Reklama

Reklama

Emperor

  • Česko Císař (více)
Trailer 1

Rozhodnutí o osudu národa závisí na jediném muži... Britský režisér Peter Webber (nar. 1968) zaujal už svojí prvotinou pro kina, historickým snímkem o malíři Vermeerovi a jeho služebné, která se stane předlohou jednoho z jeho obrazů, Dívka s perlou (2003). I ve svém druhém filmu Císař (2012) se obrací do historie, i když mnohem méně vzdálené. V tomto dramatu podle skutečných událostí líčí vyšetřování amerických úřadů, zda japonský císař Hirohito byl či nebyl válečným zločincem a má-li být jako takový souzen. Choulostivé rozhodnutí, které bude mít zásadní vliv na budoucí podobu Japonska, je v rukou velitele amerických okupačních sil, generála Douglase MacArthura (Tommy Lee Jones). Hlavním hrdinou snímku je ovšem jeho poradce, specialista na japonské záležitosti Bonner Fellers (Matthew Fox, známý především z televizního seriálu Ztraceni), který má svému nadřízenému připravit podklady pro konečný verdikt. Snímek je zajímavou sondou do historie poválečného Japonska i do mentality jeho obyvatel. Tvůrci se většinou drželi faktů, byť jednu zásadní změnu provedli. Fellersovi přidali do vínku romantický vztah s japonskou dívkou Ayou, aby jeho rozhodování učinili ještě těžším. Film vznikl v nezávislé americké produkci s vydatným přispěním japonské strany. Vedle hereckých výkonů hlavních představitelů mají na výsledném tvaru snímku lví podíl novozélandští výtvarníci scény a kostýmů Grant Major a Ngila Dicksonová, kteří oba prosluli spoluprací s Peterem Jacksonem na trilogii Pán prstenů a oba získali Oscary za její závěrečný díl. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (84)

Terva 

všechny recenze uživatele

A zase druhá světová válka. Naštěstí tentokrát bez Němců. Příběh se totiž odehrává v Japonsku. Američané tu řeší (pokolikátéuž?) Japonce. Proč a Jak? CITÁT - Starý pán s vámi chce mluvit........ Vlastně jsem se na to díval jen díky Tommy Lee Jonesovi, mám toho herce rád a proto jsem si to nenechal ujít. Politicko-válečný snímek s romantickou vložkou se dá celkem rozumě sledovat. CITÁT - Je to národ se silným sebevražedným sklonem.......... ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Slabších pět, ale furt pět, a to se počítá. K nedobru trochu ulepená romantika a zjednodušování, daň za širší okruh diváků. A tah na předem jasný výsledek, prostředky ber kde ber. Poměrně dobře předvedené reálie faktické i historické na malém prostoru a se zjevně nijak závratným rozpočtem. Na druhou stranu, slušné obsazení i z japonských herců. ()

Reklama

Pump 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka a vyšetřování po kapitulaci Japonska. Zajímavá zápletka, kde odpovědi přicházejí pomaleji než byste chtěli. Děj filmu nás přenese do Japonska v nepříliš světlý moment jeho historie a stáváme se svědky hledání pravdy o tom, zda císař je nebo není vinen a má li tedy být souzen jako válečný zločinec nebo nikoli. Jak jistě víte, Japonský císař Hirohito se sám vzdal svého božského postavení, aby vyšetřován být mohl a také díky němu nedošlo k mnohým dalším krveprolitím. Věřím, že sledování tohoto poutavě natočeného příběhu bude zajímavé i pro vás. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že snímek bude poněkud zábavnější, ale ve výsledku mě těší pohled na historii jako takový v trochu jiném filmu než jsme zvyklí. Matthew Fox dostal po dlouhé době hlavní roli a náležitě si to vychutnává, opravdu škoda milostné linie, která tu opravdu nikoho nezajímá a zajímat nebude, od toho tu jsou jiné filmy. Každopádně závěr byl hodně silný a výprava taktéž skvělá. ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

Osobne by som dal prednosť čisto politickému thrilleru, pretože z môjho uhla pohľadu ( čiže z vtáčej perspektívy) romantická zápletka podráža filmu minimálne jednu nohu a navyše tieto scény Fox hrá akosi silene, akoby sa mu do tej Japonky až tak nechcelo. Finále však napraví celkový obrázok a silná trojka (to je tá, čo chodí pravidelne do posilňovne) je tu namieste. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Okrem Japonska prebiehalo natáčanie snímky aj na viacerých miestach na Novom Zélande. (MikaelSVK)
  • Po bitke v bare, keď generál Fellers (Matthew Fox) ide zbitý a mokrý po ulici, si môžeme všimnúť, že mu krváca tvár na oboch stranách. Keď poslednýkrát odchádza od džípu, krv na ľavej strane tváre chýba. (Johnny.ARN)
  • Ve filmu je několik odkazů na seriál Ztraceni (od r. 2004), kde ztvárnil Matthew Fox hlavní roli. Příkladem je pohled z okénka v letadle v úvodu filmu, nebo bambusový les, který sehrál v souvislosti s jeho postavou důležitou roli. (lost815)

Reklama

Reklama