Reklama

Reklama

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Austrálie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Trailer

Obsahy(1)

Zničující dvouhodinový dokument podle stejnojmenné knihy Lawrence Wrighta popisující pomocí archivních záběrů, rozhovorů s bývalými i současnými členy scientologické církve vznik a chod tohoto hnutí, jeho financování a hierarchii. Zajímavostí je, že ve filmu jako členové hnutí vystupují známé osobnosti Hollywoodu. (Shadowland)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zní to asi divně, ale zjistíte, že vlastně Tom Cruise je oběť prapodivné komerční společnosti. Tenhle koncept poblouzněné manipulativní sekty měl ideální podhoubí v USA. Vše se točí kolem toho, jestli je to náboženství nebo ne (jak jinak jde pouze o peníze). V USA je to základní stavební kámen národní identity. Vztah státu a církve je z pochopitelných historických důvodu poněkud specifický. Samotná podstata scientologie není složitá. Vychází z osvědčeného konceptu brainwashingu. Podmanění osobnosti, zneužívání...všichni to známe. Recept jak se nestát otrokem sekty (pro ovlivnitelné jedince) je jednoduchý - obklopte se normálními lidmi s kritickým myšlením a smyslem pro humor. 80%, ()

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé a poučné spíše pro scientologií netknuté publikum. Pokud o tom máte něco nastudováno, tak to mnoho nových informací nepřinese, což je škoda. Pravděpodobně šlo ale o záměr přiblížit základní smyšlení a vznik samotné církve divákovi, který o daném tématu moc neví, potud v pořádku, ale dokázal bych si to celé představit trošku dravějěí (i když ty dvě hodiny uplynou vcelu rychle a bez zádrhelů). Místo dokumentu, který by šel víc na dřenň to pouze působí jako varování a vztyčený prst. Což je pro mě osobně torchu málo. Lepší 3* ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Plný počet nedám, ale je to poměrně dobře natočený film proti Scientologii. Objasňuje to známou pravdu oč v tom všem běží. Ono se z toho dá vzít ponaučení pro většinu "náboženství", kde je několik nahoře bohatších a pro ně tisíce otročí. Chápu proč asi nevystoupil Cruise nebo Travolta, ale čekal jsem pár slov od Katie Holmes nebo Nicole Kidman, na to bych byl docela zvědav. Hubbard byl asi tak trochu blázen, Miscavige to má promyšlené a pokud ji budou podporovat známé figurky, asi jen tak Scientologie nezmizí. Tenhle dokument by mohl aspoň pár lidem otevřít oči. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Takéto neuveriteľné krútenie hlavou nad tým, kam dokáže zájsť masová sprostosť. Vidieť Cruisa v tejto polohe mi príde až úboho smiešne a v prípade Haggisa bolestne smutné. Ťažko povedať či sa jedná o dokument, ktorý naozaj hovorí o každom aspekte tohto kultu. Myslím si, že Gibney mal naozaj sťaženú situáciu a nedostatok informácií s ktorými dokázal operovať na širších úrovniach ako je špekulácia, alebo výpovede očitých svedkov. Mimo to si myslím, že tento varovný prst minimálne otvára oči a udržuje vedomie tak trochu v strehu. To čo teraz potrebujem je ale Bill Maher a nejakú tú fľašu rumu. A od Mission Impossible si dám minimálne do leta pauzu. ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Evropské dějiny jsou mimo jiné dějinami kolaborace církve se světskou mocí, a tedy vzájemně vazalského poměru mezi těmito okrsky společnosti, což je také příčinou ještě donedávna příliš neatakované finanční podpory státem uznávaných církví. Fiskálně se tedy v Evropě teprve vymaňujeme ze středověkých poměrů a můžeme jen obdivovat severní část Nového světa, že se proti takovým poměrům dávno ohradila a stavěla na laicitě dávno před námi, kteří jsme přitom mnohem ateističtější. Nevýhodou amerického modelu neregulovaného sektářství, na které se nemusejí skládat daňoví poplatníci a je zcela dovoleno jako zábava pro bohaté blbce, je pak ten trh s šílenstvím. A opravdu hodně bych se divil, kdyby tato sektářská dikce všelijakých polozhroucených yesmen neměla diagnosticky co dočinění s existencí multilevelových pyramid, s tím rozdílem, že jejich predátory pohání jen zištnost. „Scientology really is a journey into the mind of L. Ron Hubbard. And the further you get into it, the more like L. Ron Hubbard you become.“ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Scientologická církev nemá v ČR status církve ani náboženství, provozuje tedy v několika městech Dianetická centra zaměřená na duševní rozvoj. Kromě center, ale pod taktovku církve, spadají i společnosti zastřešené organizací WISE (World Institute of Scientology Enterprises), např. konzultanstké společnosti Business Success a Performia nebo jazyková škola LITE. (jandastlouky)
  • Ve filmu je zmíněna žaloba, kterou roku 2013 podala manželka Martyho Rathbuna na Davida Miscavige. Ta byla rok po uvedení filmu, v dubnu 2016, bez dašího vysvětlení stažena. Od té doby se na blogu a na youtubovém kanále jejího manžela Martyho Rathbuna objevují hanlivé příspěvky zaměřené proti ostatním kritikům scientologické církve, s mnohými z nichž spolupracoval při natáčení Going Clear. (jandastlouky)

Reklama

Reklama