Reklama

Reklama

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Austrálie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Trailer

Obsahy(1)

Zničující dvouhodinový dokument podle stejnojmenné knihy Lawrence Wrighta popisující pomocí archivních záběrů, rozhovorů s bývalými i současnými členy scientologické církve vznik a chod tohoto hnutí, jeho financování a hierarchii. Zajímavostí je, že ve filmu jako členové hnutí vystupují známé osobnosti Hollywoodu. (Shadowland)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Takéto neuveriteľné krútenie hlavou nad tým, kam dokáže zájsť masová sprostosť. Vidieť Cruisa v tejto polohe mi príde až úboho smiešne a v prípade Haggisa bolestne smutné. Ťažko povedať či sa jedná o dokument, ktorý naozaj hovorí o každom aspekte tohto kultu. Myslím si, že Gibney mal naozaj sťaženú situáciu a nedostatok informácií s ktorými dokázal operovať na širších úrovniach ako je špekulácia, alebo výpovede očitých svedkov. Mimo to si myslím, že tento varovný prst minimálne otvára oči a udržuje vedomie tak trochu v strehu. To čo teraz potrebujem je ale Bill Maher a nejakú tú fľašu rumu. A od Mission Impossible si dám minimálne do leta pauzu. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Plný počet nedám, ale je to poměrně dobře natočený film proti Scientologii. Objasňuje to známou pravdu oč v tom všem běží. Ono se z toho dá vzít ponaučení pro většinu "náboženství", kde je několik nahoře bohatších a pro ně tisíce otročí. Chápu proč asi nevystoupil Cruise nebo Travolta, ale čekal jsem pár slov od Katie Holmes nebo Nicole Kidman, na to bych byl docela zvědav. Hubbard byl asi tak trochu blázen, Miscavige to má promyšlené a pokud ji budou podporovat známé figurky, asi jen tak Scientologie nezmizí. Tenhle dokument by mohl aspoň pár lidem otevřít oči. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument o "viere", ktorá ako jedna z mála, nedokázala za pár rokov udržať za zubami to, čo iné po stáročia áno. Je snáď už dnes nad svetlo sveta jasné, že cirkví je na svete viac ako dosť, pričom takmer všetky fungujú na jednom a tom istom princípe - nezdanených darov. Asi preto je potrebné, miesto podania chleba chudákovi, zaobstarať zlaté gombíky na rúcho pre samotného "pope". Z môjho pohľadu je Scientológia len jedna z ďalších foriem zla, ktorá sa tvári ako šľachetné dobro. Úprimne, na nejakého Toma Cruisa či Travoltu sa môžem zvysoka jebať. Dokonca budem natoľko úprimný, keď uvediem, že sa môžem jebať aj na tých zvyšných 50 000 členov, ktorí sú natoľko zaostalí, aby zo sebou nechali manipulovať. Jediné z čoho mám obavy je fakt, aby to čo je možné snáď len v Amerike, nebolo čoskoro možné aj na Slovensku. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné. Haggis? Kurva, toho som mal za fakt inteligentného človeka. Každému kto je aspoň trochu príčetný a nemá v hlave na kompletku nasrané musí po 15 minútach počúvania Hubbarda byť jasné, že ten chlap je špinavý šarlatán a lump. Prázdne kecy, ktoré nemajú hlavu ani pätu a len víria bezobsažné frázy o akomsi "niečom" čo treba robiť. Z prstu vycucané výrazy, filozofie, tituly (freedom medal of valor? he?), atď. No čistý americký Ivo Benda, len s podstatne lepším marketingom a finančnou základňou. Ako sa preboha môže niekto nechať nahovoriť na investovanie veľkých finančných súm do viery, ktorá nemá ani uchopiteľné a jasne definované základy? Kresťanstvo je tiež výplod chorého mozgu, ale jeho filozofia je jednoduchá, jasná a zrozumiteľná (budeš dobrý, pôjdeš do neba a tam ťa čaká Jesus Christos s otvorenou náručou). Scientológia pre mňa tak nie je ani príklad schopnosti manipulovať ľuďmi (čím je nepochybne tiež), ale fascinujúca štúdia toho až do akých priepastne smutných hĺbok siaha ľudská tuposť. A latka sa evidentne môže posúvať stále nižšie a moje rozbité ideály sa dajú stále zlomiť na ešte menšie kúsky. Väčšina bývalých členov čo sa v dokumente mihnú totiž kupodivu pôsobia ako celkom normálni, rozumní ľudia. Ale ako môže normálny, rozumný človek sadnúť na lep tak evidentne prechcanému a nechutnému zjavu ako je L. Ron Hubbard? Aj Cruise - spôsob akým si vyberá úlohy a akým rieši praktické stránky svojho života nasvedčuje, že to nie je idiot. Je to chytrý chlapík. Ako sa môže preboha namotať na niečo takéto? To majú Scientológovia naňho nejaké kompromitujúce materiály? A ten Haggis...preboha živého, jemu až po X rokoch došlo, že to celé je pičovina? To predsa nie je možné. A ešte tam vysvetľuje a ospravedlňuje ako sa na to mohol namotať. V akom blázinci to žijeme? Fascinujúce, že v 20. storočí dokázal niekto vytvoriť z absolútneho ničoho a na dočista vyfabulovaných a absurdných základoch novú cirkev a dotlačiť ju až k miliardám dolárov na príjmoch. A keďže má Hubbard na konte XY sci-fi kníh, úplne tupý byť nemôže. Skoro si preto myslím, že jednoducho si povedal, že ide zarobiť na tých sprostých opiciach naokolo poriadne peniaze - a tak si z riti vytiahol úplne vypatlanú filozofiu a predáva ju, lebo vie že pokiaľ sa nájde niekto kto bude ľuďom sebavedomo tlačiť do hlavy ezoterické báchorky o tom akí sme úžasní, vždy sa nájde dosť magorov ktorí ho budú počúvať. 21. storočie - mentálne čistý stredovek, len s autami, počítačmi a tabletkami miesto povozov, vtáčích pier a mastičiek. P.S.: Master Paula Thomasa Andersona vyzerá hneď úplne inak - Phillip Seymour Hoffman je čistý L. Ron Hubbard a nie že nie. Už chápem tú nezmyselnosť všetkých dialógov. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se autor sci-fi, chorobný lhář a psychicky nemocný člověk rozhodne, že si založí vlastní náboženství. L. Ron Hubbard vlastně prokázal světu službu tím, že uprostřed dvacátého století názorně předvedl, jak je možné pobláznit desítky, stovky a nakonec i desetitisíce lidí a přesvědčit je o tom, že mají věřit šíleně znějícímu příběhu o vesmírném vládci a upsat svou duši na miliardu let. Dokument odkrývá pochybné praktiky této pseudocírkve, která je postavená na finančním vysávání svých členů, a hodnou porci času věnuje dvěma teď už trochu zašlým hollywoodským hvězdám a nejslavnějším tvářím Scientologie, Cruisovi a Travoltovi. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Scientologická církev nemá v ČR status církve ani náboženství, provozuje tedy v několika městech Dianetická centra zaměřená na duševní rozvoj. Kromě center, ale pod taktovku církve, spadají i společnosti zastřešené organizací WISE (World Institute of Scientology Enterprises), např. konzultanstké společnosti Business Success a Performia nebo jazyková škola LITE. (jandastlouky)
  • Ve filmu je zmíněna žaloba, kterou roku 2013 podala manželka Martyho Rathbuna na Davida Miscavige. Ta byla rok po uvedení filmu, v dubnu 2016, bez dašího vysvětlení stažena. Od té doby se na blogu a na youtubovém kanále jejího manžela Martyho Rathbuna objevují hanlivé příspěvky zaměřené proti ostatním kritikům scientologické církve, s mnohými z nichž spolupracoval při natáčení Going Clear. (jandastlouky)

Reklama

Reklama