Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1980. Před světovými médii se objevuje záhadný muž Max, který přináší světu dosud neznámé důkazy a dokumenty, týkající se plánovaného atentátu na velkou trojku, který se měl uskutečnit v Teheránu, roku 1943. Spolu s ním se objevuje vlna násilí a zločinu. Někdo nechce, aby se tyto skutečnosti dostaly na povrch. Někdo, kdo celou operaci naplánoval a po válce se vyhnul zaslouženému trestu za své četné zločiny. Spolu s ním se objevují agenti veteráni, stějně jako pamětníci z dávných dob, aby se po letech opět setkali a uzavřeli staré dluhy. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Alain Delon v epizodní roli inspektora Focha dostal za necelé (první den bylo kvůli davům Delonových fanoušků na Elysejských polích filmování prakticky nemožné) čtyři dny natáčení více peněz, než sovětští herci v hlavních rolích. Jenže to bylo nakonec i jeho jméno, které stálo za kolosálním úspěchem této špionážky. V roce nasazení filmu do kin byla návštěvnost jen v SSSR 100 000 000 diváků. (chamonix)
  • Snímek se zabývá pokusem o atentát na Churchilla, Stalina a Roosevelta během Teheránské konference v roce 1943. Teheránská konference byla vůbec prvním setkáním hlavních představitelů SSSR, USA a Velké Británie během druhé světové války. Setkání Stalina, Roosevelta a Churchilla (tzv. Velké trojky) se konalo 28. listopadu – 1. prosince 1943 v íránském hlavním městě Teheránu. Na tomto setkání byly projednávány otázky, které do značné míry rozhodly o poválečném osudu střední a východní Evropy. Této konferenci předcházela konference v Káhiře a následovala ji konference v Jaltě a ještě později v Postupimi. (Rosalinda)
  • OPERÁCIA SKOK DO DIAĽKY alebo DLHÝ SKOK- bolo kódové označenie neúspešného atentátu na predstaviteľov "veľkej trojky" Josifa Stalina, Winstona Churchila a Franklina Roosevelta v 1943 roku na Teheránej konferencii . Táto operácia bola schválená Adolfom Hitlerom v čele s Ernstom Kaltenbrunnerom. Agenti nemeckého Abwehru ( spravodajci) odhalili čas a miesto konania konferencie v polovici októbra 1943, po rozlúšťení amerického námorného kódu. Riadením operácie Kaltenbrunnerovej misie bol poverený Otto Skorzeny. Zároveň do akcie bol zapojený aj nemecký agent Elyesej Bazna ( albánec, známejší pod kódovým označením "Cicero"), ktorý vysielal kľúčové informácie z Ankary o konferencii. O jeho živote boli natočené ešte filmy 5 Fingers, Operation Cicero a jeden seriál "Five Fingers". (andykovac)

Reklama

Reklama