Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (Cinemart)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (1 630)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ja vlastne tomu "hejtu" uprimne nerozumim. __ Kdyz to srovnavat s puvodnimi Vetrelci: kazdy z tech filmu chapu vic jako interpretaci nametu s ruznym vyuzitim monstra - a Covenant se mi jevi mnohem cistsi nez Vetrelec: Vzkriseni. Je to vicemene starosvetska sci-fi, kdy se jednoduchost, primocarost i urcita naivita stavaji prostredky v rozvijeni jednoho silneho vypraveciho motivu (Walter-David). Vytvarne krasne, vyznamove jednoduche (nevim, proc se tam hleda ta udajna filosofie, ten roboticky motiv je predevsim psychologicky, ne filosoficky... Transparentni, peclivě vysvetleny filosoficky motiv predstavuje ramec pro jednani a konkretni kroky). __ Prometheus se rozpadal kvuli mnozstvi nosnych motivu i monster, prvku jakesi minulosti na ukor pritomnosti a hlavne kvuli durazu na lidske postavy, i kdyz jedina nosna postava byl robot - ovsem skoro omylem, ten pribeh o nem nebyl, vlamoval se do nej. Tentokrat je to cistsi, lide nejsou hlavni postavy, jen reaguji na extremni podminky... a jejich jednani je pochopitelne, protoze vsem umiraji partneri ci jejich smrt riskuji, coz omezuje racionalni rozhodovani - a kapitanem se stane muz, ktery touzi nabyt respektu a blokuji ho vlastni ambice i mindraky. __ Citace anglicke poezie je pro me v norme (navic je vyborna ta oprava) a logicky zapada do trajektorie vyvoje obou tech Fassbenderovych postav, o niz ten film vlastne vypravi - jak monstra, tak umelecka dila jsou jejich nastroje. (Asi jsem i zvykly na to, ze lide pouzivaji literarnich citaci k sebe/vyjadreni. Nepripadne mi to krecovite, natoz by me to popuzovalp, byt leckoho asi ano.) __ Vetrelec: Covenant neni nabubrely film, vypravi jednoduchoucky pribeh o serii blbych nahod i rozhodnuti v clenitem svete. Mozna popuzuje tim, jak je vystaveny jinak, nez se dnes podobne filmy stavi. Nesouhlasim s tim slasherem: tam by nikdy nebyly postavy jako Walter a David... Cistym slasherem, kde se udajne chytre hlavni postavy chovaji v bezmala laboratornich podminkach od zacatku do konce jako idioti, je nedavny Zivot. Vetrelec: Covenant predstavuje soucasne a velmi precizne natoceny film, ovsem stejne tak stoji mimo soucasne trendy - protoze ho tak stary muz proste natocit chtel. A proc ne? Neco podobneho lze rict i o Lincolnovi (ktereho miluji) ci Mlceni (ktereho si vazim). Noveho Vetrelce si spise vazim, ovsem bez blahosklonnosti. Respektuji jej uz proto, ze je i tim spojovanim bizarnich napadu (vysoke umeni, cista exploatacni brutalita a promenliva vytvarnost sveta) tak jiny nez zrejme vsechno, co v kinech dneska v bezne distribuci vidam. __ A ze by mi to jakkoli zmenilo vnimani puvodnich Vetrelcu? To me vubec nenapadlo. Stejne tak nezmeni letosni Blade Runner puvodniho Blade Runnera, stare Hvezdne valky nebudu cist optikou ani nove trilogie ani Rogue one, a desaty Doctor pro me vzdycky bude desaty Doctor, at si Moffat vymysli cokoli. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na rozdil od ostatnich se mi Prometheus libil, takze jsem se tesil i na Covenanta, i pres slabsi ukazky a ve vysledku v tomhle pripade spis zklamani. Dej sice docela solidne navaze na predchozi dil a vsechno je to o poznani temnejsi, triky a celkove vizualni stranka jsou ocekavane bez chyby, ale tim klady vicemene konci. Samotnej dej je tezce tuctovej, velkej zaverecnej zvrat mi byl jasnej uz tak od dvou tretin filmu. Herci jsou banda nesympatickejch blbu, takze mi u vsech bylo naprosto ukradeny, kdy chcipnou (v pripade tohohle filmu skutecne spis kdy nez jestli, Ridley se s tim nemaze) a co se tyce androida, Fassbender hraje sice stejne dobre jak minule, ale tady mi uz lez lehce na nervy. No a poslednim hrebickem do rakve jsou samotny vetrelci, krome zaverecnyho frajera vypadaj vsichni dost prapodivne az usmevne, i kdyz chapu, ze jsme v prequelu, takze tu chtel asi Ridley ukazat jakejsi vyvoj. Celkove tak vlastne prumerny, hezky krvavy a vicemene nenudici sci-fi, ale od Ridleyho a potazmo cely fransizy Vetrelcu proste cekam vic. