Reklama

Reklama

Láska je láska

  • Švédsko Fucking Åmål (více)
Trailer

Obsahy(1)

Elin a její dospívající kamarádi vyrůstají v malém městě jménem Åmål. Vše tu plyne podle zaběhnutých pravidel až do chvíle, kdy Elin udělá nečekaný krok – jde na nesprávný večírek – a její život nabere nový směr. Najednou se musí rozhodovat mezi dvěma láskami a hlavně se vypořádat s vlastním já. Láska je láska nabízí příběh o touze, radostech i bolestech lásky, komických i dojemných stránkách dospívání – a odvaze vyčnívat z davu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

sepp 

všechny recenze uživatele

O Svedsku je mi znamo ze to je evropska homosexualni mekka, a tak jsem cekal neco "queer oslavneho", ale neni to tak hrozne. Sice je i z tohoto snimku citit jakysi nadech homo-propagandy, dokonce i svedsti pubertaci tu jsou vykresleni jako omezenci zajimajici se jen o auta a vytahujici se jeden na druhecho, kdo ma mensi mobil a povazujici sminky za jedinou vec, kterym zenska rozumi. Ale je to cele neskutecne citlive natoceno, s originalnim a hlavne uveritelnym pribehem a s uzasnymi hereckymi vykony obou mladych herecek. A ta depresivni, sklicujici atmosfera bezvychodnosti, odlehcena zaverecnym happy-endem... Opravdu dobra podivana. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Podle mě přeceňované. To, že je nějaký film ze severské produkce, je nízkorozpočtový a jakoby komorní, automaticky neznamená, že bude mít nějakou výpovědní či jinou hodnotu. Nejen, že nejde nijak do hloubky, ale je tak mělký, že se nestihnete s žádnou z velmi nesympatických postav (a v tom nejvíce vynikaly hlavní hrdinky, kterým bych dala normálně pár facek) ztotožnit (a vůbec nejde o to, jaké jste orientace), ale ani si je oblíbit či je (aspoň v něčem) pochopit. Citové zmatení patřící k pubertě je mnohem lépe vystiženo v jiných filmech, popř. seriálech. Scénář se bortí a nemá (zřejmě) žádoucí účinek, a dialogy jsou prázdné, takže jsem nakonec hrdinkám vůbec jejich "vztah" a cit vůči té druhé nevěřila, a nechápala jsem, odkud přišel. Film navíc nudí, a dívat se na to, jak se rodiče urputně podbízejí své frackovité dceři, je pro mne, vychované k respektu k rodičům (protože to, co předvádí Agnes, není jen taková ta "obyčejná chvilková teen rebelie", to je fakt rozpatlanost nejhrubšího zrna), utrpením. Budu se opakovat, ale opět nechápu většinové hodnocení. ()

Reklama

Mytologie 

všechny recenze uživatele

Film ze školního prostředí hraje do not mýmu uvažování o ideálním filmu. Pohádka jak k sobě dvě na první pohled protikladný středoškolačky Elin a Agnes najdou cestu posazený do reality pocitů a jednání ostatních (spolužáci, přátelé, rodiče). Začíná to pěkně nechtěnou oslavou narozenin a končí to odvážným gestem vůči světu. Úžasná realistická kamera, dobře zvolená hudba, příběh, dialogy, vývoj postav vztahů, úžasný herecký výkony. Do tohoto filmu sem se zamiloval. ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejautentičtějších a nejautentičtěji (zkuste to říct 5x rychle za sebou) natočených filmů, co jsem měl tu čest za život vidět. Všechny role jsou uvěřitelné a realistické. Ruku v ruce s tím jdou problémy hlavních hrdinek, které tak nějak zkoušejí, jsou citově zmateny a nevědí, co že se to vlastně děje. A tak k sobě navzájem nacházejí cestu. Kamera je netypická, ale snad právě díky ní z ní číší ona autenticita. Dialogy perfektní, přesně se strefují do takových těch problémů věku, ve kterém hlavní hrdinky jsou. Navíc na Agnes a Elin se moc dobře kouká, takže spokojenosti bude učiněno za dost. Určitě je to jeden z celkově nejlepších filmů, které kdy byly natočeny o fenoménu zvaném láska, který si hollywoodští producenti za krize vymysleli, aby měli na co lákat do kina. Nebo ne? :-) Doporučuji všema jedenácti. ()

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

Maloměsto a dvě dívky z nichž každá je naprosto jiná. Jedna se uzavírá do sebe, ve škole se drží stranou, hodně přemýšlí. Možná zoufalý nedostatek kamarádů ji vede k tomu, že si píše deník a právě jemu se svěřuje se svou láskou, která nemá naději dojít naplnění. Každá věta v něm je plná touhy a obdivu.... k NÍ. Na druhé straně dívka, unuděná společností ve které žije, zoufale zabíjející dlouhé večery na večírcích a s klukem ke kterému nic necítí, jen prostě ví, že na rande se chodí a je to cool. Je jedno jestli tu touží dívka po chlapci nebo po dívce. Homosexualita je tu podána bez podbízivosti a lacinosti zvýšit sledovanost filmu. A tak onu obdivovanou, temperamentní a kluky obletovanou holku nešokuje, že se zamilovala do dívky, ale to, že touží být s šedivou myškou, kterou nikdo nepozve na večírek a která nikoho nezajímá. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Agnes (Rebecka Liljeberg) si podřeže žíly, avšak v dalších scénách nejsou rány vidět. (ICTS)
  • Koupelna, ve které se Johan (Mathias Rust) a Elin (Alexandra Dahlström) setkají během party, je tak malá, že bylo nutné vyndat vanu, aby vzniklo másto pro kameramana a režiséra. (IQ Tiqe)
  • Soundtrack pozostáva z piesní v anglickom a švédskom jazyku. Švédska kapela Broder Daniel, ktorá do Fucking Åmål prispela tromi piesňami v anglickom jazyku, zaznamenala po vydaní filmu prudký nárast popularity. (Arsenal83)

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama