Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Bobšule 

všechny recenze uživatele

"Stačí jediná kapka vody a bororo už ne život, bororo pak nic." - To je věta, kterou jsem si od dětství v sobě nesla skoro jako nějaké zaklínadlo. Jako základní formuli nějakého tajného učení. V duchu se mi u toho vybavovaly mlhavé záběry indiánů a pralesa... Dnes jsem tento film viděla po zhruba třiceti letech a překvapilo mě, jak moc se mi znovu líbil. Jistě, sedmdesátá léta z něj čouhají v každém záběru, ale co jiného by také z něj mělo koukat?! V porovnání se současnými filmy na podobné téma je samozřejmě po trikové stránce na nulové úrovni, ovšem některá současná "díla" nabízejí naopak zase jen ty triky. A - s prominutím - já se dívám na filmy kvůli ději. Zajímavému ději. Proto se mi příběh návštěvníků z jiné planety naroubovaný na mého oblíbeného spisovatele a cestovatele A. V. Friče líbí. A čistě technicky: pokud tu má dnes někdo potíž s tím, že "majetek svazuje", nechť si pustí laskavě Star Trek. On se tam ten majetek tak nějak prapodivně neřeší. Pročpak asi? ;-) ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Každý sci-fi film nemusí být založen na kdovíjakých tricích. Myslím, že i přes jejich absenci patří tento film k tomu lepšímu, co na české půdě (a taky na slovenské, nemýlím-li se) vzniklo, zvláště v kontextu normalizačních let. Příběh samotný je dobrý a kupodivu obsahuje i některé nadčasové výroky (viz poznámky o majetku, zneužití vynálezu, rozdělení světa apod.). A tak jediné, co se mi nelíbilo, byl výběr Svatopluka Matyáše do jedné z hlavních rolí. Jsou i lepší herci. Je fakt, že zpracovat takovýto námět dnes, s dnešními možnostmi, by bylo o něčem jiném. Ale i tak to za podívání o deštivé neděli stojí. ()

Reklama

xargos 

všechny recenze uživatele

Akci Bororo jsem poprvé viděl jako malý kluk a připadal jsem si jako ryba ve vodě. Film kombinuje oblasti, které mne zajímají již od dětství - astronomii, cestovatelství a objevování čehokoliv, pralesní indiány, život mimo zemi. Jména těch dvou mimozemšťanů jsem si opakoval dlouho po skončení filmu a ústřední melodii hraju na klavír dodnes:) Tak, jak film v průběhu let několikrát opakovala televize, díval jsem se na něj znovu a rád. Pravda, nemůže konkurovat filmovým efektům dnešních časů, ale u mne má tento příběh své důležité místo i dnes. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale proc ne dneska uz to vyzniva trochu jako nechtena parodie ale ocenuji tenhle solidni pokus o ceskou sci-fi cokoliv trochu vybocujiciho z predem danych zanru v tehdejsi tvorbe je treba ocenit napad neni spatnej trochu politiky do toho pravda nasrali ale na to ze film vznikl v dobach tuhe normalizace to jeste neni tak hrozny protoze zatim co do nekterych zanru to patri a ja v nich tu propagandu vylozene vyhledavam tak sci-fi film by mel byt urcite nezaujaty a predevsim pobavit a to se tomuto filmu vicemene dari a ta hudba je luxusni to kazdopadne souhlasim takze vesmes celkem spokojenost ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Scénář logicky jakž takž drží pohromadě, skvělá a dobře napsaná je postava astronoma Burgera (Brodský), která vypadá, jako kdyby do tohoto filmu omylem zabloudila z nějakého dobrého snímku. Celkově je film ale bohužel utahaný a ke dnu ho táhnou zlí západní špioni a neuvěřitelně nesympatický macho hlavní hrdina. Hudba skvělá. Pokud Otakar Fuka a mimozemšťané, tak raději "Kam zmizel kurýr". ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Ori-Ana (Božidara Turzonovová) je otrávena ve vlaku, přičemž má zrzavé vlasy. V následujícím záběru leží v nemocnici a má bílou paruku. Není pravděpodobné, že by měla čas a náladu měnit svůj účes poté, co byla otrávena. (pjotri)
  • Úbohosť dostupných trikov si tvorcovia uvedomovali a režisér Otakar Fuka hovoril, že sa pristátia lietajúceho taniera zámerne bránil pre prípad nechceného komického efektu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama