Reklama

Reklama

Scientologie, pravda o lži

(TV film)
  • Francie Scientologie : La vérité sur un mensonge (více)

Obsahy(1)

Scientologii někteří považují za náboženství, disponující metodami, které pomáhají nalézt odpovědi na otázky pozemského bytí, vlastní pravdu o životě i o nich samotných. Svědectví bývalých scientologů nám však poodhalí temné stránky tohoto společenství. Aktéři našeho vyprávění se dříve či později ocitli v soukolí, které je semlelo lidsky, fyzicky, finančně i morálně. Scientologii přirovnávají k rakovině. Stali se součástí sdružení, které je postupně odloučilo od rodiny, kolegů i přátel. Ve svých příbězích popisují procesy, během níž byli připraveni o veškeré úspory a uvrženi do ohromujících dluhů, v ohrožení bylo jejich zdraví i život, který v některých případech dokonce vyhasl, a to zcela zbytečně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nápad dať do sekty svojho agenta, potom sledovať jeho vývoj a dokumentovať jeho „kariérny“ postup je celkom odvážny, hodný takmer hraného filmu. Našťastie na to nedoplatil životom, možno dočasne zdravím fyzickým a psychickým. Dozvedeli sme sa tak, že okrem psychického týrania ide aj o fyzický nátlak „očisťovaním“ v saune s prispením enormných dávok vitamínov, ktoré vyvolávajú žiadané efekty. Knihy plné blábolov sú potom len neškodným vyťahovaním peňazí. Každý podvodník sa hrá na šmejdov svojím spôsobom. Dokumentu by prospelo prestrihať niektoré nudné pasáže, ktoré bolo treba pretočiť, určite by mu viac pristalo klasické 50-minútové trvanie. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Sice trochu zdlouhavé, ale zato dostatečně osvětlující, jak konkrétně tahle zlodějina funguje. Pro ty, kdo nemají trpělivost, krátké shrnutí, aneb jak Tom Cruise k vymytému mozku přišel.(Pozor, následující text může být chápán jako SPOILER, tůůůt) Na začátku je důležité mít hodně podkopané sebevědomí. Pak se vám určitě tahle parta magorů při prvním kontaktu vemluví do hlavy a přesvědčí Vás, že cíleným tréninkem vedeným jejich "specialisty" se z vás stanou takřka dokonalé bytosti, využívající veškerý mozkový potenciál, protože zatím jste ho patrně využívali jen do úrovně anaerobních bakterií. Pak dostanete horu výukových materiálů, které sepsal jeden z největších zlodějů a fabulátorů na světě, radost Vám udělá fakt, že jeho charisma není závislé na tom, co lze vnímat jako krása, je to prostě takovej šerednej, uchylnej zmrd. Takže i Vy budete mít pocit, že se z Vás jistě brzy stane úspěšný, oblíbený a bohatý zmrd a tudíž lepší člověk. No a když už jste tak zpola vymytí, nastává čas Vás taky fikaně podojit. Tak třeba zdraví! Scientologové mají na srdci Vaše zdraví a tudíž Vás umotají do programu zvaného "purifikace", kde se začnete očišťovat (sauna a běhání, na to byste coby anaerobní bakterie NIKDY nepřišli) a pozor, máme zde první průvan v peněžence, nutně si musíte koupit námi vyrobené a námi dealované vitamíny! Lup ho, 1000 euro v prdeli a to sme teprve na začátku. Systém jakýchsi auditingů a tréninků, které nejsou nic jiného než další vymývárny a manipulace, se totiž taky platí. A ne málo..A tak to pokračuje pořád dál, dokud můžete ještě cálovat. A když nemůžete, tak Vás nutí prodat byt, nebo si vzít půjčky. Nejlépe "výhodně" od jejich banky. No není to kapitální myšlenka? Zabalit zlodějinu do náboženství tak, aby ovečky slepě poslouchaly a daly se neustále stříhat a dojit. Bravo, pane Hubbarde, doufám, že tě v té hrobce v poušti již červi dokonale rozložili, takové jako ty tady vážně potřebujeme.. ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a užitočný film. Celkom kvalitne spracovaný, aj keď možno trochu zbytočne dlhý. Doplnila som si vedomosti o tejto zvláštnej skupine a niektoré ich konkrétne konania v mojom okolí sa mi ukázali v inom svetle. Hm, snažia sa, už som mala tú "česť". Aj keď sú "elitní", sebavedomí, a ich "blahosklonnosť" je evidentná, sú v podstate blúdiaci chudáci (ktorých však nemožno podceňovať!). ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Dokument o malej rybe v porovnaní čo napáchala a pácha katolícka cirkev. Hlavný rozdiel je ten, že katolícka cirkev je v miliardách platená zo zákona štátnym rozpočtom a tým pádom to platíme všetci, nehovoriac o vatikánskych zmluvách. Netreba rozpisovať zverstvá ako upalovali a ukameňovávali ľudí za živa. Ľudí v dokumente nelutujem, pretože boli svojprávni a plnoletí a podla mňa aj pekne hlúpi. Len krava vystaví šek na 960 000 dolárov, keď sa spamätala. Čo si mám myslieť o niekom, komu trvá niekolko rokov, alebo aj desaťročí pokial dostane rozum. Podla mňa aj ten súd vo Francúzsku bola fraška a sudca s porotou si pekne naplnili bankove kontá. Pokuta 600 000 je smiešna čiastka pre taku orgaznizáciu a ide sa ďalej, veď hlupákov je dosť. 3* dávam za ponaučenie slabšie zmýšlajúcim divákom a pevne verím, čo je moja viera, že vďaka tomu niekolko veriacich dostane rozum a uvedomí si, čo vlastne im dáva a berie každá náboženská organizácia. Koľko to vlastne stojí nie len ích času a peňazí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je rozhodne lepší, ako ten posledne spracovaný z roku 2015. Môžem ho iba odporučiť! Tento totiž opisuje ako samotná organizácia skutočne pracuje, pričom ide viac do hĺbky. Divák sa dozvie ako prebiehajú samotné sedenia dovtedy, až človek úplne nepodľahne. Jadrom dokumentu sú príbehy rôznych, kvázi obyčajných ľudí, no najmä jedného muža, ktorý sa ochotne nechal tvorcami snímku sledovať, pričom vypovedá o tom, ako všetko od prvého dňa prebieha, ako sa cíti, alebo čo všetko musí podstúpiť či zaplatiť, aby na samotnom "moste" postupoval na vyšší level. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Podle Scientologické církve práce Rona Hubbarda čítají kolem 500 000 stran psaného textu, asi 3 000 přednášek a 100 filmů na téma Dianetika a Scientologie - celkem zhruba 65 000 000 slov. Beletrie Rona Hubbarda zahrnuje kolem 500 románů a povídek. To z něj činí jednoho z nejplodnějších a zároveň nejpřekládanějších autorů, což bylo zaznamenáno v Guinnessově knize rekordů v roce 2006. [Zdroj: Wikipedia] (Aelita)

Reklama

Reklama