . Ale tak po "Langerovi" (viz http://www.csfd.cz/film/279635-dvere-k-vitezstvi/) už se není čemu divit. Tak takto končí pražská čudlárna, která by bez naprosto pofiderních veřejnoprávních a lidskohnusních kšeftů dávno skončila tam kam patří... %-[.. - - - P.S. Zrození hnusu a bídy - a "královna je nahá", asi volaly ty anorektické děti, co si hrají pod vlivem a nátlakem pofiderní módní >pisskultůry< na modelky... Ani jednu za ty šatyčky, ani zanic... Pochcat! - - - - - (Poprvé a naposledy viděno 7.5.2012 na nočním >zmrdveném sprostoru< , hovnocení 11., komentchcáč zde jako třetí - 7.5.2012) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Chaunův film není dokumentem o životě a díle známé módní návrhářky, ale o přípravě jedné módní přehlídky v centru Prahy. Blanka Matragi je poněkud narcistní a pozérská osůbka, jak už to často u umělců z její branže bývá, a navíc je z ní cítit, že vědomě spoluvytváří ten mýtus, který kolem její osoby v Česku panuje. Upřímně vzato, známá a uznávaná je výhradně v Česku, v celosvětovém měřítku kralují v oděvním průmyslu samozřejmě úplně jiné značky a v arabském světě, kde působila, jsou podobných firem desítky, ne-li stovky. To vůbec nic nemění na tom, že je to zajímavá umělkyně, která se bez problémů dokáže v branži uživit a na malém českém písečku se může celkem oprávněně považovat za hvězdu. Bohužel Chaunův snímek je povrchní a i když pod nánosem banalit a ukázek tváří a zpovědí snobů nebo pohledných modelek se můžou objevit i leckteré pravdy o oděvním průmyslu, není to nic, co bychom už dávno nevěděli nebo nepoznali z jiných zdrojů mnohem líp. Celkový dojem: 45 %. Svým záběrem a zpracováním podobné dílko vůbec nepatří do prostoru ČT2, ale někam na komerční stanici do méně frekventovaného časového pásma. ()

Galerie (52)

Reklama

Reklama