Reklama

Reklama

První film

(festivalový název)
  • Kanada The First Movie
Trailer
Velká Británie / Kanada, 2009, 76 min

Režie:

Mark Cousins

Scénář:

Mark Cousins

Kamera:

Mark Cousins
(další profese)

Obsahy(1)

Filmový nadšenec, režisér a cestovatel Mark Cousins se vydává do kurdské vesnice Goptapa, postižené v roce 1988 chemickým útokem Saddáma Husajna. Přiváží s sebou projektor, tři videokamery a několik klasických filmů. Citlivým způsobem navazuje kontakt s místními dětmi, které mu odhalují své touhy, přání i vzpomínky. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Futt 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla útrpná. Důvodů bylo zřejmě víc, avšak za nejvýraznější z nich pokládám průvodní hlas, který nejenže ani jedinkrát neklesl v intonaci na konci věty (což mělo za následek, že to znělo, jako by se nás neustále na něco ptal), ale byl také znatelně uspávající stejně jako jeden šíleně dlouhý záběr na balónky. Snímek začal být o něco zajímavější, když děti Goptapě dostaly do rukou malé kamery a samy začaly natáčet. Film dostal rychlejší tempo a na poslední chvíli mi zabránil spát. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Mrzelo mě, že mi pan režisér celý film vnucoval svůj osobní pohled na situaci v Goptapě a nedal mi tak prosto k utvoření vlastního názoru. Navíc jeho silný irský přízvuk se do filmu prostě nehodí. 40% ()

Reklama

Vignette 

všechny recenze uživatele

Myslím, že potenciál to mělo, ale zabíjela ho zaprvé režisérova intonace (snažila jsem se přes to přenést, ale to se vážně téměř nedalo poslouchat) a zadruhé myslím, že šlo dát dětem do rukou něco malinko kvalitnějšího, aby to pak na plátně nějak vypadalo a hlavně dřív než na konci filmu, když se o tom mluví vlastně od začátku jako o hlavním cíli "mise". Zas na druhou stranu se mi líbilo, jak vybudovali improvizované kino a reakce dětí na promítané filmy. Lepší dvě hvězdy. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama