Reklama

Reklama

Alexandr Něvský

  • Sovětský svaz Alexandr Něvskij (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Třicátá léta Sergeji Ejzenštejnovi příliš nepřála. Z tvůrce poplatného režimu se stal odmítaným režisérem, a tudíž selhaly jeho plány na adaptaci Dreiserovy Americké tragédie. Návrat na výsluní mu zajistil snímek o jednom z největších ruských válečníků - Alexandru Něvském, který dokázal porazit armádu Řádu německých rytířů při jejich expanzi na východ. Ejzenštejn se tu opět projevil jako mistr obrazové kompozice i velkých davových scén. Charakter bitevních scén umocnila hudba Sergeje Prokofjeva. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Vzhledem k našim omezeným pohledům o 20.století už se asi nejde tím směrem v diskuzi ubírat. :) Tedy už jen takovou otázku na závěr: Přečetl jsem si, že Petr I. Veliký udělal hodně pro slávu a odkaz A.Něvského. Nedá se tudíž srovnat dvojice Petr I. Veliký & A.N. s dvojicí Karel IV. & sv. Václav?

- Jistě, A.N. byl válečník, kdežto sv. Václav mírotvorce, ale to pomiňme. Jde mi o to, že by oba byli byli bez svých (o 400 let mladších) následovníků (Petra a Karla) asi jen hodně vzdálené historické osoby - a tudíž pro obyčejné Rusy a Čechy nezajímaví.

Ano, je to trochu krkolomné, ale tak to vidím. :)

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Tak samozrejme mam omezeny pohled a nevim, jaky je v Rusku obecny pohled na Chruscova a Jelcina, ale jak rikam, mam kamarada z Ruska, ktery je zrovna dvakrat nemusi (prvni svymi experimenty definitivne zlikvidoval sovetske zemedelstvi, za druheho na tom Rusko nebylo hospodarsky zrovna dobre..).

Gogol samozrejme psal rusky, ale byl to etnicky ukrajinec a tudiz by se spravne mel psat "Mykola Hohol" misto "Nikolaj Gogol", ale to je jenom takova zajimavost, ktery jsem si tam vsimnul :-). Mimochodem Chruscov a Breznev take pochazeli z Ukrajiny, ale narozdil od Gogola to byli etnicti Rusove. Stalin ma samozrejme pro Rusko obrovsky vyznam (ac Rus nebyl), takze tam je to jasny..

Kyjevskou Rus si narokuji Rusove, Ukrajinci i Belorusove a ani ja vubec netusim co s ni.. mozna bych se vic priklanel k ty Ukrajine, protoze jadro statu bylo na dnesni Ukrajine a Rusku bych spise priznaval az Novgorodske knizectvi. Ale zase treba Kyjevska Rus obsahovala cele dnesni Belorusko.. mno tezko soudit..

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Umístění Jelcina nebo Chruščova je překvapení? Já se v Rusech a jejich mentalitě moc nevyznám, kamarády co znají Rusko taky nemám, takže můj pohled na to, co je překvapení a co není, je trochu omezený. Nicméně to, že si (vedle řady sympaťáků) vybrali i svoje "vůdce" mi zas tak divné nepřijde.

U Gogola (na chvíli jsem zaváhal o kterého Hohola to vlastně jde :)) a Stalina je to podle mě stejné jako u nás Rudolf II. nebo Sámo - totiž, že mají právo tam být uvedeni, protože působili na našem území nebo na naše obyvatele (narozdíl třeba od Freuda).

Ale kam zařadit Jaroslava Moudrého (a celou Kyjevskou Rus), tak z toho nejsem moudrý dodnes - ale jak píšeš, nejsem sám. :)

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Tak samozrejme ze zalezi na spousta okolnostech vcetne medialniho obrazu nebo "obhajcu" ve finalovem kole. Jinak v TOP50 je dost osobnosti 19. a 20. stoleti, ke kterym lze nalezt nejakou konkretni kritiku daleko snadneji. Treba me prekvapuje umisteni Borise Jelcina nebo Nikity Chruscova (kamarad z Ruska je oba naprosto nesnasi). Ale kazdopadne jsou tam docela sympaticka jmena. Vladimir Vysockij, Andrej Sacharov, Michail Bulgakov, Ivan Bunin, Sergej Jesenin nebo dokonce Lev Jasin.

Kazdopadne mi prijde dost komicke, ze se tam umistil i Ukrajinec Mykola Hohol a Gruzinec Stalin (byt tam je to pochopitelnejsi). A o Jaroslava Moudreho by se s nimi Ukrajinci take pohadali (mj. je zpodobnen na 2UAH bankovce).

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Člověk za tím musí vidět všechny ty věci, co se na lidi sypou z médií. Např. si pamatuju, že těsně před zahájením hlasování o Největšího Čecha se všude v médiích ozývalo, že uplynulo 100 let od narození Jana Wericha. A jaký to byl úžasný člověk, geniální dramatik, herec, a kdoví co ještě. A hle - Werich obsazuje 6.příčku! Nechci snižovat Werichovy zásluhy, ale bez té mediální masáže by se asi tak vysoko nevyšvihl.
A pak je ještě potřeba přičíst výkon "advokátů" historických osobností: Ve VB díky nim získal 2.místo I. K. Brunel, v Německu 3.místo K.Marx.
A Alexandr Něvský? V zemích s tak bouřlivým historickým vývojem jako je Rusko nebo Česko se nedivím, že lidi volí nikým nezpochybňované osobnosti (oproti těm z 20.století), tedy ty z dalekého středověku.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Mozna by bylo zajimave, jak by Alexandr Nevsky dopadl, kdyby byly vseobecne znamy jeho vztahy s Tatary :-)

Kazdopadne asi vicemene nijak prekvapiva jmena.. akorat bych netipoval toho Alexandra na prvni pozici a Stolypina na druhou (spise treba Petr I., Puskin nebo mozna ten Dostojevskij..)

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

V roce 2008 Rusové zorganizovali anketu Jméno Ruska (u nás proběhla tatáž anketa, jen pod názvem Největší Čech). Jako absolutní vítěz vyšel z ankety kníže Alexandr Něvský. Na 2.místě se umístil premiér Pjotr Stolypin (1906-1911), na 3.místě Stalin, na 4.místě Puškin, na 5.místě Petr I. Veliký. Anketu zorganizovala státní televizní stanice, trvala déle než šest měsíců. Rusové mohli hlasovat po internetu nebo přes mobilní telefony. Svůj hlas zaslalo více než 50 milionů lidí, v celém Rusku žije na 143 milionů obyvatel. http://en.wikipedia.org/wiki/Name_of_Russia_(Russia_TV)

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

zajímavé, že se ve filmu vlastně vůbec nemluví o tom, že skvělý kníže Alexandr byl de facto "kolaborant" s Mongoly :-D

Crocuta

Crocuta (hodnocení, recenze)

Ano ano, také mi přišel na mysl Barbar Conan, když jsem uviděl rytíře ve Pskově, vida odkud lze brát inspiraci :-D.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Mistr řádu mi docela hodně připomíná jednoho z veleknězových pobočníků v "Barbaru Conanovi", i sundání přilby a její vzhled jakoby filmu z oka vypadly.

Reklama

Reklama