Reklama

Reklama

Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. A přesně to se v padesátých letech minulého století přihodilo Eilis (Saoirse Ronan), kterou k takovému dobrodružství přiměje starší sestra, jež si pro ni přeje o něco lepší budoucnost, než jakou by bylo další živoření v Irsku. Eilis vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Vydává se tak na cestu do neznáma, do prostředí, které s ní zpočátku nemá nic společného a do života, který si sama nezvolila. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě v rodném Enniscorthy, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (299)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $36,678,249Tržby Celosvetovo $51,500,000Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ poctivá nevtieravá filmárčina s dobrými hereckými výkonmi na čele zo Saoirse Ronan, dejovo pútavé, dejová dramatizácia silná, plus som troška čakal že sa to trošku viac zvrtne v závere ale aj tak spokojnosť /75%/ ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Tak nevim jak to vidí ostatní, ale nevstoupit na scénu ta babizna z obchodu, tak to ta jemná citlivá duše, jak ji tu některé dámy nazívají, totálně podělala a já dal filmu max 2 hvězdy! Strašně mne totiž začalo iritovat chování té klasické přelétavé mrchy s tváří anděla. A tvrdit, že by to bylo jinak, to bude tvrzení zase jen od baby :-) Sorry dámy, ale tohle mne fakt vytáčelo. No scénář to zachránil, neproběhnul učebnicový "přelet" a tak "andílek" obhájil 4 hvězdy :-) ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tomuto stylu filmu říkám: náladový. Proto se dost nešikovně hodnotí, někomu sedne, jinému absolutně. Já jsem k němu přistoupila s vědomím toho, že to bude křehké artové drama a možná proto se mi nakonec líbilo, ačkoliv to haló kolem filmu pokládám za přemrštěné. Pouhé tři hvězdičky dávám, protože mám osobní problém se Saoirse. Prostě se nelíbí, vadí mi jak vypadá, někdo ji pokládá za krásnou, no já tento názor nesdílím. Je mi vyloženě nesympatická a od toho se těžko odrazím. Talent jí neupírám, ale nebaví mě se na ni koukat. A to se, počítám, nezmění. Takže za tři. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný film. Brooklyn síce nepatrí medzi filmy, ktoré by dokázali niečím výraznejšie prekvapiť, možno až na jeden moment a ani záver nebol úplne istý, ale ťažko sa tu dá niečo skutočne vytknúť. Dejovo mi to v rámci žánru prakticky naplno vyhovovalo po celý čas, jedine to možno chcelo ešte pridať nejakých dvadsať minúť aj pre tú poslednú fázu, aby boli línie v Amerike a aj následne v Írsku vyrovnanejšie, takto som si ako divák jednoznačne zvolil práve tú americkú a dúfal som, že ma ani hlavná hrdinka v tomto nesklame, inak tu nemám žiadnych výhrad, podané je to s jemnou citlivosťou, takže sa mi na to pozeralo až mimoriadne dobre. A môže za to aj absencia nejakých samoúčelných prekážok, takéto realistické stvárnenie ocením viac. Veľkým plusom je rozhodne obsadenie, hlavne moja veľká obľúbenkyňa Saoirse Ronan, ktorá nikdy nesklame, svojou charzimou a bezchybným herectvom to opäť ťahá s najväčšou ľahkosťou, dvojica mladíkov mi tiež prišla sympatická, toto by sa v americkom filme určite nestalo, Jim Broadbent v úlohe kňaza, ale všetky vedľajšie postavy mi prišli úplne ideálne. John Crowley ma tiež ani v najmenšom nesklamal, vizuálne je to v poriadku, no hlavne si ma to získalo tou mimoriadne príjemnou atmosférou a ešte v kombinácii s veľmi peknou hudbou. Takže tu nič výraznejšie vytknúť nemôžem, dostal som presne to, čo som aj očakával, mimoriadne sympatický film, ktorý si pri správnej nálade s radosťou pozriem znovu. 77% ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Tu nomináciu na Oscara v prípade Brooklyn veľmi nechápem. Síce to nie je nijako zlý film, ale jedným z najlepších za rok 2015 ani náhodou. Je to pomerne obyčajná romanca, ktorá medzi ostatnými ničím výrazne nevyniká. Rozhodne má skvelú dobovú atmosféru 50. rokov minulého storočia, výborne hrajúcu Saoirse Ronan a v prvej polovici aj veľmi dobre spracovanú tému o ťažkých začiatkoch života v zahraničí a návrate domov kde sa všetko zdá akoby zaostalé. Téma decentne spracovaná a navyše stále aktuálna, v ktorej sa určite môžu nájsť mnohí. Bohužiaľ, v druhej polovici po jednej zásadnej dramatickej udalosti namiesto toho, aby sa film vydal akokoľvek uvedomelejším smerom a nechal hlavnú hrdinku stáť na križovatke pred zásadnými rozhodnutiami sa zvrtne v tú najtypickejšiu romancu o milostnom trojuholníku, hlavná hrdinka koná pomerne naivne, mnohé postavy sa v príbehu zdajú úplne zbytočné (matka) a nakoniec sa to zakončí tým najlacnejším záverom ako vystrihnutým z červenej knižnice. Trocha škoda, pretože presne toto v prvej hodine vyzretý príbeh o boji za lepší život ďaleko od domova, samote, odcudzení od rodiny, zoznamovaní sa s novým prostredím a hľadaní nových známostí v cudzej krajine vôbec nepotreboval. Ostať prevažne v tejto rovine a nezvrtnúť sa v druhej polovici do tej najobyčajnejšej romanci asi by som bol spokojnejší. Takto sa to však u mňa viac ako na tie tri hviezdičky vyzdvihnúť nepodarilo. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Škola CUNY, která je součástí Brooklyn College, a kterou navštěvovala v Americe Eilis (Saoirse Ronan), nepožadovala placení školného až do 70. let. Kněz by tedy za Eilisno vzdělání vůbec platit nemusel. (hansel97)
  • Do filmu se vloudilo několik věcí, které by v 50. letech 20. století v Irsku zajisté nebyly. Na autech v Irsku je například použita státní poznávací značka psána fontem písma, který se začal používat až v 90. letech. Stejnou chybou je styl lamp, které tak v této době také nevypadaly. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama