Reklama

Reklama

Fotbalové opojení

  • Česko Ve fotbalovém kotli (více)

Protiklady se přitahují. Snad proto v sobě ti dva, kteří nemohou být rozdílnější, nalezli zalíbení. Paul Ashworth, žijící víc než svým učitelským povoláním fotbalem, do nějž každou volnou chvíli nadšeně zasvěcuje své žáky. Paul Ashworth, dvacet let věrný londýnskému Arsenalu, k němuž jej kdysi přivedl jeho stále nepřítomný otec, dvacet let nepočítající život na roky, ale na sezony. A Sarah Hughesová, nejnovější posila Paulovy školy, upjatá, puntičkářská mladá učitelka, které ta hra, nutící dvaadvacet bláznů honit se po hřišti za kulatým nesmyslem připadá jako nejzbytečnější věc na světě a Paulovo nadšení pro ni naprosto nepochopitelné. Jenomže jiskra, která mezi nimi přeskočila, vykonala své a láska, jak známo, je mocná čarodějka. Bude ale mít dost sil i v tomto případě?

Svěže natočený snímek, zábavným a nevtíravým způsobem hlasující pro lidskou toleranci, byl inspirován autobiografickým románem Nicka Hornbyho, líčícím jeho celoživotní vztah k londýnskému Arsenalu. Scénář, který si Hornby podle své knihy napsal, se Nickova (ve filmu Paulova) dětství dotýká pouze okrajově, většina děje se odehrává v průběhu sezony 1988/1989, v níž měl Arsenal po dlouhých osmnácti letech reálnou šanci vyhrát ligu. Což se mu, jak znalci jistě vědí, nakonec podařilo. Příběh filmu proto není postaven ani tak na zápletce, jako na charakterech, které se režisérovi i oběma hlavním představitelům podařilo vystihnout zcela beze zbytku. Colin Firth i Ruth Gemmellová dodali svým postavám opravdovost a přesvědčivost, takže divák věří tomu, že Paul i Sarah díky tomu druhému pochopili něco, co by se dalo nazvat dalším rozměrem života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

janisska 

všechny recenze uživatele

Pro začátek je sympatické, že se film v mnoha ohledech vymaňuje ze schémat romantického filmu: scénář se dost umně vyhýbá jednoznačnosti a přehnané explicitnosti, mnoho podstatných informací se navíc dozvídáme zpětně, nenápadně, nenuceně a poměrně překvapivě. Partnerský vztah se tu prezentuje jako něco ne zcela zásadního, arbitrárního a poměrně racionálního, velkou úlohu hraje nahodilost. Jenže potom nutně přichází otázka, co z romantického filmu zbude, když vypadne romantická láska, cit, osud...? Snad psychologická sonda do fungování mezilidských vztahů. Neříkám, že úplně nevydařená, ale celkově na mě film působil příliš odtažitě a (jak tu popsal Marigold) řídce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pochopit fanouškovo myšlení není opravdu nic jednoduchého, no a když tak koukám na tenhle film, tak pro českou holku je to asi i trošku nemožná meta. Protože pravý fanoušek Sk Slavia Praha, který v kotly nesmí chybět rovná se deseti násobek fanouška anglické ligy (pro rejpaly pravý fanoušek AC Sparta Praha rovná se stonásobek fanouška anglické ligy, aneb kde jsou ty plné Letenské ochozy? odešli s formou?) aneb kam se na ně hrabem. Ty Gunners trenýrky byly fakt unikátní. Zajímavý nat om všem je, že nejsem fanoušek, a občas si sjíždím obchody týmů jako jsou Manchester, Chelsea, Arsenal a představuju si jak by to bylo nekonvenční a supr mít na sobě hadry, který maj nášivku Gunners a velkej kanon přes celý záda, rozhodně bych se s tím rád po ulici pochlubil, to pak přesně chápu ty lidi v tomhle filmu, když z toho šílej tak, že nejsou schopný pořádně ani vnímat okolí, já mám dost, když si sjíždim ty online obchody a nic si nekoupim, stačí že na to koukám, a řikám si jak bych si toho vážil a to nejsem fanoušek, oni jsou fanoušci, oni mají být právem na co hrdý, zajímalo by mě, jestli si toho alespoň dokážou vážit, a připomenou si, že ne všude je to takové jako u nich, třeba zrovna u nás...ale po shlédnutí tohohle filmu se veškeré mé otázky zodpovědili snadno a opravdu hodně, až moc rychle. ()

Reklama

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Příjemná britská komedie, díky níž možná pochopíte všechny ty fotbalové fanoušky, kteří tímto sportem žijí. Především jde ale o povedenou adaptaci skvělého autobiografického románu Nicka Hornbyho - mimochodem kdysi se ze mě po přečtení knihy stal fanoušek Arsenalu.:) A Colin Firth je tu, tak jako ostatně vždy, neodolatený. ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Jak už to tak bývá, je velký problém převést velmi kvalitní literární předlohu na filmové plátno. Tady se tohoto úkolu zhostil sám Nick Hornby (tedy pouze scénáře) a je třeba napsat, že z knížky vytáhnul to nejzásadnější, ačkoliv i kdyby film trval třeba osm hodin, tak se nic nevyrovná přečtení knížky. To však není žádný objev. Fotbal je důležitější než cokoliv jiného, to každý fotbalový fanoušek taky uzná. Colina Firtha bych si v hlavní roli rozhodně nepředstavoval, ale velmi příjemně mě překvapil. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka, která si na nic nehraje. Jenom je až příliš postavená pro skalní fanoušky a normalnímu divákovi se bude zdát ona fotbalová závislost mírně "over-the-top". Právě proto nemůžu posoudit, jestli to tak je či nikoliv. Ono už i to Firthovo šaškování s Arsenalem působí na pozadí vážnějších událostí příliš prehnaně, snad i nereálně. Trefa do brány nebo snad jen tyčka? ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Colin Firth (Paul) je ve skutečnosti stejně jako jeho postava fanouškem Arsenalu. (Maki.H)

Reklama

Reklama