Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Melvillův majstrštyk. Snímek popisující činnost francouzského odboje za nacistické okupace. Vynikající scénář podpořen faktem, že vše je na motivy skutečných událostí, parádní ponurá atmosféra, brilantní kamera, citlivá Melvillova režie a opravdu důstojné herecké výkony v čele s Lino Venturou jako šéfem francouzského odboje a Simone Signoret jako Mathildou. Snímek vás od prvních minut drží neustále v napětí, ale to co přijde v závěru, vám vyrazí dech. Film bez nijakých zbytečných přikrášlení, plynoucí pomalu, ale o to jistěji k velkému finále. Tleskám a vzdávám hold! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pocta hrdinům francouzského odboje v Melvillově pojetí působí velmi realisticky (no, možná s výjimkou útěku z popraviště). Lino Ventura tu na to není sám, protože podobně perfektní jsou i Jean-Pierre Cassel, Simone Signoret a Paul Meurisse. Režisér spolu s kameramanem celý film barevně ladil, takže z barevného filmu udělali spíš odbarvený film. Ale i to umocňuje atmosféru. Výborné dílo, které si většinou stačí s pár postavami v jedné lokalitě, ale umí z toho občas vykřesat i napětí, které by se skoro dalo krájet (90%). ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Filmový příběh z oblasti francouzského odboje za druhé světové války s excelentním Lino Venturou v hlavní roli a Simone Signoret v roli velmi odvážné a odhodlané ženy v boji proti nacismu. Ponurá atmosféra celého příběhu vyústí do tvrdého a skličujícího závěru a nechá ve Vás velmi hluboký dojem. Zaslouženě plný počet hvězdiček. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jean- Pierre Melville mi nic nehovori, a tento film je podla mna dost precenovany. Ako namet o francuzskom antinazi odboji je fajn, ba dokonca pan Vino Lentura vedel hrat, spolu s vybornou Simone Signoret. Ale pribeh je dost otrepany, rezia je pre mna len priemerna. Realie odboja nedokazu dostatocne strhnut a zaujat divaka a samotny Vino Lentura mal za rok 1969 to najlepsie uz za sebou /Sicilsky Klan s Delonom a Gabinom/. Takze moja prva skusenost s Melville-om ako reziserom je priemerna : 60 % ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Francouzský odboj za druhé světové války syrově realisticky, bez patosu, bez efektů, bez siláctví. Dokonalá práce se zvukem (zvony v pozadí, zvířata na farmě, kroky na ulici, projíždějící auta, šum moře...) i s kamerou (jak v aranži scény, nasvícení, tak podání přírody, města i ročních období). Neskutečná práce s detaily (přilepené brýle). Dokonalé, přitom uměřené herecké výkony. Postupné skládání každodenní mozaiky až k drsnému konci. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Kameraman filmu Pierre Lhomme po zhlédnutí poslední existující nedigitální kopie filmu prohlásil, že snímek stářím úplně zrůžověl. (Snorlax)
  • Na silnicích v Londýně je vidět dvojitá žlutá čára, ta se v Anglii ale začala používat až v šedesátých letech. Obdobně je tomu tak u několika dopravních značek. (Snorlax)

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama