Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spisovatel, vysněný hrdina brakových románů a nejlepší role Jean-Paula Belmonda... Bob Saint-Clare je nejlepším a nejrafinovanějším agentem na světě. Je vším, o čem sní jeho duchovní otec v malém pařížském bytě s otlučeným psacím strojem. Není divu, že se prolínají jejich osudy a že uklízečka, která vytrhne spisovatele ze soustředění, klidně luxuje i při přestřelce nebezpečných gangsterů. Francois Merlin je autorem už jedenačtyřiceti románů o příhodách nepřemožitelného agenta a právě dokončuje další. Na rozdíl od svého hrdiny se však nemotorný Francois neustále potýká nejen s všedními starostmi, ale také s nedostatkem peněz, a to navzdory skutečnosti, že jeho romány hltají po světě miliony čtenářů. Své trable si spisovatel vybíjí pouze tím, že všechny, kteří mu komplikují a znepříjemňují život, přenáší do svých románů jako záporné postavy, se kterými si jeho agent Bob hravě poradí. Svého lakomého nakladatele Charrona, který na něm vydělává velké peníze, ale odmítá mu vyplácet zálohy, projektuje do role svého úhlavního nepřítele Karpofa a Arianne má svůj předobraz v půvabné sousedce, studentce sociologie Christine. Ta si jednoho dne půjčí jeho knihy, aby s jejich pomocí mohla napsat sociologickou studii o důvodech obliby podobné literatury, což si Francois špatně vyloží a začne se o ni ucházet stylem svého hrdiny, neodolatelného Boba. Tím však u dívky neuspěje. Francois už má dost krvavých dobrodružství, sní o kvalitní knize, kterou chtěl kdysi napsat, a rozhodne se svého agenta zlikvidovat... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (675)

castor 

všechny recenze uživatele

Parodie na špionážní kousky nabízí na jedné straně uťápnutého pokuřujícího spisovatele a na té druhé nezničitelného agenta, kterým by se spisovatel ubíjející se ve vlastním nevydařeném světě a v zatuchlém bytě rád stal. Až sličná sousedka s nesmírně kouzelnýma nohama ho přinutí něco udělat. Dvojrole, která posílá Belmonda do absurdních situací vytvořených právě jeho supermanovskými akcemi, dává francouzskému sympaťákovi v rukou Philippe de Brocy potřebný prostor, jenže já se nějak zapomněl uvolnit a vlastně i bavit. Dobré nápady jsou v té přitažené vykonstruovanosti poměrně rychle vyčerpané. Víc než celoživotní frajer mě navíc lákaly ony kouzelné nožky Jacqueline Bisset.. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Neohrožený agent, neodolatelný svůdník, poeta, hráč na klavír, muž činu, zcestovatel nejrůznějších exotických zemí, byť lehce tápající lingvista-Bob Saint-Clare versus brakový spisovatel ve stísněném rozpadajícím se bytě, jehož tlačí uzávěrka resp. jeho vydavatel. Všední nemilosrdná realita versus líbivá fikce, do které Francois Merlin kouzelným způsobem otiskuje emoce, které jím v danou chvíli zmítají a dává Saint-Clare-ovi a všem, co mu nepříjemně zkříží cestu, pořádně zabrat. Totálně přepálené, ztřeštěné, dobrovolně rezignující na jakýkoliv souvislý děj a vše směřující k jednomu. Dát vyniknout Bébelovi. Nutno dodat, zcela po právu. Dělat si totiž s takovou grácií, lehkostí a vtipem, prdel sám ze sebe sama, „to je vůl“, to už je hodno obdivu a (d)ocenění. 90% [Nevím jak vás, chlapi, ale mě víc než agentka Arianna, (vždy) rozpalovala socioložka Christine resp. Kristýna aneb „vivat český dabing a Honza Tříska (Miloši začni balit) na hrad“]. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Zprvu neskutečně úderné, vtipné, lehké, (sebe)parodické, ale nápady jsou strašně rychle vyčerpány, Bob Saint-Clare už po pár minutách nemá co nabídnout a procitnutí do šedi reality také není nikterak... Barevné. Výborný námět mi nepřišel nejlépe zužitkován, film prostě neudržel tempo, postrádá větší sofistikovanost i podnětnější sebereflexi - Belmondo si prostě pohrál se sebou samým, pak spadl do romantického klišé a dal vzniknout jen tak trochu příjemnějšímu splachovacímu zážitku. 6/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je ono. Vraz tam sex. Brutalitu! Násilie!“ Vždy, keď ide MUŽ Z ACAPULCA v televízii, rád si ho znova pozriem. A to nepatrí Belmondo k mojim obľúbeným hercom a pred francúzskou uprednostňujem americkú kinematografiu. Skvelá, ostrá a zábavne bláznivá jazda, parádne vykresľujúca kontrast medzi šťúplo zakríknutým spisovateľom akčných brakových paperbackov a dokonalým špiónom, ktorý neminie a ktorého posteľ nikdy nie je prázdne. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejklasičtějších a také nejznámějších Belmondových filmů. Muž z Acapulca je pojem a dnes již kultovní podívaná, která obohatila kinematografii a potěšila miliony fanoušků po celém světě (no dobře - minimálně po celé Evropě). Prostě a jednoduše, nejlepší komediální film francouzského hrdiny. Víc netřeba dodávat - snad jen, že Belmondo je Bůh a závěrečný odjezd na dvojkole mě pokaždé pošle do kolen. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (25)

  • Hotel, kam Bob Saint-Clar (Jean-Paul Belmondo) s Tatianou (Jacqueline Bisset) zamíří po příjezdu do Mexika, a kde též byly natočeny známé scény u bazénu (přečísnutí hřebenem, zub s prudkým jedem), se jmenuje hotel Princess Mundo Imperial Riviera Diamante a nachází se v Acapulcu na adrese: Colonia Granjas del Marques, Playa Revolcadero SN, 39907 Acapulco, Mexiko. (aniiicka)
  • Když François Merlin (Jean-Paul Belmondo) usne na pohovce, jsou na stole sušenky. Když se v dalším záběru probudí, sušenky již na stole nejsou. (frolish01)
  • V závěru filmu Christine (Jacqueline Bisset) spí s pantoflemi před dveřmi a má nohy natažené přes celou délku dveří. V následujícím záběru z jiného úhlu má ale nohy pokrčené, a to přesto, že spí. (Petr490)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama