Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Ak by som šiel do toho s tým, že si idem pozrieť záznam z divadelnej hry, možno by som dal lepšie hodnotenie, ale je to film s Funesom, kde hrá celá plejáda hercov zo Žandárov. Ako som sa dozvedel z bonusov na DVD, Funes pristupoval k Molierovmu Lakomcovi s až posvätnou úctou a nechcel robiť nejaké vážnejšie zásahy do textu. Možno to bol ten problém. Nechať to na niekom, kto by to upravil tak, aby to nebolo až také rozťahané a rozvláčne. Lebo to bol ten problém. Nie že by Funes nehral ako o dušu a jeho lakomec nebol výborný, ale práve tá uťahanosť a až divadelná rýpavosť v dialógoch z toho spravilo jemne povedané tak trochu utrpenie. Keď som to videl prvýkrát, bol som decko, už vtedy mi to pripadalo ako divné a nudné, nechytilo ma to, vlastne som si z toho pamätal prd, teraz som si na to sadol a pozrel. Nedostalo sa mi to pod kožu. A ten Krampolov dabing som po čase vypol. Snažil sa, ale radšej som prešiel k originálu s titulkami. Toto som pri iných DVD urobil iba zo zvedavosti, ale tak čo už. Filipovského nikto nenahradí. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Snad nejslavnější dramatik období klasicismu Jean-Baptiste Poquelin, tedy Moliére (1622-1673), tvořil svá díla v době, kdy Francouzskému království vládl Král Slunce Ludvík XIV. Hra Lakomec (1668) je inspirována antickou Komedií o hrnci římského dramatika Tita M. Plauta. Tragikomickou postavu chorobně lakotného vdovce Harpagona si zde s gustem zahrál Louis de Funes. Filmu si cením především pro jeho věrnost Molierově poetice. ()

Reklama

Woyczek 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu byla dost rozvláčněná a ani nebyla tak vtipná, ale jak se děj rozjel a zvláště finále u soudu bylo k popukání. Skvělé nápady s koňmi a texty na zdech, past na noze i občasná změna prostředí (ať už divadelní jeviště, nebo syn za mřížemi) spolu s Funesovým uměním ovšem nemohou vyvážit rozvláčněnost - chtělo by to tak o dvacet minut méně. 70% ()

Nijura 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem na rozpacích. Četla jsem Lakomce a hra mě uchvátila (vtipné) a pak se podívám na film a to už tak dobré není. Nevím jestli je to tím, že tady už Funese nedaboval Filipovský nebo že to je prostě film podle hry kterou jsem četla. Nevím prostě toto je jeden z mála fílmů Funese, který se mi nelíbí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • V úvodu filmu je možné během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valerem (Hervé Bellon) spatřit v pozadí malbu na zdi, která odkazuje na Moliérovu knižní předlohu "L' Avare". (LaserJet)
  • Gabinova dcera pracovala na filmu jako skriptka. (M.B)

Reklama

Reklama