Reklama

Reklama

Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na katedru grafiky na UMPRUM, kam přijímají jen pár vyvolených. Už jednou ho nevzali a profesor Slanina (Jakub Kohák) je nekompromisní. Na školu se hlásí i krásná Julie (Eva Josefíková), do které se Kocourek bezhlavě zamiluje. Michal Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE, ale místo přednášek a seminářů ho zajímají jen spolužačky a rychlá auta. Zkoušky a zápočty řeší podvodem nebo úplatkem či pomocí svého vlivného otce (Jan Kraus). Kocourkova matka (Zuzana Bydžovská) se dávno vzdala představy, že její syn bude studovat něco pořádného, zatímco paní Kolmanová (Ivana Chýlková) svého synka neustále vydržuje a hýčká. Oba kluky spojuje už od gymplu ilegální malování graffiti. Na pražských střechách, nádražích a v podchodech zažívají divoká dobrodružství. Při jedné noční honičce je Kocourek dopaden... Hudba a rap DJ Mika Trafika a Vladimira 518, strohé herectví, dynamická kamera, tajemná noční zákoutí – to vše dává Praze autentickou podobu. (A-Company CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (730)

claudel 

všechny recenze uživatele

Přestože Gympl považuju doslova za jednu z největších českých pičovin posledních let, tak jsem dal Vejšce šanci. Ukázka vypadala dobře, v několika recenzích jsem se dočetl, že je to mnohem vyzrálejší film a navíc už Gympl měl svá tři pozitiva - Mádla, Krause a přiléhavou hudbu. Tahle tři pozitiva platí i pro Vejšku a přidávají se další, příjemné osvěžení představuje Eva Josefíková i to, že není ve filmu partnerkou právě Mádla. Osobně nesnáším počmárané a zničené budovy, ale ve Vejšce naštěstí většinou sprejují na hnusné budovy nebo na vymezená místa na veřejných prostranstvích. Souhlasím s kritikou, že Vejška není ucelená, je to spíše mozaika krátkých scén, tu vtipných, tu vážnějších. Je výborné, že Vorel omezil absurdity, nadsázky a debility z Gymplu na minimální úroveň, proto je lze lehce přejít bez povšimnutí. Jen doufám, že Zuzana Bydžovská zase nedostane nominaci nebo cenu a možná i ze záhadných důvodů jako letos za hlavní roli. Mám pocit, že stačí, aby zaskřehotala svým hlasem, svlékla se do naha nebo zamžourala očima a už k ní putují nominace na všechny možné ceny. Uznávám ji jako dobrou herečku, ale nepřeceňoval bych ji. Celkový dojem velmi kladný, pro mě osobně poměrně překvapení a jsem rád, že jsem Vejšku kvůli špatné zkušenosti s Gymplem neignoroval. ()

sarkas21 

všechny recenze uživatele

Vejškaje film, který nás vrací opět do školních lavic, tentokrát těch vysokoškolských... Ve filmu najdeme hned několik zajímavých charakterů postav... Osobně jsem čekal asi něco trošku jiného, ale na druhou stranu, to co jsem viděl nebylo úplně zlé, což se o mnoha českých filmech bohužel říci nedá, pár scén je sice trochu zbytečných, ale co už... Za mě tedy hodnotím na české poměry nadprůměrně ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Tak si polib prdel........ Čekal jsem větší nářez. Postup do vyššího levelu se však nekoná. Naopak, je to horší jak Gympl. Pár vtípků, nudící monotonní hudební doprovod, krom textové části, nedodělané scény a ani Mádl se tentokrát nějak nepředvedl. Grafiti je zpočátku založené jen na písmu, později je tu i pár dobrých kreseb. Tak jsem se celkem nudil. Film má krátkou stopáž a tak jsem to přežil. Hip Hop, který ve filmu zazní nemusím, ale uznávám, že jsou povedené texty. CITÁT - A tak zbyl je sex a chlast......... Na konci titulků je ještě jedno moudro od Zrzouna. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jsem docela spokojený. Nebylo to sice lepší než Gympl, ale to jsem ani nečekal. Určitě je to slušné pokračování. Bavil jsem se u toho podobně, ale už to prostě nebylo ono. I když hlášek tam bylo spoustu. Ale třeba ten výhul mi tam přišel už takový moc na sílu. Celkově tam některé události byly dost nereálné. Gympl se držel víc při zemi. Ale teď k ději. Hlavní hrdinové trochu vyrostli a potýkají se s novou školou a novými problémy. Kromě teda sprejování, to zůstává stejné i když je ho tam míň. Každý je řeší po svém. Z Jirky Mádla je pěkný hajzl a kromě neustálého ždímaní fotra (Jana Krause), taky odrbává školu, jak může. A ještě neustále střídá holky. Školu má taky dobře zařízenou. To Tomáš Vorel se zase snaží dostat na uměleckou školu a přítelkyni má jen jednu. Vorlova matka (Zuzana Bydžovská) zase neuvěřitelně chlastá a je z ní pěkná troska. I když je tam Kraus jenom chvíli je opět vynikající. Docela hýbe s dějem. Kvůli němu taky začnou problémy. Nejvíc se mi líbil záchvat vzteku od Chýlkové. Ale každopádně se ti dva během natáčení museli hodně naběhat. Tak jako nemám rád hip hop, tak se mi ten soundtrack docela líbil. Ta hudba tam fakt sedne. No každopádně jsem si v tom kině mezi puberťákama připadal trochu starý... "Jsem jaderný fyzik." :D ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tomáš Vorel je pro mě příklad velice zajímavého režiséra, který je originální, věrný sobě a s časem vyzrává. Herecky vyzrál i jeho syn, povedlo se výraznější herecké obsazení než u Gymplu. Vejška je alesoň pro mě divácky vděčná a svěží, vypráví dnešní práběh bez přikrášlení a přehnané stylizace, není optimistický se šťastným koncem, ale ani drastický nebo neuvěřitelný. Nevím, jestli si to pan režisér přečte, ale i tak mu děkuji za jeho tvoření. Přeju mu, aby se nenechal ničím znechutit a točil dál. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • V úvodních titulcích je pod kostýmy podepsána Dagmar Pomajblíková, v závěrečných titulcích je již uvedené správné jméno - Pomajbíková. Ohledně vedoucí kostymérky se tvůrci titulků vyřádili i na závěrečných titulcích, kdy je pro změnu uvedeno chybné křestní jméno Dagamara, místo Dagmar.
    (Ricci)
  • Natáčanie filmu trvalo tridsaťdeväť dní. Z toho presne devätnásť nakrúcali tzv. "nočky". Dohromady navštívili v Prahe a jej okolí tridsaťpäť lokácii, medzi tie netradičné patrilo napríklad prostredie jednej pražskej väznice. (Sufferer)
  • Natáčení probíhalo v pronajaté vile v Čerčanech a v době povodní na Novotného lávce. Filmovalo se také na Vysoké škole ekonomické v Praze, především v tzv. "Rajské budově". (Terva)

Reklama

Reklama