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Konečně někdo pochopil, v jaké roli chtějí diváci vidět Jamese Franca. Bohužel jde o jediný moment, kdy si film dovolí být stručný. Covenant je podobně jako Prometheus rozpolcený mezi snahou poskytnout skrze návrat k hororovým kořenům prvního Vetřelce (k němuž je odkazováno okatými narážkami) prvotřídní fan service a ambicí být epickým (s úchvatnými záběry jako z Fordových westernů) a hlubokomyslným sci-fi v duchu Stanleyho Kubricka (k němuž má nejblíže minimalistický prolog). Naplnění schématu tuctového osmdesátkového (tzn. před Vřískotem) slasheru, s postavami dělajícími ty nejzákladnější chyby (lezou a koukají tam, kam by neměly, často po jednom, ne ve skupině, mají spolu sex), je tak zdržováno disputacemi o náhodě, osudu a stvoření (roli zde hraje Matka i různí otcové), které jsou rozpracované stejně málo jako kolonizační linie. Nový Vetřelec je paradoxně dobrý film až do momentu, než se v něm nějaký vetřelec objeví. Do přistání na cizí planetě funguje poměrně dobře, neboť se nabízí řada možností, jakým směrem by vyprávění mohlo pokračovat a dlouho není jisté, jaký si tvůrci vyberou. Slibně je například rozehrán konflikt mezi vírou a vědou, mezi kapitánem a Danielsovou (nosící na krku namísto křížku šroub, který jí později přijde vhod), namísto něhož ve druhé polovině sledujeme androida hrajícího na flétnu a recitujícího Shelleyho, což je sice zásluhou Fassbendera fascinující, ale jde o trochu jiné téma a trochu jiný film. Scott je umělými bytostmi a vetřelci najednou fascinován mnohem víc než lidmi, s nimiž jsme strávili skoro hodinu filmu (spárování postav ale emocionálnímu zapojení diváka moc nepomáhá, protože dlouho není pořádně jasné, kdo spí s kým), a všechny složité otázky existence začíná řešit ukousáváním rukou a utrháváním hlav. Z chytře se tvářícího filmu se stává hloupé (ale zábavné) akčně hororové béčko s pěkně nechutnými gore efekty, které mi nebylo zcela lhostejné zejména díky sympatické Katherine Waterston (jakkoli jedinou propracovanější postavou zůstává android). Nový Vetřelec je sice neotřele vystavěn, skvěle vypadá a nabízí jednu velmi dobře vygradovanou akční scénu (se sekyrou), ale ve většině ohledů působí polovičatě, jako kdyby nebyl čas a prostor rozvést mnohé nápady (neorganicky včleněný flashback, který by šlo nahradit dialogem, považuji nejen za příklad ohromné scenáristické lenosti, ale i za náznak toho, že by to celé mohlo fungovat lépe, kdyby film hledisko vzpomínající postavy zohledňoval ve větší míře). 55% ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Scott nemá příliš v lásce ostatní filmy z této série, tudíž zřejmě ani fanoušky, a Vetřelec: Covenant navazuje obsahově i náladově spíše na Promethea, který mrštné xenomorfy viděl jen z rychlíku. Tady do něj sice po slušně vystupňovaném začátku naskáčou v hojnějším počtu, ale v téhle jízdě není moc času na nějaký strach z neznáma. Černí slizouni se po vzoru slasherových vrahů náhodně teleportují, aby na někoho vybafli ve sprše či u studánky, ohodili krví nejbližší stěnu a vyklidili scénu pro pseudofilozofické forbíny androida Davida (jehož velmi snaživě hraje Michael Fassbender). Kdo tady komu dělá Boha a jaké literární klasiky zrovna citovat, to zkrátka Scotta tankuje víc než plíživý horor. Naštěstí neplní sny jen sobě, ale i fanynkám Fassbendera, který konečně prožije na stříbrném plátně romanci s vhodným partnerem – se sebou samým. Ano, polibky zde nerozdávají jen vetřelčí hlavičky, ale i homoroboti, účastnící se tak neoficiální soutěže o největší mimózní moment filmu. Konkurencí jim jsou trénovaní astronauti, kteří však spíš trénují na jejich první Jackass video, a panáčkující vetřelčátka. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rovnocenné nebo o něco lepší pokračování Promethea, který se mi také líbil, mě několikrát příjemně překvapilo. Protože jsem viděl asi jen jeden trailer, opravdu jsem o ději tušil jen málo, a tak jsem se zkrátka nechal pozvat na další průzkum další planety, ze které přišel další signál a kde patrně číhá něco hladového... Čili ten pravý vetřelčí základ tam byl, okořenilo ho něco nového z mytologie a hlavně zajímavá myšlenka o tom, jak a proč se někdo může vzbouřit proti svému tvůrci. Ridley Scott to všechno natočil skvěle, Michael Fassbender a Michael Fassbender hrají oba výborně. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (45)

  • Ve filmu je řečeno, že xenomorfové jsou vynálezem androida Davida (Michael Fassbender), ale v prvním filmu kapitán Dallas řekl, že pilot (kterého našla posádka Nostroma v opuštěné lodi na Acheronu - a který byl očividně sám napaden facehuggerem) je zkamenělina, což znamená, že musel být mrtvý tisíce let. Tedy ještě před událostmi filmu Prometheus (2012) a určitě i před událostmi Predátora 2 (1990) ve kterém je vidět lebka vetřelce - což naznačuje, že David nemůže být původním tvůrcem vetřelce. (Jan.Kanak)
  • V jednej chvíli sa uvažovalo o tom, že film bude prequel k snímke Prometheus (2012). Nakoniec však filmári zmenili názor. (glorious)

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama