Reklama

Reklama

Zelňačka

  • Francie La Soupe aux choux (více)
Trailer

Dva venkovští staříci, přátelé Glaude a Ciciss (Louis de Funès a Jean Carmet) tráví většinu času popíjením vína a drobnými hádkami. Jejich staré barabizny, kde si chtějí pokojně užít podzim života, se ale mají bourat a na jejich místě se má vystavět zábavní park. Jedné noci přistane v okolí mimozemšťan z planety Ox (Jacques Villeret), ochutná jejich zelnou polévku a dá jim lákavou nabídku... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (240)

Zazie 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem přistupovala s nedůvěrou a obavami. Znala jsem knižní předlohu a také pod vlivem Renčínových ilustrací jsem si neuměla v tomto spíš mile úsměvném příběhu Funèse s jeho temperamentní komikou v roli Glóda (tak se hlavní postava jmenuje v českém překladu knihy) představit. A taky jsem si nebyla jistá, jak bude Funès v pro něj netypické roli působit. Oboje mě mile překvapilo a velice rychle jsem Glóda jako Funèse a Funèse jako Glóda akceptovala. Trochu mě zklamalo, že ve filmu staříci svému mimozemskému návštěvníkovi říkají Ufoun; jméno Hmota používané v knížce se mi líbilo víc. Zato mě ale ve filmu nadchla ústřední melodie, kterou jsem pak dlouho měla jako vyzvánění na telefon. A ještě jedna perlička. Ve filmu je naznačeno, jak vařili onu pověstnou zelňačku, v knize ale je popis, který se blíží receptu. Zkusili jsme ji podle něj uvařit a od té doby je polévka, které u nás doma říkáme glódovka, běžnou součástí našeho domácího jídelníčku. ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

V tomto případě jsem zcela ochotný vypustit trikovou stránku, která teda nestála za mnoho, ale zbytek byl geniální. Louis de Funés jako stařík, který touží po ztraceném mládí a o své mrtvé manželce, kterou mu mimozemšťan zpátky přičaruje, avšak mladou a nevybouřenou. Kouzelný příběh o stárnutí a o jistém druhu lásky, která přetrvá(?)....už bych spoiloval. Nechápu nízké hodnocení, jedná se o parádní záležitost, které nechybí opravdu nic (až na dobré triky :o) ()

Reklama

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od hrozného Krampola (nic proti němu, normálně mi nevadí, ale na Funese se prostě nehodí a navíc mě vytáčí to jeho imitování Filipovského), Lábus se role dabéra zhostil na výbornou. Většinu času mě Zelňačka tolik nebavila, vlastně to ani není komedie, ale ten smutný konec zafungoval, snad i kvůli tomu, jak sešle zde Funes vypadá. Ale pocta mu patří, byl to zkrátka jeden z nejlepších komiků filmové historie. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Pro tento film mám prostě slabost. Louis zde nehraje četníka, podnikatele nebo politika jak je u něj běžné ale staříka z venkova, který svými plyny dokáže přivolat i ufona, který mu dokáže vrátit za trochu zelňačky třeba i jeho zesnulou manželku. Vypadá to strašně stupidně, ovšem zdejší kritici jsou velmi krutí a neuvědomují si důležité věci. Toto není a ani neměla být žádná bláznivá komedie jako Četníci, Tonoucí se stébla chytá atd. Toto je předposlední film Louise a on již i když si to nechtěl připustit tušil, že mu moc času nezbývá, chtěl po svém infarktu změnit herecký projev. Již nechtěl zuřit, mlátit kolem sebe a vztekat jako za starých časů. Chtěl hrát jemně, mile a tadyten film se po této stránce vydařil. Zdá se mi neuvěřitelně poetický, dojemný a i zajímavý a dost tomu napomáhá i skvělý Jean Carmet. Ten film je krásný přátelé, jen se povzneste! ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

Celkom ma prekvapilo hodnotenie, pretože tento film by si zaslúžil byť v červených číslach. Louis de Funés v predposlednej filmovej úlohe Glaudea, človeka žijúcom pokľudným životom na vidieku s Cicissom, jeho veľmi dobrým kamarátom. Ten mimozemšťan je už prinajmenšom legendárny a Zelňačka je pre mňa výborná oddychovka, u ktorej sa nedá nezasmiať. /90%/ ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Stejně jako předchozí Funesuv (Claude Ratinier) film Lakomec (1980), i tento v kinech propadl a nedočkal se úspěchu. Louis z toho byl velice smutný a zklamaně se vrátil na svůj zámek. (Pierre)

Reklama

Reklama