Reklama

Reklama

Neviditelní

(festivalový název)
  • Izrael Gvarim Bilti Nir’im (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelegálně natáčený dokument poprvé vypráví příběh mužů, před kterými svět zavírá oči a zacpává si uši. Tři homosexuální Palestinci v obavě o vlastní bezpečnost museli uprchnout před svými rodinnými příslušníky – do města, které je vnímáno jako liberální oáza svobody pro projevy odlišné sexuální orientace celého Blízkého východu. To do jisté míry pro Tel Aviv platí, pokud nejste Palestinec bez povolení k pobytu. Pak nemáte nárok na azyl, šanci získat pas, bydliště či účet v bance. Naopak, izraelská policie ilegály nemilosrdně pronásleduje a vyhošťuje a stíhá organizace, které se snaží vězňům v neřešitelných situacích pomoci. Louie se bludištěm bez východu protlouká již osm let, ale nechce zpřetrhat vazby se svou kulturou. Abdu byl mučen zkorumpovanou palestinskou policií jako špión Izraele, získal azyl v Evropě a připravuje se k odjezdu. Fares právě přijel ze Západního břehu Jordánu. Film o slepotě mezinárodního práva, tvrdosti izraelské politiky a naději budete sledovat bez dechu. (Mezipatra)

(více)

Recenze (6)

H34D 

všechny recenze uživatele

Vcelku záživný, snad i zábavný dokument, který je konstruován téměř jako film vyprávějící životní příběh vybraného homosexuála z Palestiny. Nenávist, iracionální, stereotypní postoj k homosexualitě a dokonce i zřeknutí se ze strany rodiny je vykresleno obstojně, ovšem tvůrce namísto argumentů a politických faktů zběsile útočí na emoce a tlačí na pilu slzopudnosti. Výpovědní hodnota se snižuje a se záběrem na líčícího se homosexuála (což je extrémní deviace a nikoliv typičnost) dokonce i bagatelizuje. Objektivních informací je málo, konstruktivnost slabá, výsledek rozhodně nenavozuje pocit z tříapůlleté práce, kterou na filmu režisér údajně strávil... Celkově se nejedná přímo o podprůměr, ale kvůli tomu, že jsem momentálně neměl náladu na plačtivý patos, subjektivně volím nižší variantu hodnocení. 5/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Určitě nejsem typickým divákem Jednoho světa, ale je potřeba občas vnímat i jiné problémy. Tady se setkáváme s homosexuální komunitou v Tel Avivu. Dokument je o jejich možnostech přežití, nikoli o životě do budoucna, ale o skutečném přežití. Někomu se poštěstí azyl a adaptovat se v cizím prostředí, ale zlomí v sobě veškerou potřebu rodného prostředí. Někdo teprve čeká, jestli vůbec dosáhne na tuto možnost bez jakýchkoli podmínek. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Začarovaný kruh - jako gaye Vás v Palestině chce zabít vlastní rodina - utečete do Izraele (jediná země, která je Vašemu srdci blízká) a tam Vás chtějí taky (skoro) zabít, protože jste Palestinec. Zajímavý dokument, obzvlášť když máte možnost zúčastnit se po filmu debaty s režisérem. (Jeden svět, 2013) ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Tak nesporně je skvělé, že se točí takovéto filmy. Hlavně v oblastech, kde může člověk vzhledem ke své sexuální orientaci přijít i o život, a to rukou vlastní rodiny. Sám izraelský režisér snímku si jako homosexuál vytýčil tímto snímkem napomoci k rozklíčování situace tím, že zmapuje postavení palestinských gayů v Palestině a následně v jejich provizorním útočišti - Izraeli. Izrael jim však vzhledem k jejich palestinské příslušnosti neposkytuje stejná práva jako např. homosexuálům z jiných arabských zemí -- a v tom tkví můj údiv, že se může politika odrážet v osobních vztazích více, než je zdrávo. A v největším rozporu byla u mě režisérova poznámka na adresu Palestinců, že kdyby začal Izrael více napomáhat homosexuálům v rámci vlastní jurisdikce, mohlo by to jednou třeba vést k tomu, že by se Palestinci v rámci boje uchýlili k hromadnému "homosexuálnímu exodu" do Izraele a tímto si vynucovali zpětně zabraná území. Tedy takto prý smýšlí izraelská vláda... To mě ale podrž! Protože to pak vyvrací celou logiku filmu... Pokud jsou palestinští muslimové schopni zabít své dítě jen proto, že je homosexuální, tak je to možná vyšší zájem, pro který by určitě nezvolili mírně absurdní taktiku boje k navrácení svých území... To je prostě postavené na hlavu a Izraelci už fakt musí být dost paranoidní... ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Dokument může člověka parádně znudit, tenhle je úplně jiný. Jde přímo k věci, neobjevuje se v něm ten známý mentorský hlas, který nám všechno vysvětluje. Podává srozumitelnou formou celou problematiku (která se týká víc fanatického rodinného prostředí než politiky) a navíc je v něm příběh a to oceňuji. Je autentický, nemá tendence kritizovat nebo poučovat. Udělejte si obrázek sami, my vám k tomu dáme podklady, jako by autoři říkali. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Problémy palestinských gayů, kteří nemohou žít v palestinských územích a jen obtížně v Izraeli. Útok na emoce, ()

Reklama

Reklama