Reklama

Reklama

Vikingové - Série 1

(série)
Irsko / Kanada, 2013, 6 h 45 min (Minutáž: 44–47 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

John S. Bartley

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne, John Kavanagh, David Pearse, Nathan O'Toole, Ruby O'Leary (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Aby si získal přízeň svého lidu a sebral Jarlu Haraldsonovi moc, vypravuje se ambiciózní válečník Ragnar Lothbrok na nebezpečnou misi. (Netflix)

Recenze (60)

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. Séria - 70% .Herci ,výprava, kostýmy, dobová atmosféra a úvodné titulky. Tu sú predovšetkým hlavné dôvody prečo ma tento seriál bavil. Nie je to zlé, o Vikingoch sa človek len tak vo filmoch nedozvie a musím povedať, že aj keď síce neviem ako to v skutočnosti bolo verím, že chalani s History Channel to majú naštudované. Veď kto iný by mohol vedieť viac. Čo sa týka príbehu, tak nie je zlý, ale príde mi trochu naťahovaní a akcie by mohli byť tiež trošku nápaditejšie. Prvá séria celkom fajn. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně vypadající (přestože nikterak velkolepé) přiblížení vikinské doby, nátury, obyčejů, rodiny, společnosti, úkladů, víry, výprav, života. Skvěle obsazené i zahrané, ale že by mi postavy nějak přirostly k srdci, to se říct nedá. Občas strhující, občas s odcizujícími skoky v čase. Rozjíždí se pozvolna a kvalita jednotlivých epizod kolísá, nad průměrem TV produkce se však drží neustále. 80% ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si mě podmanil. Příběh neustrne na místě a vyhýbá se odbočkám, které by se ukázaly jako zbytečné, krásným příkladem je epizoda Sacrifice. Každý díl tedy přinese značný posun. Postavy už jsou hotové a zásadní posun u nich nenastane, o to zajímavější ale jsou stále budované a zkoušené vztahy mezi nimi. Souboje i bitvy jsou dostatečně syrové i na současné televizní poměry a historické zasazení je zase neokoukané. (Netflix) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to žádné GOT, ale je to z jeho ranku a už bylo na čase se vrátit do historického prostředí, které je tak podmanivé a nekompromisní. Na základě skutečně doložených postav se podařilo tvůrcům dávného fenoménu s krátkým dozněním jménem Tudorovci vytvořit další působivý akcemi, intrikami a pozoruhodnými postavami protkaný seriál, kterému dám šanci i pro další série, na které mě mírně intenzivní rozjezd prvních 9 dílů jedině nakopl. 9/10! ()

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle když se na to opětovně koukám, tak mne až rmoutí, jak moc se pozdější série odklonily od počáteční vize. První série má podstatně svižnější tempo, děj je plný zajímavostí o světě vikingů a celkově nabit  promyšlenými zvraty. Navíc, a to je hlavní, neobsahuje žádné viditelné historické ani příběhové přešlapy. Co se bojových scén týče, ty jsou natočeny v menším měřítku a to štábu opravdu jde, proto jsou schopni vytvořit několik legendárních záběrů z různých bitev. 95% PS: I když je tato řady ukončena prazvláštně a poslední díl se mi zdál jako nevyhovující k uzavření celé série, stále jsem byl z celkového výsledku nadšený! ()

Galerie (254)

Zajímavosti (7)

  • V epizodě je několikrát zmiňován severský bůh Thór. Pochází ze slavné severské mytologie, z písně "Edda". Některým může Thór též připomínat postavu z knihy "Hobit" od J.R.R. Tolkiena. Tolkien se totiž jmény často inspiroval v "Eddě". (ricky4)
  • Nájezd vikingů na klášter na ostrově Lindisfarne vychází ze skutečných událostí. Odehrál se v roce 793 n. l. a jakožto první historicky doložený započal slavnou éru vikinského drancování Evropy. (Barghest)
  • Eric Trygvasson (Conor Madden) je popraven za vraždu. Vikingové však ve skutečnosti místo trestu smrti posílali kriminálníky do vyhnanství. (Hem.m)

Reklama

Reklama