Reklama

Reklama

Pelešjanovo mlčení

(festivalový název)
  • Itálie Silenzio di Pelešjan, Il (více)
Itálie / Rusko, 2011, 52 min

Režie:

Pietro Marcello

Hudba:

Sacha Ricci

Hrají:

Aleksej Leonov (a.z.)

Obsahy(1)

Pozoruhodná tvorba arménského tvůrce Artavazda Pelešjana byla filmovým fanouškům až do roku 1983, kdy ji západnímu světu představil francouzský kritik Serge Daney, zcela neznámá. Zasloužené pocty se originální arménský filmař dočkal až ve snímku italského dokumentaristy Pietra Marcella. Na základě řady archivů a ukázek z Pelešjanových snímků i z myšlenkově spřízněných děl Sergeje Ejzenštejna a Dzigy Vertova skládá italský tvůrce náladovou mozaiku přibližující Pelešjanův invenční přístup k využití filmového jazyka. Nápaditě natočené a experimentálně poetizující černobílé záběry Pietra Marcella ze současné Moskvy, kde se Pelešjan od počátku 60. let snažil ve společnosti ruských avantgardních umělců prosadit, skvěle dokreslují esenci díla polozapomenutého a přitom geniálního filmaře. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

ivet.ka 

všechny recenze uživatele

Kviff 2012. Lidé hojně odcházeli. Zůstala jsem. Ale stále netuším, jestli jsem na tom lépe než ti, co odešli. Záběry z Pelešjanových filmů skvělé, ale jako celek mě to příliš neoslnilo. ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - mimo soutěž (In silenzio di Pelešjan / THE SILENCE OF PELEŠJAN / Pelešjanovo mlčení) ()

Reklama

Ihuj 

všechny recenze uživatele

Karlovarský festival 2012 jsme zasvětili především nakoukání do italské filmové tvorby. Na Pelešjana jsme se ovšem dostali doslova omylem, vlezli jsme do špatného sálu (mířili jsme na polský film o ženských). Pelešjan je arménský kmet a podobně jako řada jiných sovětských tvůrců si libuje v zádumčivých záběrech, které působí spíše na Vaše pocity než na rozum. Sám Pelešjan je navíc stejně mlčelivý jako jeho dílo. Během natáčení tohoto italského snímku pojednávajícího o jeho osobě se tak rozhodl s tvůrci vůbec nemluvit. Aniž by to avizoval předem. Rád bych řekl, že se režisér Pietro Marcello zhostil své role i přes tento handicap se ctí, ale nemyslím si to. U filmu jsem usnul. Nejsem si příliš jistý pro koho je dílo určeno. Běžnému diváku film nedá nic. Diváku, který by se rád seznámil s alternativní uměleckou tvorbou, zase pořádně neporadí ani jak začít. Potěší tak možná pouze skalní fanoušky přímo pana Pelešjana. Ale ti by se v Itálii, natož v Česku, dali počítat na prstech. 23% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama