Reklama

Reklama

Maršál Žukov

(TV film)
  • Rusko Marshal Zhukov (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

1. Triumf vojevůdce: Stal se symbolem sovětského vítězství nad hitlerovským Německem. Byl geniální vojevůdce, tvrdý na své vojáky, dokázal se ale postavit i samotnému Stalinovi. Georgij Konstantinovič Žukov. Začínal jako vojín jezdeckého pluku ještě v carské armádě, v první světové válce byl povýšen, po Říjnové revoluci jeho vojenská sláva stále stoupala. Když Hitler v červnu 1941 napadl Sovětský svaz, stal se členem vrchního velení a v říjnu vrchním velitelem Západního frontu, který bránil Moskvu. Když se mu v prosinci podařilo zahnat německá vojska zpět na západ od ruské metropole, byl to jeho velký triumf. Jak to jen dokázal?
2. Poslední bitva: Ubránil Moskvu, prorazil blokádu Leningradu, koordinoval průběh bitvy v Kurském oblouku, významně se podílel na osvobození Kyjeva i celé Ukrajiny. Byl to on, kdo 2. května 1945 obsadil hlavní město hitlerovské Třetí říše Berlín a spolu s maršálem Koněvem o šest dní později přijal německou kapitulaci. Maršál Georgij Konstantinovič Žukov však nemusel bojovat jen s nepřáteli na frontě, jednoduché to neměl ani mezi vlastními lidmi. Jaký byl jeho vztah se Stalinem? Proč ho nenáviděl Chruščov? A jaký postoj měl k tomuto národem milovanému hrdinovi Brežněv? Nejen o tom je druhý díl našeho dokumentu. (WAR TV)

(více)

Recenze (8)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Válka byla válka, ale především druhá část dokumentu, věnující se poválečným stranickým čistkám, intrikám a zinscenovaným procesům, po nichž válečný hrdina Žukov stál takřka na hranici popravy, je z "demokratického" hlediska fascinující. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Skvělý historický dokument o jednom z nejschopnějších velitelů druhé světové války, který zachránil Evropu před Hitlerem. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Netuším, či sú tie jeho pamäte skutočné, no myslím si, že tu bolo aj veľa vecí mimo toho a mnohé veci sú aj bez tých vecí prekázateľne pravdivé, o videách a rozhovoroch nehovoriac a tiež si myslím, že by sa strhla poriadna kritika na dokument, ktorú by verejnoprávna televízia asi zachytila a rozmyslela si, čo odvysiela. Preto hodnotím len informačnú stránku a celkové spracovanie, ktoré na mňa pôsobilo povrchne a priemerne, navyše sa venovali podrobnejšie, ak sa to dá vôbec za také považovať, len časti jeho života. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o jednom z nejlepších generálů vojenské historie. Po nečekaném vítězství nad Japonci v r. 1939 ho k sobě povolal sám generalissimus Stalin. Žukov byl jediným velitelem, který si dovolil vyhodit Stalina z jednání nebo mu praštit s telefonem. Vojáci mu vytýkali přílišnou přísnost, hrubost a politici zase zbytečné ztráty na životech. Po napadení SSSR Hitlerem Žukov brání Leningrad i Moskvu. Řídí i následné vyhánění německých vojsk ze SSSR a dalších částí Evropy. Za tu dobu si však také vytvořil mocné a nebezpečné nepřátele ze Stalinova okolí. Patřil mezi ně zejména Berija a Chruščev, kterého Žukov v době války kritizoval za zbabělost, útěk před nepřítelem a ztrátu měst na Ukrajině. Stalin se po válce začal bát Žukovovy autority, charismatu a moci. Podezírá armádu, že chce pod velením Žukova uskutečnit převrat. Po Stalinově smrti obsadí Žukovovi nepřátelé hlavní pozice ve státě a jeho další kariéra bude mít jen krátké trvání. Celý dokument prolínají úryvky ze Žukovových pamětí, kterých se báli všichni sovětští politici a které celé vyšly až po roce 1990. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velki generali Velkej Vlasteneckej Vojny ma vzdy zaujimali : Konev, Malinovskij, no a pochopitelne aj Zukov. Plus ich taktika. 90 % ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Aj Rusi vedia natočiť pútavý dokument, tentokrát o obľúbenom sympatickom maršalovi, ktorý dokázal vyhrať vojnu. Škoda len, že tým umožnil zabrať polovicu Európy akurát Stalinovi a jeho nasledovníkom, ktorí nakoniec Žukova definitívne odstavili. Niektoré zábery v dokumente viac-menej nemuseli byť, ako napríklad vykonštruované „historické“ zábery z pozícií, kde kamera v žiadnom prípade nemohla byť umiestnená vo vtedajšom čase. ()

YoZo8 

všechny recenze uživatele

Klasický dokumentárny film o jednom z najväčších ruských veliteľov. Dobové fotografie, archívne zábery a výpovede historikov. Páčilo sa mi, že hovorili o svetlej, ale aj o temnej stránke maršala Žukova. ()

Drslw odpad!

všechny recenze uživatele

Tzv. Pamati marsala Zukova su vymyslene odzaciatku a falsuju sa dodnes, v sulade s tym, ake najnovsie skutocne objavy je potrebne "vyvratit". Kazde z 13 vydani je odlisne od ostatnych, objavuju sa (40 rokov po smrti Zukova) stale nove a nove "povodne rukopisy", ktorymi mrtvy marsal odpoveda na sucasne otazky. A toto vsetko sa uz (medzi skutocnymi historikmi) dost dlho vie! Robit v roku 2010 dokumentarny serial podla Zukovovych akoze pamati je tazky pruser, jasna propaganda... Ma to jedine pozitivum - dobre si zapiste mena tych akoze odbornikov, co vo filme hovoria, a NIKDY, ZA ZIADNYCH OKOLNOSTI, od nich nic necitajte a nepozerajte... ;) ()

Reklama

Reklama