Reklama

Reklama

Das Klonschnitzel

(TV film)
  • Slovensko Klonované mäso - jedálny lístok budúcnosti
Německo, 2010, 44 min

Režie:

Tilman Achtnich

Obsahy(1)

Klonovanie sa dnes stalo pevnou súčasťou chovu hospodárskych zvierat. Dnes, 15 rokov po ovci Dolly, existujú už na amerických farmách tisícky klonovaných kráv a ošípaných. Ich mäso sa dostáva na taniere konzumentov po celých Spojených štátoch. V Európe sa takéto mäso nesmie predávať, klonovanie sa môže používať iba na vedecký výskum. Lenže obchod so semenom býkov je už dnes globálnym obchodom. Ako sa dá udržať zákaz predaja klonovaného mäsa v praxi? A dokážu konzumenti zistiť, či majú na tanieri také, alebo onaké mäso? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Autogram 

všechny recenze uživatele

V nemeckom dokumente to už tak býva, že Američania sú za tých pribrzdených, pretože klonujú kvôli steakom a Nemci za múdrejších, lebo klonujú na vedecké účely. Ani tie steaky sa celkom nedajú nazvať ako klonované, pretože sa neklonujú svalové bunky mäsa a dokonca ani zabité zviera nebolo klonované, ale je len potomkom klonovaného zvieraťa. Konzumovať klonované zvieratá by zatiaľ bolo ekonomicky neúnosné a tak sa klonujú jedince s dobrým zdravím, zdravým potomstvom a hlavne čo najviac početným. Aké môžu byť následky, keď všetci budú jesť rovnaké mäso s rovnakým genetickým základom u predkov zvierat, na to dokument nemá žiadne odpovede, ani žiadne hypotézy a tak zostáva len domýšľať si. Uvidíme len suché konštatovanie, že v Európe je to všetko zakázané, hoci je otázne, na ako dlho a či sa tomu bude dať v globalizovanom svete vyhnúť. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Český název ("Klonované maso - jídelní lístek budoucnosti") je, vpravdě, poněkud zavádějící - pokud jste podlehli dojmu, že by se mohlo jednat o sci-fi nebo nějaké promyšlené vizionářské náhledy do budoucna, jste vedle, jak ta jedle. Bohužel, je to tu. Na kontinentu za oceánem v tom už dlouho jedou ve velkém a ani trochu se nečervenají, že se ovečka Dolly v hrobě obrací. Sci-fi by spíš bylo, kdyby tam někoho aspoň napadlo informovat spotřebitele. Evropu od oficiálních praktik tohoto druhu dělí jen křehká slupka jakýchsi (prozatím) neschválených směrnic. A navíc, přátelé masožrouti, pokud si tu a tam dáte cosi jako argentinský steak či brazilské hovězí, už jste to klonované nadělení měli na talíři taky. "Pěkné", že? Není opravdu deset minut po dvanácté na to, abychom se zamysleli nad zdroji, plnící naše bříška a nad nejrůznějšími dalšími souvislostmi? ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama