Reklama

Reklama

Hilly Kristal si po dvojitém bankrotu půjčil v roce 1973 peníze a koupil v New Yorku podnik Palace Bar. Vždycky si přál dát příležitost živé hudbě, hlavně country, bluegrassu a blues. Odtud pochází nový název klubu: CBGB... Country, bluegrass a blues - tyto tři hudební žánry daly název uznávanému newyorskému klubu CBGB, který se díky svému majiteli Hilly Kristalovi stal kolébkou undergroundového rokenrolu a punku. Protože v jeho klubu na Bowery nechtěly country kapely vystupovat, rozhodl se dát příležitost i jiným formám rocku. V jeho podniku mohly hudební skupiny vystupovat pod jedinou podmínkou – musely hrát jen vlastní tvorbu. Žádné pecky z hitparád, žádné předělávky. Jeho krédem bylo podporovat umělce za každou cenu. Hilly Kristal se tak proslavil a je právem označován za kmotra punku, který stál u zrodu kapel jako Blondie, Television, Ramones, Talking Heads, Dead Boys nebo The Police. (HBO Europe)

(více)

Videa (20)

Trailer

Recenze (154)

Shimargh 

všechny recenze uživatele

Dostat to do rukou někdo schopnější, tak bych se posral blahem, takhle je to jen lehký a dost neautentický průměr a hlavní roli hraje odporný Troška nebo jeho odporné US dvojče!!!! PS: Takovouhle muziku už dnes nikdo neumí, byl to asi poslední velkej hudební boom ve světě, ta dnešní hudba se nedá poslouchat, jsem buď moc starej a nebo tady už všechno bylo, nic nového není a nebude, jdu si pustit Wolfganga... PPS: Pokud Kristal byl něco takovýho, jak to tady zahrál ten vocas, tak to byl hroznej a neschopnej kokot. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

CBGC je jisté kolébkou punku, ale jen a pouze toho amerického (britská scéna vznikla dříve a tam to všechno začalo). Film bych doporučil pro všechny rockery, punkery i členy Straight Edge, aby viděli jak to v USA začalo. Hilly Kristal s tím jak sral na učetnictví defacto žil jako punker a byl nemožný podnikatel, ale o to větší vizionář. Film jako takový nenudí, odsejpá, k tomu hrají rockové a punkové fláky, co víc si může hudební fanoušek přát. Myslím, že by to šlo i bez komiksového zpracování (navíc spojitost punku a komiksu není), ale to už je o odlišném přístupu. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro všechny, co mají nějaké dočinění s punkem a New Wave, je to naprostá povinnost. Pro ostatní exkurze do doby, kdy se rozjížděla muzika nikoliv pro peníze, ale od srdce. Než kapitalistický průmysl semlel punk a udělal z něj nablýskanou mrtvolu, stačili se vykřičet všichni ti mladí a zapálení anarchisti, stačili se vyzvracet na prohnilý svět, stačili poslat do řiti všechny ty bařtipány, co si myslí, že když maj prachy, patří svět jim. Pomalejší rozjezd, skvělý Rickman a pak...pak to přijde...z Blondie mrazí (byť jsem čekal spíše Atomic), Patti Smith je uhrančivě přesvědčivá, Dead Boys jsou jedna velká Apocalypsa, Iggy Pop utržený ze řetězu ( velmi vhodný obrazový doprovod z poblitých záchodů), Talking Heads s excentrickým Davidem Byrnem přinášející poslouchatelný chaos a samozřejmě našlápnutí RAMONES (škoda, že nezazněly ty nejlepší vypalovačky)! Na spoustu se nedostalo, což je logické. Ano, chyběly mi další kapely - B-52´s, Misfits, Agnostic Front...ale pokud titulky nelžou a prošlo klubem 50000 kapel...no... Na film o punku je snímek spíše krotší, jelikož místo sexuálních orgií přináší jen náznaky (i Blondie, tedy Debbie Harryová, ze sebe v reálu strhávala trička). Jenže na prvním místě je stejně muzika, tak jaképak copak. Hey! Ho! Let's Go! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nenáročná podívaná, která není vůbec punkově špinavá, má nepatřičnou komiksovou stylizaci a výkon Alana Rickmana v hlavní roli je fakt hodně minimalistickej. Ocenil bych, kdyby tam bylo víc scén o řízení klubu. Takhle furt jen naříkaj, že nemaj prachy, ale stejně to furt nějak běží. Stejně mě to ale vlastně bavilo a má to správnej happy end. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Vo filme je niekoľkokrát možné zazrieť na rohu ulíc Bleecker Street a Bowery označenia ulíc písané bielymi písmenami na zelenom podklade. V sedemdesiatych rokoch 20. storočia však boli ulice na Manhattane označené čiernymi písmenami na žltom podklade. (beso74)
  • v roce 1974 hráli Ramones v CBGB tři písničky. Je to jejich první živý filmový záznam. (Cundroklepac)

Reklama

Reklama