Reklama

Reklama

Maršál Žukov

(TV film)
  • Rusko Marshal Zhukov (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

1. Triumf vojevůdce: Stal se symbolem sovětského vítězství nad hitlerovským Německem. Byl geniální vojevůdce, tvrdý na své vojáky, dokázal se ale postavit i samotnému Stalinovi. Georgij Konstantinovič Žukov. Začínal jako vojín jezdeckého pluku ještě v carské armádě, v první světové válce byl povýšen, po Říjnové revoluci jeho vojenská sláva stále stoupala. Když Hitler v červnu 1941 napadl Sovětský svaz, stal se členem vrchního velení a v říjnu vrchním velitelem Západního frontu, který bránil Moskvu. Když se mu v prosinci podařilo zahnat německá vojska zpět na západ od ruské metropole, byl to jeho velký triumf. Jak to jen dokázal?
2. Poslední bitva: Ubránil Moskvu, prorazil blokádu Leningradu, koordinoval průběh bitvy v Kurském oblouku, významně se podílel na osvobození Kyjeva i celé Ukrajiny. Byl to on, kdo 2. května 1945 obsadil hlavní město hitlerovské Třetí říše Berlín a spolu s maršálem Koněvem o šest dní později přijal německou kapitulaci. Maršál Georgij Konstantinovič Žukov však nemusel bojovat jen s nepřáteli na frontě, jednoduché to neměl ani mezi vlastními lidmi. Jaký byl jeho vztah se Stalinem? Proč ho nenáviděl Chruščov? A jaký postoj měl k tomuto národem milovanému hrdinovi Brežněv? Nejen o tom je druhý díl našeho dokumentu. (WAR TV)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Skvělý historický dokument o jednom z nejschopnějších velitelů druhé světové války, který zachránil Evropu před Hitlerem. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Válka byla válka, ale především druhá část dokumentu, věnující se poválečným stranickým čistkám, intrikám a zinscenovaným procesům, po nichž válečný hrdina Žukov stál takřka na hranici popravy, je z "demokratického" hlediska fascinující. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Netuším, či sú tie jeho pamäte skutočné, no myslím si, že tu bolo aj veľa vecí mimo toho a mnohé veci sú aj bez tých vecí prekázateľne pravdivé, o videách a rozhovoroch nehovoriac a tiež si myslím, že by sa strhla poriadna kritika na dokument, ktorú by verejnoprávna televízia asi zachytila a rozmyslela si, čo odvysiela. Preto hodnotím len informačnú stránku a celkové spracovanie, ktoré na mňa pôsobilo povrchne a priemerne, navyše sa venovali podrobnejšie, ak sa to dá vôbec za také považovať, len časti jeho života. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o jednom z nejlepších generálů vojenské historie. Po nečekaném vítězství nad Japonci v r. 1939 ho k sobě povolal sám generalissimus Stalin. Žukov byl jediným velitelem, který si dovolil vyhodit Stalina z jednání nebo mu praštit s telefonem. Vojáci mu vytýkali přílišnou přísnost, hrubost a politici zase zbytečné ztráty na životech. Po napadení SSSR Hitlerem Žukov brání Leningrad i Moskvu. Řídí i následné vyhánění německých vojsk ze SSSR a dalších částí Evropy. Za tu dobu si však také vytvořil mocné a nebezpečné nepřátele ze Stalinova okolí. Patřil mezi ně zejména Berija a Chruščev, kterého Žukov v době války kritizoval za zbabělost, útěk před nepřítelem a ztrátu měst na Ukrajině. Stalin se po válce začal bát Žukovovy autority, charismatu a moci. Podezírá armádu, že chce pod velením Žukova uskutečnit převrat. Po Stalinově smrti obsadí Žukovovi nepřátelé hlavní pozice ve státě a jeho další kariéra bude mít jen krátké trvání. Celý dokument prolínají úryvky ze Žukovových pamětí, kterých se báli všichni sovětští politici a které celé vyšly až po roce 1990. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velki generali Velkej Vlasteneckej Vojny ma vzdy zaujimali : Konev, Malinovskij, no a pochopitelne aj Zukov. Plus ich taktika. 90 % ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Aj Rusi vedia natočiť pútavý dokument, tentokrát o obľúbenom sympatickom maršalovi, ktorý dokázal vyhrať vojnu. Škoda len, že tým umožnil zabrať polovicu Európy akurát Stalinovi a jeho nasledovníkom, ktorí nakoniec Žukova definitívne odstavili. Niektoré zábery v dokumente viac-menej nemuseli byť, ako napríklad vykonštruované „historické“ zábery z pozícií, kde kamera v žiadnom prípade nemohla byť umiestnená vo vtedajšom čase. ()

YoZo8 

všechny recenze uživatele

Klasický dokumentárny film o jednom z najväčších ruských veliteľov. Dobové fotografie, archívne zábery a výpovede historikov. Páčilo sa mi, že hovorili o svetlej, ale aj o temnej stránke maršala Žukova. ()

Drslw odpad!

všechny recenze uživatele

Tzv. Pamati marsala Zukova su vymyslene odzaciatku a falsuju sa dodnes, v sulade s tym, ake najnovsie skutocne objavy je potrebne "vyvratit". Kazde z 13 vydani je odlisne od ostatnych, objavuju sa (40 rokov po smrti Zukova) stale nove a nove "povodne rukopisy", ktorymi mrtvy marsal odpoveda na sucasne otazky. A toto vsetko sa uz (medzi skutocnymi historikmi) dost dlho vie! Robit v roku 2010 dokumentarny serial podla Zukovovych akoze pamati je tazky pruser, jasna propaganda... Ma to jedine pozitivum - dobre si zapiste mena tych akoze odbornikov, co vo filme hovoria, a NIKDY, ZA ZIADNYCH OKOLNOSTI, od nich nic necitajte a nepozerajte... ;) ()

Reklama

Reklama