Reklama

Reklama

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Austrálie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Trailer

Obsahy(1)

Zničující dvouhodinový dokument podle stejnojmenné knihy Lawrence Wrighta popisující pomocí archivních záběrů, rozhovorů s bývalými i současnými členy scientologické církve vznik a chod tohoto hnutí, jeho financování a hierarchii. Zajímavostí je, že ve filmu jako členové hnutí vystupují známé osobnosti Hollywoodu. (Shadowland)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každé nahlédnutí do Scientologie mě fascinuje, především z důvodů nepochopení jejich víry (uf, ušetřím pár korun na důchod). Going Clear je vlastně první dokument, co tento fenomén, který se nás zatím tolik nedotýká, zkoumá komplexně, od zrodu a tvůrce až po současný stav skrze zachycenou realitu a výpovědi mnohých bývalých členů. Především Paul Haggis, poměrně významná osobnost Hollywoodu, a Jason Beghe dovolí nahlédnout pohledem "těch, co nepracovali, ale propadli víře". Samotný koncept očištění, stejně jako jednotlivé cesty v rámci mostu až po pokáravé odpojení... Scientologie je z hlavy scifi spisovatele, atk co by jste čekali, že? Doufám, že někdy promluví Travolta (tomu nevěřím) nebo Tom Cruise (tomu nevěřím už vůbec), aby mohli rozkrýt plnou sílu hnutí a vlivu na svět. Vždyť takový Tom Cruise málem přišel o svou kariéru... ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Příběh o snad největší manipulaci v historii lidstva. Příběh o naprosté fanatičnosti a neuvěřitelném nesmyslu. Já ani nevím jak na toto vlastně reagovat. Spíše jako kdybych měl hodnotit samotnou scientologii než film. Film je totiž naprosto strhující. Ze začátku se bojíte jak to bude vypadat, ale celý problém a příběh je vám servírován zcela jasně a přesně. Jako vždy objevuje zcela neuvěřitelné a šokující věci, které vás nenechají klidnými. Je to jednoduše neuvěřitelné. Navíc pod záštitou HBO si s tím více vyhráli a vypadá to skvěle. Prostě dech beroucí. ()

Reklama

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Sekta, která ukradla duše tolika známým a slavným lidem... Resp. sekta, která přesvědčila Cruise a spol., že je potřeba se jí upsat, aby společně zlepšili svět a hlavně nabouchali finanční konta hlavních scientologů... Docela průhledná záležitost, která ale vznikla, rozmohla se, a stále trvá, takže je to vlastně docela dobře fungující podnik. A moc se neliší od těch ostatních církví. Satanovo sémě je všudypřítomné a hltá slabé a slaboduché už po staletí...a nevypadá to, že by mělo nastat nějaké prozření... Pořád tu jsou noví a noví jedinci znovu a znovu ponížení, zneužití, podvedení a okradení... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poctivý profil bizarní víry s účastí řady bývalých členů. Jak se upsat na miliardu let do boje za lepší společnost (dát se manipulovat, vydírat a šikanovat) a vyrůst na vyšší čakry pod taktovkou vychcaného sci-fi pisálka a mocichtivýho nej kámoše Toma Cruise... Aneb další povedená vymývací mašinerie, ve které se dají krásně proprat ty náchylnější mozky, točí mega velký peníze a uniká od placení daní. Po dokumentární stránce Gibney kvalita, tj. není co vytknout. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Zpracování dokumentu bylo velmi nudné, přesto fascinující. Jediný způsob jak vydělat velké peníze a neplatit daně je založit náboženství. A lidi jsou blbí, tak přispívají na každou kravinu. Tom Cruise (jako herce ho mám velmi rád, ale jinak je to blb) si za tisíce dolarů nechal vytáhnout z těla mimozemšťana. Co na to říct? Ani se mě to nechce komentovat, jak jsem zhnusenej z jakýchkoliv věřících lidí. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Scientologická církev nemá v ČR status církve ani náboženství, provozuje tedy v několika městech Dianetická centra zaměřená na duševní rozvoj. Kromě center, ale pod taktovku církve, spadají i společnosti zastřešené organizací WISE (World Institute of Scientology Enterprises), např. konzultanstké společnosti Business Success a Performia nebo jazyková škola LITE. (jandastlouky)
  • Ve filmu je zmíněna žaloba, kterou roku 2013 podala manželka Martyho Rathbuna na Davida Miscavige. Ta byla rok po uvedení filmu, v dubnu 2016, bez dašího vysvětlení stažena. Od té doby se na blogu a na youtubovém kanále jejího manžela Martyho Rathbuna objevují hanlivé příspěvky zaměřené proti ostatním kritikům scientologické církve, s mnohými z nichž spolupracoval při natáčení Going Clear. (jandastlouky)

Reklama

Reklama